Alco: Θετικά κρίνουν οι πολίτες τις παροχές Τσίπρα


Θετικά αποτιμούν οι Έλληνες πολίτες την έκτακτη εφάπαξ παροχή του Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του news247.gr, που δημοσιεύεται σήμερα.

Ειδικότερα, το 70% συμφωνεί με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ το 24% διαφωνεί, σύμφωνα με την έρευνα.

Με βάση τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων, κοινωνικά δίκαιο θεωρεί το μέτρο το 84% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 59% των ψηφοφόρων της ΝΔ, καθώς και το 72% των ψηφοφόρων της ΧΑ, το 63% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 88% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 45% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 61% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και το 58% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής του μέτρου καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (88%), ενώ το υψηλότερο ποσοστό αυτών που δε θεωρούν κοινωνικά δίκαιο το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του Ποταμιού (49%).

Το 70% των πολιτών χαρακτηρίζει κοινωνικά δίκαιη και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, σε αντίθεση με το 16% που δε θεωρεί κοινωνικά δίκαιο το μέτρο.

Και σε αυτή την περίπτωση καταγράφεται ακόμη πιο οριζόντια αποδοχή του μέτρου καθώς κοινωνικά δίκαιο το θεωρεί το 86% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ, το 74% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78% των ψηφοφόρων της ΧΑ, το 84% των ψηφοφόρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το 83% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ, το 72% των ψηφοφόρων του Ποταμιού, το 77% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ και το 86% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων.

Στο ερώτημα εάν "πιστεύετε ότι σωστά αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, αφού χρηματοδοτούνται από την υπεραπόδοση των εσόδων ή είναι μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και τη σχέση με τους δανειστές;", το 54% δηλώνει ότι καλώς δεν ερωτήθηκαν οι δανειστές, ενώ το 32% θεωρεί τα μέτρα μονομερείς ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα και το 14% δεν ξέρει/δεν απαντά.

Οι απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Το 68% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι καλώς αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, υπάρχει πάντως και ένα 19% που θεωρεί ότι τα μέτρα θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 35% θεωρεί ότι καλώς αποφασίστηκαν τα μέτρα χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές, ενώ το 55% πιστεύει ότι θέτουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα.

Το υψηλότερο ποσοστό όσων απαντούν ότι ορθώς αποφασίστηκαν τα μέτρα στήριξης χωρίς να ερωτηθούν οι δανειστές καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ (75%) ενώ το υψηλότερο ποσοστό όσων θεωρούν ότι πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο το πρόγραμμα, μεταξύ των ψηφοφόρων του Ποταμιού (66%).

Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13 με 19 Δεκεμβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων.

Keywords
Τυχαία Θέματα