Πορεία μνήμης για τα 74 χρόνια από τον πρώτο συρμό για το Άουσβιτς (εικόνες)

«Ποτέ Ξανά» το σύνθημα στα χείλη εκατοντάδων ανθρώπωνΗμέρα μνήμης και περισυλλογής η σημερινήΕκ… παραδρομής και εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας

«Να μην ξεχνούμε», ώστε να μην επαναληφθούν και στο μέλλον τέτοιες φρικαλεότητες και τραγωδίες όπως αυτές που διαπράχθηκαν πριν από εβδομήντα τέσσερα χρόνια, τόνισαν σε δηλώσεις τους, μέλη της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου, στη σημερινή πορεία μνήμης «Ποτέ Ξανά», για τα 74 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, με θύματα Εβραίους της Θεσσαλονίκης,

για το Άουσβιτς – Μπιργκενάου.

Υπογράμμισαν ότι η σημερινή ημέρα είναι μέρα «μνήμης» και «περισυλλογής» για τα θύματα του ναζισμού και επισήμαναν ότι τα διδάγματα από το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν θα πρέπει να γίνουν κτήμα και των νεώτερων γενεών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκαν και στο θέμα της πρόσφατης ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας, με την οποία αποκαθίσταται το ζήτημα της απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας και στη δεύτερη γενιά απογόνων των Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης και τιμής, είναι ημέρα που μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε όλες τις προσπάθειες έτσι ώστε όχι μόνο να μην ξαναγίνουν οι θηριωδίες και το Ολοκαύτωμα, αλλά ό,τι θετικό υπάρχει αυτή τη στιγμή να μπορέσει να προωθηθεί» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις προσπάθειες για την επιστροφή των αρχείων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ), τη δημιουργία του εκθετηρίου μέσα στο Άουσβιτς με πρωτοβουλία της ελληνικής Βουλής. Υπογράμμισε, επίσης, την υπερψήφιση της ρύθμισης για την αναγνώριση της ιθαγένειας της δεύτερης γενιάς των απογόνων των Εβραίων θυμάτων του ναζισμού πρόσφατα στη Βουλή.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που το έκανε η κυβέρνησή μας» τόνισε ο κ. Αμανατίδης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το «παρών» της ΝΔ πρόσθεσε : «Κάποιοι, που έλεγαν ότι θα το στηρίξουν υποχώρησαν σε μικροπολιτικές, αν θέλετε, σκοπιμότητες και νομίζω δεν τους τιμά, τους αδικεί και τους ίδιους».

«Άουσβιτς, Μαντχάουζεν, Μίκης Θεοδωράκης, Καμπανέλλης, εμείς στην παράδοση μας, με τις μαρτυρικές πόλεις, ξέρουμε ότι είμαστε εβδομήντα δύο πόλεις και χωριά του ελληνισμού» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις. Πρόσθεσε ότι τέτοιες εκδηλώσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για να θυμόμαστε, αλλά και γιατί πρέπει να μας δίνουν μάθημα «για τον αγώνα και την αντίσταση, που πρέπει να κάνει κανείς απέναντι στο Άουσβιτς, το συνεχές Άουσβιτς».

«Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα δρώσας και ζώσας μνήμης. Τα παιδιά που βλέπουμε εδώ είναι η δρώσα μνήμη. Υπάρχει όμως και μια ζώσα (μνήμη) η οποία μας επιτάσσει και μας επιβάλλει διαρκώς να σηκώνουμε ανάστημα και να οριοθετούμαστε απέναντι στο φάντασμα του ναζισμού και του φασισμού. Και αυτό, εντός και εκτός Κοινοβουλίου, γι’ αυτούς που δεν δηλώνουν την καθαρή και απέναντι στο φασισμό και τον ναζισμό στάση τους, αλλά επιλέγουν τη στάση του «παρών»», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της μόνιμης κοινοβουλευτικής επιτροπής του ελληνισμού της Διασποράς, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και πρόσθεσε: «Γι’ όλους αυτούς τους λόγους, θα περπατήσουμε στο δρόμο που περπάτησαν οι ήρωες της μνήμης της Θεσσαλονίκης, για να υπενθυμίσουμε την υποχρέωση που έχουμε για τις επόμενες γενιές».

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής» και «παράλληλα μια ευκαιρία να βροντοφωνάξουμε ένα ηχηρό «όχι» στο φασισμό, στην ξενοφοβία, σε κάθε τι που απειλεί τη σύγχρονη δημοκρατία» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και συνέχισε: «Σε σχέση, δε, με την τροπολογία, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο παρανόησης για τη σθεναρή θέση της ΝΔ δίπλα στους αδελφούς Εβραίους». Ο κ. Καλαφάτης πρόσθεσε ότι αυτό εκπέμπεται και από την πρόσφατη παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα πριν από μερικές εβδομάδες, όσο και «από την καθαρή θέση του κοινοβουλευτικού μας εκπροσώπου μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο».

«Η μέρα αυτή ανήκει πρώτα απ’ όλα στους αδικοχαμένους συμπατριώτες και συμπολίτες μας» υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και σε ό,τι αφορά την τροπολογία πρόσθεσε: «Νομίζω, ότι δεν πρέπει να φτωχύνουμε τη σημερινή μέρα με τα καμώματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα έκανε το ίδιο ακριβώς – αναφέροντας τα περί παραδρομής – και με το πόρισμα, της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, το οποίο ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα – πλην βέβαια της Χ.Α. – τον περασμένο Ιούλιο».

«Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Γκιουλέκας, επισημαίνοντας ότι σκοπός δεν είναι μόνο να τιμάται η μνήμη των θυμάτων, αλλά «να μην ξεχνά κανείς, τι συνέβη κάποτε στην Ευρώπη, τι συνέβη στον κόσμο με το αιματοκύλισμα αυτό, τι συνέβη με το Ολοκαύτωμα, τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη». «Αιωνία η μνήμη των θυμάτων» πρόσθεσε ο κ. Γκιουλέκας και συνέχισε: «Σε ό,τι αφορά στο θέμα της τροπολογίας, νομίζω ότι είναι περιττό να τονίσουμε ποια είναι η στάση της ΝΔ και απέναντι στο Ολοκαύτωμα και απέναντι στην ΙΣΘ. Εξάλλου και μόνο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα, μερικές εβδομάδες πριν εδώ στη Θεσσαλονίκη, είναι το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα που στέλνει η ΝΔ». «Δόθηκαν αυτές οι εξηγήσεις. Ας μην προσπαθεί κανείς να αποδώσει ούτε ευθύνες, αλλά πολύ περισσότερο προθέσεις, οι οποίες δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε ο κ. Γκιουλέκας.

«Είναι μια μέρα μνήμης, είναι μια μέρα που μας δείχνει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε τις θηριωδίες του ναζισμού, όπου και όποτε εκδηλώνονται και με οποιοδήποτε προσωπείο» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας και σημείωσε: «Η Ελλάδα προσπαθεί να αναπτύξει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλο τον κόσμο στην περιοχή και η Ελλάδα είναι και μια γέφυρα, μπορώ να σας πω, που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα τα οποία εκδηλώνονται στην περιοχή της Μ. Ανατολής, έχοντας υπόψη τις φιλίες τις οποίες αναπτύσσουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα με όλον τον κόσμο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα