Παρεμβάσεις σε Πετρούπολη και Ηλιούπολη για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Δύο σημαντικές δράσεις κοινωνικής και προνοιακής πολιτικής στους δήμους Πετρούπολης και Ηλιούπολης, ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για την ενίσχυση των πολιτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης.

Αναφορικά με τον δήμο Πετρούπολης, όπου οι κάτοικοι διαβιούν σε κατάσταση έντονης φτώχειας, ανά θύλακες και ομάδες – μεταξύ των οποίων και έξι εξαθλιωμένες οικογένειες σε κοντέινερς από τον σεισμό του 1999– αποφασίστηκαν παρεμβάσεις με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και την άρση των ανισοτήτων στην περιοχή.

Αφορούν

στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών και αθλητικών προγραμμάτων για τα παιδιά, καθώς και των προγραμμάτων πρόληψης, διάγνωσης, ψυχοσυμβουλευτικής, ενημέρωσης νομικού συμβούλου, επιμόρφωσης, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας.

Επίσης, προβλέπεται ειδική μέριμνα για τους θύλακες φτώχειας και τη σίτιση περισσότερων παιδιών και οικογενειών.

Συμβουλευτικός σταθμός

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής πολιτικής Κατ. Θανοπούλου, πρωτίστως θα υποστηριχθεί ο υπολειτουργών σήμερα Συμβουλευτικός Σταθμός, αφού «αποτελεί τον κορμό της κοινωνικής πολιτικής του δήμου με σκοπό του την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής και κοινωνικής υγείας.

Κυρίως, μέσω ειδικών προγραμμάτων, στηρίζει τις οικογένειες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας μέσω μεικτών δράσεων κοινωνικοποίησης και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Ενημερώνει σε θέματα νομικού χαρακτήρα και διοργανώνεις εκδηλώσεις ενεργοποίησης των ωφελουμένων, όπως οργάνωση ομάδων γειτονιάς, εκπαιδευτικά σεμινάρια προληπτικής ιατρική και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής».

Σίτιση

Σε ότι αφορά τη στήριξη των οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, θα ενισχυθούν σημαντικά τα επτά προγράμματα προνοιακής προστασίας κατοίκων των δομών του δήμου, όπως και η αποθήκη Τροφίμων που στηρίζει 500 οικογένειες.

Επίσης, αποφασίστηκε η ενίσχυση των «καλοκαιρινών παιδότοπων» για τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων που λειτουργούν σε τρία δημοτικά σχολεία. Απευθύνονται σε παιδιά της πρώτης σχολικής ηλικίας, προσφέροντας παιδαγωγική και δημιουργική ενασχόληση για 4 -5 εβδομάδες μετά το πέρας της σχολικής χρονιάς.

Ακόμη για τα παιδιά, με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης στα κυλικεία ως απόρροια της παρατεινόμενης ανεργίας και υποαπασχόλησης, διαπιστώθηκε ο υποσιτισμός 250 εξ αυτών και σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων θα διατεθούν προϊόντα διατροφής για την κάλυψη όλων των άπορων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το συνολικό κόστος της δαπάνης ανέρχεται στις 83.760 ευρώ και χρηματοδοτείται από τους ίδιους πόρους του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψαν η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο δήμαρχος Σίμος Ευάγγελος.

Παιδικός Σταθμός

Η δεύτερη δράση αφορά στην κατασκευή νέου Παιδικού Σταθμού ( Λεωφ. Ειρήνης και Αριστογείτονος) στην Ηλιούπολη, συνολικής δαπάνης 2.860.000 ευρώ με χρόνο αποπεράτωσης τους 36 μήνες και επιβάρυνση του δήμου για κάθε περαιτέρω αύξηση της συμβατικής δαπάνης, σε συμφωνία με τον δήμαρχο κ. Βαλασόπουλο.

Το έργο αφορά σε ανέγερση νέου τριώροφου βρεφονηπιακού σταθμού με υπόγειο και δώμα με συνολικό εμβαδόν 1.003,80 μ2. και χωρητικότητα 50 παιδιών και 20 βρεφών.

Η υποδομή, η οποία που διευκολύνει ακόμα περισσότερους δημότες, κρίθηκε αναγκαία καθώς ο δήμος Ηλιούπολης παρουσιάζει αυξητικές πληθυσμιακές τάσεις και ο αριθμός των αιτήσεων για εγγραφή βρεφών και νηπίων στους σταθμούς είναι τριπλάσιος από αυτόν των εξυπηρετούμενων παιδιών.

Επιπλέον, η λειτουργία της νέας αυτής μονάδας προβλέπεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας άμεσα, μέσω της απασχόλησης ατόμων στο σταθμό και έμμεσα, μέσω της αποδέσμευσης των γονέων.

Keywords
Τυχαία Θέματα