Το δίκαιο του νόμου και το δίκαιο της κοινής νοημοσύνης

Γράφει ο Μανώλης Καλουδάς

Ασφαλώς και οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι σεβαστές. Δεν νοείται διαχωρισμός από το αν κάποιος είναι επώνυμος ή ανώνυμος. Η κατάσταση της υγείας ενός ανθρώπου που βρίσκεται στη φυλακή κρίνεται από τους αρμόδιους και ασφαλώς όταν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα δεν μπορεί να μείνει εκεί, όποιος κι αν είναι αυτός. Είτε λέγεται μπαρμπα-Γιάννης, είτε λέγεται Τσοχατζόπουλος…

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε – και καλά έκανε αν όντως υπάρχει όπως λέγεται σοβαρό πρόβλημα υγείας – την αποφυλάκιση του πρώην υπουργού. Το

δικαστήριο του ανοίγει την πόρτα της φυλακής, όμως, με όρους.

Ένας εξ αυτών είναι και η καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 200.000 ευρώ (κατά πλειοψηφία 4-1, μια δικαστής ήθελε 100.000 ευρώ). Ποσό το οποίο, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί. Δηλαδή, μας λένε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε επειδή εισέπραξε μίζες 55 εκατομμυρίων ευρώ για να αναθέσει σε γερμανικές και ρωσικές εταιρείες τα συμβόλαια κατασκευής υποβρυχίων και αντιαεροπορικών συστημάτων, δεν μπορεί να καταβάλει το 0,36% του ποσού που παράνομα φέρεται να έλαβε.

Από την άλλη υποστηρίζεται πως επειδή έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί του, όντως δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Ακούσαμε ωστόσο και κάποιους να λένε ειρωνικά «ας τον βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ για την προσφορά του όλα τα χρόνια της ακμής». Και κάποιος πετάχτηκε και είπε «δεν είναι καλό να το ξεκινήσουμε αυτό γιατί μπορεί να πρέπει να κάνουμε το ίδιο για τον Παναντωνίου και τα άλλα παιδιά».

Σε κάθε περίπτωση, ο κάθε πολίτης το θέμα της ασθένειας του το κατανοεί, το θέμα της εξεύρεσης των 200.000 ευρώ δεν το κατανοεί. Και εν πάση περιπτώσει ας κρατήσει το κράτος τα 200.000 ευρώ από τους δεσμευμένους λογαριασμούς που θα έπρεπε ήδη να έχει οικειοποιηθεί και όχι απλώς να είναι δεσμευμένοι.

«Πώς πλήρωνε τις διακοπές στη Σαρδηνία με ιδιωτικό αεροπλάνο; Πώς πλήρωσε τον γάμο του στο Παρίσι; Τα βαφτίσια του παιδιού του στο Πατριαρχείο; Πώς αγοράστηκαν ακίνητα της λεωφόρου Νίκης στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαιό Ψυχικό, στη Δεινοκράτους, το διαμέρισμα και το υπόγειο στην οδό Κεφαλληνίας, το διαμέρισμα στην Ευελπίδων, στους Αμπελόκηπους, στην Αρεοπαγίτου, στο Φαληρικό Δέλτα, το ποσοστό σε κέντρο διασκέδασης στην Πατησίων, το διαμέρισμα της πρώην συζύγου του στο Βερολίνο;» είχε πει ο αγαπημένος εξάδελφος του άλλοτε κραταιού υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ζήγρας.

Το να ζητούν, λοιπόν, οι δικηγόροι του Τσοχατζόπουλου σχεδόν να κάνουμε έρανο για να μαζέψουμε τις 200.000 ευρώ για να βγει από τη φυλακή αποτελεί πρόκληση για την κοινωνία.

Με μια τέτοιου είδους απόφαση δημιουργείται ένα τετελεσμένο στην κοινή γνώμη. Ότι οι τεράστιες μίζες που είχαν δοθεί τελείωσαν και δεν υπάρχει μια. Και το κυριότερο; Ότι χωρίς χρήματα κλέφτης δεν υπάρχει.

Εν ολίγοις, ασφαλώς να ακολουθηθούν όλοι οι κανόνες δικαιοσύνης για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, αλλά να ακολουθηθούν, επίσης, και όλοι οι κανόνες κοινής νοημοσύνης…

Keywords
Τυχαία Θέματα