Η Σουηδία δεν ταξινομεί πλέον τους τρανς ανθρώπους ως ψυχικά ασθενείς

Μία νέα μεγάλη νίκη για το lgbtqi+ κίνημα ανακοίνωσε πριν λίγο η Εθνική Επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας, σύμφωνα με την οποία οι τρανς άνθρωποι δεν θα ταξινομούνται πλέον ως ψυχικά ασθενείς στη χώρα.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας ανακοίνωσε την απόφασή της, ακολουθώντας την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να αφαιρέσει την ταυτότητα φύλου από τον κατάλογο των ψυχικών ασθενειών. Έτσι πλέον οι τρανς άνθρωποι δεν θα ταξινομούνται ως ψυχικά ασθενείς στην χώρα.

Η επικεφαλής της Επιτροπής, Kristina

Bränd Persson, δήλωσε πως πρόκειται για μία αλλαγή με «ισχυρή συμβολική αξία». «Είναι μία εύλογη αλλαγή», πρόσθεσε, ενώ συμπλήρωσε ότι «πολλές κατηγοριοποιήσεις και ταξινομήσεις είναι εντελώς απαρχαιωμένες. Για εμάς, αυτή η απόφαση, δεν μπορεί να θεωρείται αμφιλεγόμενη. Ούτως ή άλλως εμείς ακολουθούμε τις αλλαγές στις οποίες προχωράει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».

Προ αυτής της σημαντικής αλλαγής οι τρανς άνθρωποι αυτομάτως ταξινομούνταν ως πάσχοντες από «δυσφορία ταυτότητας φύλου», ενώ ο νόμος παλαιότερα είχε ως προαπαιτούμενο για την αναγνώριση του φύλου την υποχρεωτική στείρωση.

Συγκεκριμένα, έως το 2013, η νομοθεσία ανέφερε ως προϋπόθεση για την αλλαγή της καταχώρισης του φύλου, το πρόσωπο «να χάσει την ικανότητα τεκνοποίησης». Τούτο είχε ως επακόλουθο εκατοντάδες τρανς άνθρωποι, να υποχρεώνονται σε χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να μην έχουν πλέον την δυνατότητα τεκνοποίησης.

Πάνω από 160 θύματα αυτών των πολιτικών έφεραν το θέμα αυτό ενώπιον της δικαιοσύνης και η Σουηδική Κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να δοθούν αποζημιώσεις.

Μάλιστα μέχρι τον Ιούλιο του 2018, αναμένεται να ψηφιστεί νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα δοθεί αποζημίωση 300,000 SEK (περίπου 30.000 ευρώ) ανά άτομο.

Keywords
Τυχαία Θέματα