Πολίτες ζητούν από το Met να ξεκρεμάσει «σεξουαλικά υπαινικτικό» πίνακα

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το σκάνδαλο με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο Χόλιγουντ, αλλά και στους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους των ΗΠΑ.

Ενοχλημένοι πολίτες συγκεντρώνουν υπογραφές ζητώντας από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (Met) να αποσύρει από τη συλλογή του και την έκθεσή του το έργο «Η Τερέζ ονειρεύεται» (Thérèse Dreaming, 1938) του Μπαλτασάρ Κλοσόφσκι ή Μπαλτίς, καλλιτέχνη της δεκαετίας του 1930, που συνήθιζε να ζωγραφίζει γυναικεία γυμνά και θέματα ερωτικού περιεχομένου.

Στον πίνακα το κορίτσι απεικονίζεται να ονειροπολεί καθισμένο με τρόπο ώστε να φαίνεται το εσώρουχό του και οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες υποστηρίζουν ότι είναι σεξουαλικά υπαινικτικός.

Η συγγραφέας του κειμένου που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο για να συγκεντρωθούν οι υπογραφές, Μία Μέριλ, λέει ότι ο πίνακας του Μπαλτίς μπορεί να αντικατασταθεί από τον πίνακα μια γυναίκας καλλιτέχνη της ίδιας περιόδου.

Η Μέριλ αναφέρει ότι «δεδομένου του κλίματος σχετικά με τις σεξουαλικές επιθέσεις και τις καταγγελίες που έρχονται στο φως κάθε μέρα, το μουσείο εμφανίζει την ηδονοβλεψία και την αντιμετώπιση των παιδιών ως αντικείμενα σαν κάτι ρομαντικό».

Απαντώντας στο αίτημα για απόσυρση του έργου, ο εκπρόσωπος του MoMA είπε ότι ο πίνακας δεν αποσύρεται, αλλά προσφέρει μια ευκαιρία για σκέψη πάνω στον σύγχρονο πολιτισμό.

«Εποχές σαν τη σημερινή προσφέρουν την ευκαιρία να γίνει διάλογος και οι τέχνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα που έχουμε για να αντικατοπτρίσουμε τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν, αλλά και να ενθαρρύνουμε την εξέλιξη της υπάρχουσας κουλτούρας, μέσα από την ενημέρωση και τον σεβασμό της καλλιτεχνικής έκφρασης», τόνισε.

Το περιστατικό θυμίζει το αίτημα κάποιων να «ντύσουν» το γυμνό άγαλμα του Δαυίδ στην Αγία Πετρούπολη, για να μην προκαλούν τα ήθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα