Τιμωρία για Ερυθρό Αστέρα και μήνυμα κατά του ρατσισμού από τη Euroleague

To πανό που αναρτήθηκε από μερίδα οπαδών του Ερυθρού Αστέρα στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, στο «Aleksandar Nikolic Hall», για την 20η αγωνιστική και το οποίο έγραφε «Βόσνιοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι είναι ανεπιθύμητοι στην ομάδα μας» θα φέρει βαριά τιμωρία στη σέρβικη ομάδα.

Το μήνυμα στο πανό αφορούσε στον νεοαποκτηθέντα 26χρονο σέντερ, Άλεν Όμιτς, ο οποίος έχει σλοβενική, αλλά και βοσνιακή υπηκοότητα.

Οι «Delije», μάλιστα, απειλούν με αποχή από τους αγώνες του Ερυθρού Αστέρα,

αν δεν απομακρυνθεί άμεσα από τη διοίκηση ο Όμιτς… λόγω εθνικότητας.

Η αντίδραση της Euroleague ήταν άμεση, πάντως, καταδικάζοντας τέτοιες ρατσιστικές συμπεριφορές, ενώ, όπως ενημέρωσε, άρχισε πειθαρχική διαδικασία για απόδοση ευθυνών.

Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση της Euroleague αναφέρεται:

«Αναφορικά με το πανό που αναρτήθηκε την Παρασκευή (26/1) από μερίδα οπαδών του Ερυθρού Αστέρα, η Euroleague θέλει να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα: Το μήνυμα που υπήρχε από μια μειοψηφία φιλάθλων σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει είτε το μπάσκετ, είτε την ευρωπαϊκή μπασκετική οικογένεια, ή τη Euroleague ως οργανισμό, σε οποιοδήποτε επίπεδο.

Αντίθετα, το ευρωπαϊκό μπάσκετ πάντα ήταν και θα συνεχίσει να είναι παράδειγμα ενσωμάτωσης εντός κι εκτός παρκέ, όπου οι κουλτούρες, οι φυλές και οι θρησκείες είναι μαζί και μοιράζονται ένα κοινό πάθος. Αυτό ακριβώς το γεγονός, ότι συνυπάρχουν δηλαδή πολλές κουλτούρες, γλώσσες, φυλές και τρόποι κατανόησης και ζωής του αθλήματος, το κάνει μοναδικό και μία εμπλουτισμένη εμπειρία, όσο και εργαλείο για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά. Οι απόψεις που εκφράστηκαν από αυτούς τους οπαδούς την Παρασκευή ήταν επιθετικές, επώδυνες και αντίθετες από τις αρχές της ενσωμάτωσης και σεβασμού.

Η Euroleague συνεχίζει με την υποστήριξή της να γιορτάζει την πολυπολιτισμικότητα και τις πολυεθνικές διαφορές, χρησιμοποιώντας το άθλημα ως μια γέφυρα ανάμεσα στις κουλτούρες. Η Euroleague απερίφραστα καταδικάζει οποιοδήποτε σκληρό σχόλιο ή πράξη κάθε είδους που αντιτίθεται σε φυλές, σεξουαλικότητα ή οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη κατάσταση.

Η πειθαρχική διαδικασία έχει αρχίσει από την Euroleague κατά της ομάδας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα