Μνήμες πλοίων Liberty στον ζωγραφικό καμβά (εικόνες)

Ένα ταξίδι μνήμης των ιστορικών πλοίων Liberty μέσα από πίνακες ζωγραφικής του καπετάνιου Γιάννη Γιαπαλάκη ξεκινά στην Τεργέστη, στις 2 Οκτωβρίου, στην αίθουσα Sala Giubileo (Riva III Novembre, 9).

Πρόκειται για 32 έργα της συλλογής του -λάδια σε καμβά διαφόρων διαστάσεων- την οποία έχει δωρίσει στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και αντικατοπτρίζει τις αναμνήσεις του καπετάνιου από τα ταξίδια του σε όλον

τον κόσμο, με τα πλοία Liberty που μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο αποτέλεσαν το κλειδί της ανάπτυξης και της έναρξης της χρυσής εποχής της ελληνικής ναυτιλίας.

Η έκθεση με τίτλο «Μνήμες Liberty» είναι παραγωγή του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης και την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας. Τελεί υπό την αιγίδα των Επίτιμων Γενικών Προξενείων της Ελλάδος και της Κύπρου στην Τεργέστη, και του Πανεπιστημίου Τεργέστης-Νεοελληνική Γλώσσα. Παρουσιάζεται με την ευκαιρία της 49ης έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ιστιοπλοΐας «Barcolana 49», που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Τεργέστη.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της έκθεσης, το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ξεκίνησε την περιπλάνηση στην ιστορία αυτών των πλοίων περίπου τέσσερα χρόνια πριν, σε συνεννόηση με την εθελοντική ομάδα του Μουσείου, και μετά από τη μακρόχρονη ενασχόληση με την κατασκευή μοντέλων πλοίων, δημιουργήθηκε μία νέα ιδέα: Να κατασκευαστεί ένα μοντέλο πλοίου Liberty, σε ανάμνηση της μεγάλης προσφοράς αυτών των πλοίων στην αναγέννηση της εμπορικής ναυτιλίας μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα έως το 1970 οι Έλληνες εφοπλιστές να έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου εμπορικού στόλου στον κόσμο, με διαφορετικές σημαίες και βάση τον Πειραιά, διάκριση την οποία κατέχουν μέχρι σήμερα.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του πρώτου μοντέλου, προχώρησε στην κατασκευή ακόμη ενός Liberty, το οποίο, αυτήν τη φορά, έφερε πολεμικό εξοπλισμό. Μάλιστα, εμπνεόμενοι από τη συγκινητική ιστορία ενός από τους εθελοντές του Μουσείου, ο οποίος στο πρώτο ταξίδι του ως ναυτικός ναυάγησε στον Ινδικό Ωκεανό, προχώρησε στη δημιουργία και ενός τρίτου μοντέλου, με νηολόγιο Χανίων.

Επιθυμία του Μουσείου ήταν τα συγκεκριμένα μοντέλα να συνυπάρξουν με ανάλογους πίνακες ζωγραφικής, οι οποίοι θα κοσμούσαν την αίθουσα παρουσίασης των μοντέλων Liberty και αυτή η επιθυμία υλοποιήθηκε χάρη στον δωρητή του Μουσείου, ζωγράφο καπετάν Γιάννη Γιαπαλάκη. Το ταξίδι της παρουσίασης και προβολής της συλλογής ξεκινά από την Τεργέστη και στη συνέχεια η έκθεση θα παρουσιασθεί στα Χανιά, την Αθήνα και σε άλλους προορισμούς και χώρους πολιτισμού.

Ο καπετάν Γιάννης Γιαπαλάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές σπουδές του ταξίδεψε σε πλοία τύπου Liberty, σαν δόκιμος πλοίαρχος. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό ταξίδεψε για πολλά χρόνια με πλοία διαφόρων τύπων και ανέβηκε σε όλες τις βαθμίδες του Εμπορικού Ναυτικού έως το 1987. Στη συνέχεια ανέλαβε αρχικαπετάνιος σε μεγάλη ναυτιλιακή εταιρεία μέχρι το 2007.

Μετά το 2007 ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική. Πίνακες ζωγραφικής του υπάρχουν σε ναυτικά μουσεία, σωματεία, ιστορικά αρχεία και ιδιώτες. Έλαβε μέρος στην 7η Πανελλήνια Έκθεση Ζωγραφικής στην Αθήνα. Το 2009 εξέθεσε πίνακές του στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων. Από το 2010 συνεργάζεται με το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, στα Χανιά, δωρίζοντας πίνακες με θέματα του Πολεμικού Ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς επίσης και θέματα του Εμπορικού Ναυτικού, κυρίως με τα πλοία Liberty, που έγραψαν ιστορία στα χέρια των Ελλήνων πλοιοκτητών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα