Τα συγχαρητήρια του πολιτικού κόσμου στον Μακρόν ανά την υφήλιο (εικόνες)

Συγχαρητήρια από τη γερμανική ηγεσίαΑνακούφιση του προέδρου της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΟ κινέζος πρόεδρος για τη νίκη ΜακρόνΟι συνομιλίες με Μέι και ΤριντόΟ Βέλγος πρωθυπουργός βλέπει την νίκη Μακρόν «ευκαιρία» για την Ευρώπη

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος συνεχάρη τον μεγάλο νικητή των χθεσινών εκλογών της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας παράλληλα την ανακούφισή του για την ήττα της ακροδεξιάς.

Τα τηλεοπτικά συγχαρητήρια του Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί,

απαντώντας σε ερώτηση στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, συνεχάρη σήμερα τον Εμμανουέλ Μακρόν «γι’ αυτή την ωραία εκλογή» και δήλωσε πως επιθυμεί «από τα βάθη της καρδιάς του το καλύτερο για τη Γαλλία», αν και για τον νέο πρόεδρο «τα δύσκολα τώρα αρχίζουν».

«Πρέπει κατ’ αρχάς να συγχαρώ τον πρόεδρο Μακρόν γι’ αυτή την ωραία εκλογή και να εκφράσω από τα βάθη της καρδιάς μου την επιθυμία για ό,τι καλύτερο για τη Γαλλία».

«Όταν αγαπάς τη χώρα σου, δεν μπορείς παρά να επιθυμείς το καλύτερο γι’ αυτήν. Ξέρω εκ πείρας ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν», δήλωσε ο Σαρκοζί, απαντώντας σε ερωτήσεις στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Παρίσι για την 8η Μαΐου 1945, στις οποίες ο εκλεγμένος πρόεδρος πρόκειται να παρευρεθεί στο πλευρό του Φρανσουά Ολάντ.

Η γερμανική ηγεσία για τη νίκη Μακρόν

«Οι Γάλλοι ψηφοφόροι έσωσαν την Ευρώπη» σημειώνει ενδεικτικά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα πρώτο στίγμα για το πώς υποδέχεται η Γερμανία το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξέφρασε, σε μήνυμά του, την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. «Χαίρομαι που το γαλλικό εκλογικό σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ του ανοιχτού κόσμου, της ενωμένης Ευρώπης και της στενής και φιλικής συνεργασίας με τη Γερμανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Γερμανίας.

Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Εμανουέλ Μακρόν, ο νικητής των γαλλικών προεδρικών εκλογών είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία τον συνεχάρη και μάλιστα σε ιδιαίτερα καλό κλίμα. Όπως μάλιστα ανέφεραν οι ίδιοι το πρώτο προεδρικό ταξίδι του Εμ. Μακρόν θα είναι στο Βερολίνο.

«Συγχαρητήρια Εμανουέλ Μακρόν! Η νίκη σας συνιστά νίκη για μια δυνατή, ενωμένη Ευρώπη καθώς και νίκη για τη γαλλο-γερμανική φιλία» ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter o εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.

Από την πλευρά του, ο υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας Zίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη Μακρόν: «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα! Αυτά επέλεξε σήμερα η Γαλλία. Tο ‘Grande Nation’ ήταν, είναι και θα μείνει στο κέντρο και την καρδιά της Ευρώπης».

Liberté, Egalité, Fraternité! Das hat #Frankreich heute gewählt. Die Grande Nation war, ist und bleibt in der Mitte und im Herzen Europas.

— Sigmar Gabriel (@sigmargabriel) 7 Μαΐου 2017

«Και τώρα θα κάνουμε από κοινού την Ευρώπη καλύτερη» δήλωσε μέσω twitter, o υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.

Félicitations, @EmmanuelMacron. Et maintenant contruisons une Europe plus forte ensemble!

— Martin Schulz (@MartinSchulz) 7 Μαΐου 2017


Η ανακούφιση του Αναστασιάδη

Τα συγχαρητήριά του στον λαό της Γαλλίας και στον νέο πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Σε ανάρτηση στο τουίτερ, ο Αναστασιάδης τόνισε ότι «η νίκη Μακρόν αποτελεί μία σημαντική νίκη για την Ευρώπη».

Félicitations au peuple Français, félicitations à @EmmanuelMacron.
Une victoire importante pour l’Europe. #Presidentielle2017

— Nicos Anastasiades (@AnastasiadesCY) 7 Μαΐου 2017

Τα συγχαρητήρια του κινέζου προέδρου

Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ συνεχάρη τον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι η Γαλλία, ήταν η πρώτη μεγάλη χώρα της Δύσης, που ανέπτυξε πλαίσιο διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη στρατηγική σημασία, αλλά και τη διαρκή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας, κατά τα τελευταία χρόνια.

Ο πρόεδρος Σι σχολίασε επίσης, την διεθνή επιρροή των δύο χωρών, που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κίνας-Γαλλίας εξυπηρετεί όχι μόνο τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κι ασφάλεια, τόνισε ο ίδιος.

Η υποστήριξη και οι συνομιλίες με Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συζήτησε την Κυριακή για το Brexit με τον Εμανουέλ Μακρόν μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) η πρωθυπουργός συνομίλησε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μακρόν και τον συνεχάρη θερμά για την εκλογική του νίκη», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.

«Οι ηγέτες συζήτησαν πολύ σύντομα για το Brexit και η πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει μια σθεναρή εταιρική σχέση με μια ασφαλή και ευημερούσα Ε.Ε. μετά την αποχώρησή μας», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός και ο εκλεγμένος πρόεδρος θα «συναντηθούν και θα συζητήσουν στις επικείμενες συνόδους του NATO και της G7», κατά τον εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Νωρίτερα την Κυριακή το βράδυ ο Μακρόν είχε μια «πολύ θερμή» τηλεφωνική συνδιάλεξη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, υποσχόμενος να επισκεφθεί το Βερολίνο «πολύ σύντομα», ενώ συνομίλησε επίσης με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός βλέπει την νίκη Μακρόν «ευκαιρία» για την Ευρώπη

«Η εκλογή Μακρόν είναι ευκαιρία για την Ευρώπη», δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, συγχαίροντας τον Εμμανουέλ Μακρόν για τη εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας της Γαλλίας.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η νίκη του Μακρόν αποτέλεσε ξεκάθαρη απόρριψη μιας επικίνδυνης αμφισβήτησης της Ευρώπης.

«Μετά τη νίκη του Μαρκ Ρούτε στις Κάτω Χώρες, μετά την κατάρρευση του UKIP στις τοπικές εκλογές στη Μ. Βρετανία, η Γαλλία επέλεξε ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην Ευρώπη», έκρινε ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πρόσθεσε ότι η νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία για να ξαναφτιάξουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο και να γίνει η Ευρώπη μια πραγματική προστιθέμενη αξία για τους πολίτες.

Τέλος, στην ίδια ανακοίνωση, ο Σαρλ Μισέλ επισήμανε ότι η Γαλλία και το Βέλγιο θα πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν τη μεταξύ τους στενή συνεργασία για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τηλεγράφημα Πούτιν σε Μακρόν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαιώνοντάς τον ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε διμερή και διεθνή ζητήματα.

«Οι πολίτες της Γαλλίας σάς εμπιστεύτηκαν να ηγηθείτε της χώρας σε μια δύσκολη εποχή για την Ευρώπη και για την διεθνή κοινότητα. Η αύξηση των τρομοκρατικών απειλών και του ένοπλου εξτρεμισμού συνοδεύεται από μια κλιμάκωση των τοπικών συγκρούσεων και από την αποσταθεροποίηση ολόκληρων περιοχών«, αναφέρει το τηλεγράφημα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεπεράσουμε την κοινή δυσπιστία και να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να εξασφαλίσουμε την παγκόσμια σταθερότητα και ασφάλεια», γράφει ο Πούτιν στον Μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα