Ο Ρεξ Τίλερσον ανέλαβε και επίσημα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil, Ρεξ Τίλερσον, ανέλαβε χθες τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται σχεδόν σε κατάσταση εξέγερσης κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο 64χρονος Τεξανός, που έχει εργαστεί επί 41 χρόνια στον αμερικανικό αυτό πετρελαϊκό όμιλο, θα δώσει πρόσωπο και φωνή

στο εξωτερικό στην πρώτη παγκόσμια δύναμη, αφού ο διορισμός του από τον Τραμπ εγκρίθηκε και από τη Γερουσία.

«Άφησε μια πολύ καλή δουλειά για να το κάνει αυτό», δήλωσε ο Τραμπ στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας του Τίλερσον στον Λευκό Οίκο, εκτιμώντας ότι με τον 69ο υπουργό Εξωτερικών τους, «έναν άνδρα που είναι σεβαστός σε όλον τον κόσμο», οι ΗΠΑ θα «μπορέσουν να φέρουν την ειρήνη και τη σταθερότητα αυτή την πολύ, πολύ δύσκολη εποχή».

«Θα εκπροσωπώ πάντα και κάθε στιγμή τα συμφέροντα όλου του αμερικανικού λαού», υποσχέθηκε ο Τίλερσον, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και θα εγκατασταθεί στον έβδομο όροφο του γιγάντιου κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών, που έχει την ονομασία «Foggy Bottom», στη νότια Ουάσινγκτον, επικεφαλής του μεγαλύτερου δικτύου διπλωματών και προξενείων στον κόσμο και των 70.000 εργαζόμενών του.

Ο Τραμπ δεν γνώριζε τον Τίλερσον μέχρι που κάποιοι πρώην υπουργοί των Ρεπουμπλικάνων -ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς και η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις- του ανέφεραν το όνομά του τον Δεκέμβριο.

Ο Τίλερσον, που έχει τέσσερα παιδιά και έχει επίσης διατελέσει πρόεδρος των αμερικανών προσκόπων, είναι ένας μηχανικός που ξεκίνησε την καριέρα του στην ExxonMobil το 1975 σε μικρή ηλικία και αφού πέρασε από όλες τις βαθμίδες έγινε πρόεδρός της από το 2006 ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Παρότι είναι νέος στην πολιτική, στα μέσα Ιανουαρίου παρουσίαζε επί εννέα ώρες στη Γερουσία το όραμά του για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Αναπάντεχα εξέφρασε διαφορετικές απόψεις από τον Τραμπ σε θέματα όπως η Ρωσία, τα πυρηνικά όπλα και η κλιματική αλλαγή.

Αν και ο Τίλερσον είναι στενός φίλος του ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο βράβευσε το 2012-2013 με το παράσημο της Φιλίας που απονέμει η Exxon στους επενδυτές της, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι αποτελεί «κίνδυνο» για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Εκτίμησε μάλιστα ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία «μάλλον δεν θα γίνουν ποτέ φίλες».

Επίσης, ο Τίλερσον δεν έχει εκφραστεί ξεκάθαρα σχετικά με τη διατήρηση ή όχι των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Όταν ο Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι επέλεξε τον Τίλερσον για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, οι ειδικοί είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τη σύγκρουση συμφερόντων αυτού του πρώην επιχειρηματία που προήχθη σε επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, έπειτα από μια σαραντάχρονη καριέρα στον πετρελαϊκό όμιλο που δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, μεταξύ αυτών η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Αγκόλα και η Λιβύη.

Εγκαταλείποντας την ExxonMobil, ο Τίλερσον εισέρχεται σε ένα Στέιτ Ντιπάρτμεντ το οποίο βρίσκεται σε μεγάλη ένταση, στα πρόθυρα «γραφειοκρατικής» εξέγερσης, όπως δήλωσε εμπιστευτικά ένας αξιωματούχος.

Πολλοί υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που επί τέσσερα διοικούνταν από τον Τζον Κέρι, είναι αντίθετοι στις πολιτικές του Τραμπ.

«Σχεδόν χίλιοι» διπλωμάτες και εργαζόμενοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ χρησιμοποίησαν ένα εσωτερικό επίσημο δίαυλο «της διαφωνίας» για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα του αμερικανού προέδρου.

Το υπουργείο επεσήμανε ότι αυτός ο επίσημος «δίαυλος διαφωνίας» λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό και επιτρέπει στους εργαζόμενους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα