Πιέσεις από παντού για επίτευξη συμφωνίας ενόψει του Eurogroup

Εντατικές προσπάθειες στις Βρυξέλλες για την άρση των τελευταίων εμποδίωνΠαρέμβαση ευρωβουλευτών: Σταματήστε να καταστρέφετε την ΕλλάδαΑισιόδοξος ο Σόιμπλε ότι σύντομα θα συναφθεί συμφωνίαΓια την εξεύρεση λύσης πιέζει και η Μέρκελ, όπως ενημέρωσε τον ΤσίπραΜήνυμα Ντομπρόβσκις για διατήρηση πλεονασμάτων

Όσο πλησιάζει η ώρα του Eurogroup της Μάλτας, τόσο αυξάνονται

οι φωνές σε όλη την Ευρώπη, που πιέζουν προς την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Εντατικές προσπάθειες για την άρση των τελευταίων εμποδίων

Εντατικές προσπάθειες για την άρση των νέων εμποδίων που εμφανίστηκαν χθες (5/4) και απειλούν τη δυνατότητα επίτευξης κατ’ αρχήν συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup καταβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την αλλαγή θέσης από την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Πηγές των Βρυξελλών χαρακτήριζαν, από τις αρχές της εβδομάδας, «περίεργη» τη στάση του ΔΝΤ, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι και η Ελλάδα είχε κατά το παρελθόν ανοίξει κεφάλαια της διαπραγμάτευσης που θεωρούνταν, ήδη, συμφωνημένα.

Σε κάθε περίπτωση, ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως καταβάλλονται προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν και αυτές οι δυσκολίες μέχρι και το αυριανό Eurogroup. Έτερος αξιωματούχος σημείωνε χαρακτηριστικά πως «υπάρχει ακόμα ελπίδα για την Παρασκευή», ενώ στις Βρυξέλλες δεν αποκλείουν νέα σειρά επαφών πριν από την αυριανή συνεδρίαση.

Παρέμβαση ευρωβουλευτών: Σταματήστε να καταστρέφετε την Ελλάδα

Πρωτοβουλία στήριξης της Ελλάδας λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ανέλαβαν και 44 ευρωβουλευτές από τρεις πολιτικές ομάδες. Οι Ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, της Αριστεράς και των Πρασίνων σημειώνουν ότι ζητείται από την Ελλάδα να «αποκλίνει από τους κοινούς Ευρωπαϊκούς κανόνες» την ίδια στιγμή που η χώρα κατηγορείται ότι δεν τους ακολουθεί.

«Αντί να χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας, πρέπει να ενισχύσουμε ο ένας τον άλλον και να δείξουμε αλληλεγγύη και όχι περιφρόνηση»

Σόιμπλε: Αισιόδοξος ότι σύντομα θα συναφθεί συμφωνία για την αξιολόγηση

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι σύντομα θα συναφθεί συμφωνία για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι ακόμα σίγουρος εάν αυτή θα επιτευχθεί στην αυριανή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αποφασισμένη για λύση και η Μέρκελ – Τηλεφωνική συνομιλία με Τσίπρα

Αισιόδοξη και αποφασισμένη να εργαστεί ώστε να υπάρξει λύση στο αυριανό Eurogroup, παρουσιάστηκε και η Άγκελα Μέρκελ, η οποία σε τηλεφωνική της συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, τον διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα (και άρα είχαν γίνει γνωστά τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού), η γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε να μιλήσει με τον ομόλογό της.

Μήνυμα Ντομπρόβσκις για τα πλεονάσματα

Μήνυμα για διατήρηση των υψηλών πλεονασμάτων έστειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τα υψηλά πλεονάσματα του 3,5% αρκετά χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντομπρόβσκις, όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα