Ελληνικό: Νέα συνεδρίαση του ΚΑΣ - Οι κινήσεις της κυβέρνησης για να ξεπεράσει τα εμπόδια


Συνεδρίαζει σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την επένδυση στο Ελληνικό και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα εκεί, καθώς το θέμα της επένδυσης έχει απασχολήσει τις τελευταίες συνεδριάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να έχει βγει κάποια απόφαση, λόγω διακοπής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος Μαρία Ανδρεαδάκη Βλαζάκη, επικαλούμενη τον αρχαιολογικό νόμο και το άρθρο 12, υποστήριξε ότι όπου υπάρχει χωρική ρύθμιση και στην επένδυση του Ελληνικού, όπως είπε, υπάρχει

αδιαμφισβήτητα, δεν γίνεται να μην υπάρχει πρωτίστως η κήρυξη ή μη του χώρου ως αρχαιολογικό. Στη συνεχεία ζήτησε από τα μέλη τη διακοπή της συζήτησης, ώστε να προστεθεί ως νέο θέμα η κήρυξη ή μη του χώρου.

Ακολούθησε ψηφοφορία, κατά την οποία η πλειοψηφία, 11 από τα 17 μέλη, συμφώνησαν με την κυρία Βλαζάκη, με αποτέλεσμα το θέμα της επένδυσης του Ελληνικού να μεταφερθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάσει εναλλακτικά σχέδιο για να ξεμπλοκάρει η επένδυση, αν και από την κυβέρνηση εκφράζεται η εκτίμηση ότι δεν θα συνεχιστεί η εκκρεμότητα, που απειλεί όλο το φιλοεπενδυτικό της αφήγημα. Το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να βρει άλλες λύσεις εάν το ΚΑΣ δεν διευκολύνει σήμερα την υπόθεση. Πληροφορίες φέρουν το πρωθυπουργικό επιτελείο να μελετά τρόπους παράκαμψης του ΚΑΣ, στη λογική που κινούνταν η πρόσφατη ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε επισημάνει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για γνωμοδοτικό όργανο και άρα οι ενέργειές του δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, το Μαξίμου μελετά την υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρία, που κάνει την επένδυση, το οποίο να προβλέπει μία διαδικασία ταχείας ρύθμισης τυχόν αρχαιολογικών θεμάτων, που θα προκύπτουν από την πρόοδο των έργων.

Εκτός κι αν το ΚΑΣ όντως επιβεβαιώσει σήμερα τους πιο αισιόδοξους και προκύψει ότι μόνο περιορισμένοι χώροι στο πρώην αεροδρόμιο χαρακτηρίζονται αρχαιολογικοί

Την ίδια ώρα νέα εμπλοκή για την επένδυση στο Ελληνικό σηματοδοτεί η προσφυγή από δύο οικολογικές οργανώσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις οι οποίες συνδέονται με το έργο λόγω παραβιάσεων της δασικής νομοθεσίας. Όπως υποστηρίζουν υπήρξε παραβίαση του Άρθρου 24 του Συντάγματος που προστατεύει τις δασικές εκτάσεις από την οποία διάταξη συνάγεται και η υποχρέωση σύνταξης δασικού χάρτη.

Πρόκειται για το δεύτερο εμπόδιο μετά τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται πως αύριο, Τρίτη, συνεδριάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για να συζητήσει και πιθανόν να αποφανθεί για το θέμα των αρχαίων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ η Τεχνική Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων Πειραιά, αποφάνθηκε ότι τα 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν αποτελούν δάσος.

Σημειώνεται ότι το κομμάτι των 37 στρεμμάτων που χαρακτήρισε ο δασάρχης Πειραιά ως δασική έκταση είναι κομβικής σημασίας για την επένδυση. «Έχουμε σχεδιάσει το ολοκληρωμένο resort ξενοδοχείο 1200 δωματίων, καζίνο, συνεδριακούς χώρους που θα συνδέεται με γέφυρα με την παραλιακή οδό.

Keywords
Τυχαία Θέματα