Κρίσιμη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν: Σύγκρουση για το συριακό (video)

Επί τάπητος θα τεθεί για ακόμη μία φορά ο εξοπλισμός των Κούρδων της ΣυρίαςΟι Τούρκοι αντιτίθενται με σφοδρότητα στα αμερικανικά σχέδια θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές «τρομοκράτες»

Στον Λευκό Οίκο θα συναντηθεί σήμερα, Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, σε μία αρκετά κρίσιμη συνάντηση για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις λόγω της απόφασης της Ουάσινγκτον να συνεχίσει τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας.

Ο Ερντογάν να βρεθεί στον Λευκό Οίκο στις 19:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και θα συναντηθεί στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντόναλντ

Τραμπ. Η συνάντηση θα έχει διάρκεια 25 λεπτών και στη συνέχεια οι δυο ηγέτες θα κάνουν από μια δήλωση. Θα ακολουθήσει γεύμα του Τραμπ προς τιμήν του Ερντογάν.

Ο Ερντογάν στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ έχει καταφτάσει ήδη ο τούρκος πρόεδρος εν αναμονής της συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο περίφημο Blair House, τον ξενώνα του προέδρου των ΗΠΑ, θα φιλοξενηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσέφερε στον τούρκο ομόλογό του το ιστορικό κτίριο για να τον φιλοξενήσει, σε μια κίνηση που δεν συνηθίζεται.

Οι προτεραιότητες Τραμπ- Ερντογάν

Μιλώντας από το Πεκίνο, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη – Ενας Δρόμος», ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ορόσημο» την επικείμενη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του για την πολιτική Τραμπ έναντι των Κούρδων της Συρίας.

«Αν είμαστε όντως στρατηγικοί σύμμαχοι, τότε οφείλουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις ως συμμαχία. Αν η συμμαχία επισκιάζεται (από το Κουρδικό), τότε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα μόνοι μας», δήλωσε ο Ερντογάν στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah προτού αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον.

Οι Τούρκοι αντιτίθενται με σφοδρότητα στα αμερικανικά σχέδια θεωρώντας τους Κούρδους μαχητές «τρομοκράτες».

Από την άλλη, ο Τραμπ έχει κάνει σαφείς τις προτεραιότητές του. Η κυβέρνησή του εξοπλίζει τους Κούρδους της Συρίας στο πλαίσιο της προσπάθειας ανακατάληψης της πόλης Ράκα, που το Ισλαμικό κράτος έχει διακηρύξει ως πρωτεύουσά του.

Τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και η κυβέρνησή του έχουν πιέσει την Ουάσινγκτον να αλλάξει στρατηγική, χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα