Παραίτηση του γάλλου ΥΠΕΣ μετά το σκάνδαλο πρόσληψης των παιδιών του

Η έρευνα ξεκινά λίγο καιρό μετά το σκάνδαλο ΦιγιόνΜετά την έρευνα σχετικά με την πρόσληψη των δύο έφηβων κορών του σε κοινοβουλευτικές θέσειςΗ υπόθεση έγινε γνωστή μετά από αποκαλύψεις τηλεοπτικής εκπομπής

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπρινό Λε Ρου μετά την προκαταρκτική έρευνα της οικονομικής εισαγγελίας για την πρόσληψη των δύο ανήλικων κορών του σε κοινοβουλευτικές θέσεις.

Σύντομα ανακοινώθηκε η αντικατάστασή του στην ευαίσθητη αυτή θέση από τον νυν υφυπουργό Εμπορίου, Ματιάς Φεκλ.

«Η καθημερινή ευθύνη που επιβάλλει η καθημερινή

μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον της εγκληματικότητας (…) συνεπάγεται με το να μην αφήνουμε να πλανάται καμία κατηγορία» δήλωσε ο Σοσιαλιστής υπουργός κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης τύπου, όπου υπερασπίστηκε την «τιμιότητά» του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ διόρισε αμέσως τον Ματιάς Φεκλ, 39 ετών, στην θέση του υπουργού Εσωτερικών, μια θέση κλειδί σε μια χώρα που ζει υπό την απειλή της τρομοκρατίας κι ενώ βρίσκεται σε ισχύ το καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Λε Ρου τόνισε ότι δεν θέλει να προκαλέσει «σύγχυση» και να προκαλέσει «πλήγμα στο κυβερνητικό έργο».

«Επιβεβαιώνω την τιμιότητά μου κατά τις ανθρώπινες σχέσεις μου όπως και σε όλες τις πολιτικές μου ενέργειες» υπογράμμισε ο 51χρονος παραιτηθείς υπουργός.

Την έρευνα ανέλαβε το Κεντρικό Γραφείο για τη Μάχη κατά της Διαφθοράς και των Οικονομικών και Φορολογικών Αδικημάτων, μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία για τις προεδρικές εκλογές και λίγες εβδομάδες μετά το σκάνδαλο με τις θέσεις εικονικής απασχόλησης που φέρεται να εξασφάλισε ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν σε μέλη της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο TMC, ο 51χρονος υπουργός προσέλαβε τις κόρες του, με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ενώ εκείνες ήταν μαθήτριες και κατόπιν φοιτήτριες, το διάστημα μεταξύ 2009 και 2016, έναντι ενός συνολικού ποσού ύψους 55.000 ευρώ. Όταν υπέγραψαν τις πρώτες τους συμβάσεις ήταν μόλις 15- 16 ετών.

«Όταν είμαστε προσηλωμένοι στην αρχή του Κράτους, είμαστε άψογοι ενώπιον των θεσμών και των κανόνων που τους διέπουν» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, που αναμένεται να κάνει δεκτό αργότερα τον Λε Ρου, στενό συνεργάτη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Keywords
Τυχαία Θέματα