Συμβολικοί πόλεμοι και πολιτισμική ταυτότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα: από την πόλωση στην αυτογνωσία

Έντονες διαμάχες στον χώρο της δημόσιας και όχι μόνο ιστορίας έχουν πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, προκαλέσει γεγονότα συνδεόμενα με το πεδίο του πολιτισμού και της κουλτούρας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Δερμεντζόπουλος, ακαδημαϊκός υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» του ΑΠΚΥ πραγματεύεται το θέμα «Συμβολικοί πόλεμοι και πολιτισμική

ταυτότητα στην Κύπρο και στην Ελλάδα: από την πόλωση στην αυτογνωσία», με το οποίο συνεχίζεται η Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου και τον ΕΠΟΚ. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017, στις 18:30,στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα.

Αφενός, από τα σχολικά βιβλία ιστορίας έως την προβολή της ταινίας του Γαβρά Παρθενών στο νέο μουσείο της Ακρόπολης στην Ελλάδα και αφετέρου,από τη διπλωματική οργή για τη γυμνή Αφροδίτη στα νέα διαβατήρια έως την πρόσφατη διαμάχη για έναν πίνακα ζωγραφικής στο πλαίσιο έκθεσης της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης (Πάφος) στην Κύπρο, οι πολιτισμικές συγκρούσεις πολώνονται γύρω από ζητήματα που χαρακτηρίζουν τη σχέση έθνους και ιστορίας και αναδεικνύουν έντονα τους ισχυρούς συμβολισμούς στη συγκρότηση των σύγχρονων πολιτισμικών ταυτοτήτων των δύο χωρών. Ωστόσο, οι χρήσεις και οι καταχρήσεις της ιστορίας ως βασικής πολιτισμικής πρακτικής στον δημόσιο λόγο και στις συμβολικές συγκρούσεις οδηγούν μονίμως την ελληνική και την κυπριακή κοινωνία στον διχασμό και στην πόλωση, χωρίς να διαγράφεται στον ορίζοντα το πέρασμα από το πεδίο της σύγκρουσης στο πεδίο της παρατήρησης και, τέλος, στο πεδίο του αναστοχασμού και της αυτογνωσίας.

Ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει Ανθρωπολογία της Τέχνης, Πολιτισμικές Σπουδές και Ιστορία-θεωρία του Κινηματογράφου. Το συγγραφικό του έργου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία: «Το ληστρικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα. Μύθοι, Παραστάσεις, Ιδεολογία» και «Η επινόηση του τόπου. Νοσταλγία και μνήμη στην Πολίτικη κουζίνα».

Tο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη» δέχεται αιτήσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 από όσους επιθυμούν να εξοικειωθούν με τις σύγχρονες μορφές διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, του σύγχρονου πολιτισμού και της προστιθέμενης αξίας του και απασχολούνται ή επιδιώκουν να απασχοληθούν στον τομέα της πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης.

Keywords
Τυχαία Θέματα