"Σαρώνει" στις δημοσκοπήσεις ο Φιγιόν


"Σαρώνει" στις δημοσκοπήσεις ο Γάλλος συντηρητικός υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, αφήνοντας βήματα πίσω του την ακροδεξιά αντίπαλό του, Μαρίν Λεπέν, με εντυπωσιακό προβάδισμα 63% έναντι 37%.

Όπως αναφέρει το Reuters, η δημοσκόπηση του

POP 2017 συνάδει με ευρήματα άλλων ερευνών που δείχνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός Φιγιόν χάνει momentum στο μερίδιο ψήφου του πρώτου γύρου, αφού το ποσοστό του υποχωρεί σε 24% από 27,5% που ήταν πριν από ένα μήνα.

Για τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου, η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τον Φρανσουά Φιγιόν κατά μία με δύο ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο ο υποψήφιος θα πάρει αρκετές ψήφους από τους ηττημένους –περιλαμβανομένων και των κεντρώων σοσιαλιστών- ώστε να νικήσει άνετα στις 7 Μαΐου, έδειξε η δημοσκόπηση.

Πάντως, το πρακτορείο επισημαίνει ότι τα ευρήματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, ο δημοφιλής πρώην υπουργός Οικονομίας επί προεδρίας Ολάντ που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος, πιθανώς είναι σε θέση να κάνει την έκπληξη.

Ο Μακρόν δείχνει να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στον πρώτο γύρο με το 16-20% της ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ανάλογα με το ποιον υποψήφιο θα επιλέξουν οι Σοσιαλιστές αυτό το μήνα.

Αλλά ενδέχεται να καταφέρει να «κλέψει» σημαντικό κομμάτι του 5% της ψήφου που έδωσε η δημοσκόπηση στον κεντρώο Φρανσουά Μπαϊρού, αν ο τελευταίος δε βάλει υποψηφιότητα.

Ο Μπαϊρού, πρώην υπουργός Παιδείας και νυν δήμαρχος της Πο, στηρίζει κοινωνικές πολιτικές που μοιάζουν αρκετά με εκείνες του Μακρόν, επομένως οι υποστηρικτές του μπορεί να δώσουν την ψήφο τους στον πρώην επενδυτικό τραπεζίτη. Ο Μπαϊρού δεν έχει ακόμη ανακοινώσει να θα βάλει υποψηφιότητα ή όχι

Η δημοσκόπηση, η οποία έχει περιθώριο λάθους 3,3%, διενεργήθηκε μέσω ίντερνετ την περίοδο από τις 6 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, ενώ βασίστηκε σε ένα δείγμα 946 ατόμων που έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα