Κορονοϊός: Νέες κρίσιμες τηλεδιασκέψεις σε UEFA και Super League – Στο τραπέζι πρόταση για «ψαλίδι» στις αμοιβές

Συνέχεια στις τηλεδιασκέψεις δίνει η UEFA, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να απασχολεί τον πλανήτη, με άμεση επίδραση και στο ποδόσφαιρο της Γηραιάς Ηπείρου. Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θέλει να πάρει αποφάσεις για την… επόμενη ημέρα, όσο αυτό είναι δυνατό και την Τετάρτη (01/04) θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη. Το ίδιο θα πράξει και η Super League 1, καθώς ανακοινώθηκε νέα

συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης για την προσεχή Πέμπτη (02/04), προκειμένου να συζητηθεί – κατά κύριο λόγο – η παράταση στην αναστολή των πρωταθλημάτων της Λίγκας.

Στο τραπέζι πρόταση για «ψαλίδι» 30% στα συμβόλαια παικτών και προπονητών, την ώρα που στον Παναθηναϊκό ανακοινώθηκα οι αναστολές στις συμβάσεις στο προσωπικό.

Συγκεκριμένα, τα όποια νέα δεδομένα έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκεψη που όρισε για την Τετάρτη 1η Απριλίου η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία. Η UEFA κάλεσε τους γενικούς γραμματείς των εθνικών ομοσπονδιών να συμμετάσχουν στη συζήτηση, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα από τις δύο ομάδες εργασίας που συστήθηκαν προ 15νθημέρου, με σκοπό να εξετάσουν τις δυνατότητες επαναπρογραμματισμού των αγώνων, που έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας.

Θεωρείται βέβαιο ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης θα εξετασθούν οι εξελίξεις αναφορικά με τις διοργανώσεις της UEFA, ενώ θα συζητηθούν και θέματα που άπτονται των μεταγραφών και της παράτασης ισχύος των συμβολαίων που τελειώνουν στις 30 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι η UEFA φέρεται να είπε στις ομοσπονδίες χωρών να δηλώσουν ποιες ομάδες θα παίξουν Ευρώπη του χρόνου. Επίσης, η UEFA ανέβαλε τους τελικούς σε Champions League και Europa League λόγω του κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, «επί χάρτου» θα τεθούν επίσης τα σενάρια επανέναρξης, καθώς εκκρεμούν play offs και play out. Μέχρι στιγμής και με βάση και τη συζήτηση στις European Leagues την περασμένη εβδομάδα, ένα σενάριο είναι επανέναρξη, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, τον Μάιο ή στις αρχές Ιουνίου, καθώς πρόθεση είναι η ολοκλήρωση της φετινής περιόδου, ακόμη κι αυτή χρειαστεί (που θα χρειαστεί) να επιμηκυνθεί. Στις 13 Μαρτίου η Λίγκα είχε αποφασίσει αναστολή πλέι οφ και πλέι άουτ μέχρι νεωτέρας.

«Ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 02.04.2020 στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο της Super League, μέσω τηλεδιάσκεψης. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης έχουν ως ακολούθως: 1. Παράταση αναστολής των πρωταθλημάτων Super League και συναφή ζητήματα. 2. Διάφορα», αναφέρεται στην ενημέρωση της διοργανώτριας αρχής.

Η νέα τηλεδιάσκεψη ήταν να γίνει τη Δευτέρα (30/03), μετά και την αναβολή όλων των αγώνων.

Στο τραπέζι πρόταση για «ψαλίδι» 30% στα συμβόλαια παικτών και προπονητών

Το διοικητικό συμβούλιο της Super League, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη (02/04, 16:00) έχει ως πρώτο-πρώτο θέμα στην «ατζέντα» την παράταση αναστολής των πρωταθλημάτων της Λίγκας (και συναφή ζητήματα).

Δεν είναι, ωστόσο, αυτό το θέμα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κουβέντας ανάμεσα στις 14 ομάδες, στην πρώτη συνάντησή τους μετά από 18 ημέρες και το τελευταίο έκτακτο ΔΣ, όπου μπήκε «λουκέτο» σε play offs και play out,  λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σαφώς και είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τους πάντως, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση ουδείς μπορεί να κάνει προβλέψεις ή να προγραμματίσει ένα πλάνο με «απόλυτες» ημερομηνίες. Τα πάντα εξαρτώνται, άλλωστε, από την πορεία της πανδημίας τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό και βεβαίως από το κατά πόσο θα υπάρξει ύφεση μετά από ένα εύλογο διάστημα. Σε σημείο που να καταστεί εφικτό να δοθεί το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές για «επιστροφή» των ομάδων, αρχικά στις προπονήσεις κι ακολούθως σε (κεκλεισμένους των θυρών) αγώνες.

Στο συγκεκριμένο θέμα η Λίγκα έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει βήμα-βήμα, κάθε κυβερνητική οδηγία αξιολογώντας σε εβδομαδιαία βάση τα δεδομένα γύρω από την εξάπλωση του ιού Covid-19. Αντίστοιχα ξεκάθαρη βεβαίως, είναι και η διάθεση του συνεταιρισμού να εξαντληθεί κάθε χρονικό περιθώριο και να ολοκληρωθεί κανονικά η σεζόν 2019/20, τόσο με τα play offs και play out της Super League, όσο και με τους δεύτερους ημιτελικούς και τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ακόμη κι αν χρειαστεί να τραβήξει όλο αυτό χρονικά ως τον Ιούλιο, απ’ τη στιγμή που και οι UEFA/FIFA είναι ανοικτές σ’ αυτό το ενδεχόμενο, έχοντας (μαζί με την Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών) ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των εγχώριων πρωταθλημάτων.

Το αγωνιστικό λοιπόν, η αναστολή και τα πλάνα ολοκλήρωσης της χρονιάς είναι το ένα (και λίγο πιο μακρινού ορίζοντα) θέμα του ΔΣ της Πέμπτης στη Super League 1. Το κύριο θέμα όλων των ομάδων ωστόσο, ήταν και παραμένει το οικονομικό και το πώς θα περιοριστεί – μέσω μίας κοινής «στρατηγικής» – η (δεδομένη) «ζημιά» από την αναστολή των πρωταθλημάτων κι όλα τα υπόλοιπα… απόνερα του κορoνοϊού.

Και στο τραπέζι της συζήτησης θα πέσει για πρώτη φορά η προοπτική περικοπών στα συμβόλαια παικτών/προπονητών, για όσα διάστηκε διαρκέσει το «lockdown» (και) στα ελληνικά γήπεδα. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, υπήρξαν πολλές διαβουλεύσεις και προτάσεις την τελευταία εβδομάδα ανάμεσα στους συλλόγους. Εντούτοις, η πρόταση που φαίνεται να κερδίζει «έδαφος» στην παρούσα φάση, είναι αυτή που περιλαμβάνει «ψαλίδι» κατά 30% σε όλα τα συμβόλαια ποδοσφαιριστών και προπονητικών επιτελείων (αρχικά) για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο. Δηλαδή το… ανοιξιάτικο τρίμηνο που θεωρείται δεδομένο πως θα διαρκέσει η αναστολή της αγωνιστικής δράσης, με προοπτική να παραταθεί το συγκεκριμένο μέτρο και για τον Ιούνιο, εάν συνεχιστεί και τότε το «lockdown».

Όλο αυτό δεν είναι εύκολο να «περάσει», καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους παίκτες και τον ΠΣΑΠ κι επ’ αυτού πρέπει να υπάρξει συνεννόηση. Στη Super League 1 ωστόσο, θεωρούν πως θα πρέπει να παρθεί μία… γενναία απόφαση «κεντρικά», σαν ένα «σώμα» 14 ομάδων κι όχι από κάθε ΠΑΕ ξεχωριστά, προκειμένου να «περάσει» το συγκεκριμένο πλάνο περικοπών στη «βάση» των παικτών με μεγαλύτερη σαφήνεια και σταθερότητα. Και να μην ακολουθήσει… χάος.

Από εκεί και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως θα γίνει μία συνολική κουβέντα και για τα τηλεοπτικά και το πώς σκοπεύουν να διαχειριστούν οι NOVA και ΕΡΤ τις αναστολές των πρωταθλημάτων, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης και σχετική επικοινωνία της Λίγκας με τα δύο κανάλια.

Παναθηναϊκός: Αναστολές συμβάσεων στους εργαζόμενους σε ΠΑΕ και Ακαδημία

Εν τω μεταξύ, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, έπειτα από επικοινωνία και σχετική οδηγία των από τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών το πρωί της Δευτέρας (30/03), ενημέρωσε το μεσημέρι την Τρίτη (31/03), μέσω emails, τους εργαζόμενούς της στα γραφεία τoυ συλλόγου, στο προπονητικό κέντρο «Γ. Καλαφάτης», στην Ακαδημία και στις «θυγατρικές» της πως προχωράει στις αναστολές των συμβάσεών τους από 18 Μαρτίου 2020.

«Κατόπιν της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας της εταιρίας μας,  βάσει των κυβερνητικών μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τον Covid-19», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το «πράσινο» email προς τους εργαζόμενους. Όλο αυτό στην προκειμένη περίπτωση, δεν αποτελεί «απόφαση» της διοίκησης του Παναθηναϊκού, ούτε υπήρχε προοπτική διαφορετικής «επιλογής». Αυτό σημαίνει ότι οι διοικούντες την «πράσινη» ΠΑΕ ήταν υποχρεωμένοι από το νόμο να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη αναστολή συμβάσεων του υπαλληλικού προσωπικού, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του προβλέπονται και στο καθεστώς του επιδόματος των 800 ευρώ, που προβλέπεται από το κράτος.

Όπως τόνιζαν από την «πράσινη» ΠΑΕ «…δεν είμαστε πληττόμενη από τον κορονοϊό, επιχείρηση. Αλλά είμαστε σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας εκ του νόμου, ως αθλητικό σωματείο. Έπρεπε να το κάνουμε αυτό, όπως πρέπει να το κάνουν κι όλες οι άλλες ΠΑΕ, διότι το λέει ο νόμος, από τη στιγμή που σταματήσαμε κάθε αθλητική δραστηριότητα λόγω της πανδημίας».

Και η ημερομηνία που αναφέρεται, άλλωστε, ως έναρξη της αναστολής των συμβάσεων του υπαλληλικού προσωπικού (18/3) δεν είναι… τυχαία, καθώς από τότε αποφασίστηκε από την κυβέρνηση το οριστικό «πάγωμα» κάθε αθλητικής δραστηριότητας, μέχρι νεωτέρας.

Από την προσεχή Τετάρτη (01/04), όταν και θα «ανοίξει» η σχετική πλατφόρμα, κάθε εργαζόμενος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός (όπως και στις άλλες ΠΑΕ) θα μπορεί να υποβάλει την αίτησή του, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του, προκειμένου να λάβει την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Αυτό βεβαίως που μένει να διευκρινιστεί είναι το πώς και πότε θα λάβουν οι εργαζόμενοι στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός τα χρήματα που αναλογούν στις συμβάσεις τους για το διάστημα εργασίας από 1 έως 17 Μαρτίου, αν και θεωρείται δεδομένο πως απ’ αυτού θα υπάρξει σχετική ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να επισημανθεί πως η παραπάνω διαδικασία δεν αφορά τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές οι οποίοι δεσμεύονται με συμβόλαια και δεν είναι «περασμένοι» στην «ΕΡΓΑΝΗ». Κι ως εκ τούτου δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ. Ούτως ή άλλως το καθεστώς που αφορά τους παίκτες και τους προπονητές είναι διαφορετικό και το πλαίσιο των δικών τους απολαβών κατά τη διάρκεια της «καραντίνας», θα ξεκαθαρίσει στην τηλεδιάσκεψη των μελών της Super League, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη (2/4).

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, naftemporiki.gr)

Πηγή: Κορονοϊός: Νέες κρίσιμες τηλεδιασκέψεις σε UEFA και Super League – Στο τραπέζι πρόταση για «ψαλίδι» στις αμοιβές - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα