Γεγονός η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού σε… πτώμα (εικόνες)

Την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου κεφαλιού σε πτώμα κατάφερε ομάδα επιστημόνων στην Κίνα, σύμφωνα με τον ιταλό νευροχειρούργο Σέρτζιο Καναβέρο, που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επέμβαση σε ζωντανούς ανθρώπους μέχρι τα τέλη του έτους.

Η μεταμόσχευση, που κράτησε 18 ώρες, κρίθηκε επιτυχημένη καθώς οι χειρούργοι κατάφεραν να επανασυνδέσουν τη σπονδυλική στήλη, τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

«Το επόμενο στάδιο είναι μια μεταμόσχευση κεφαλιού μεταξύ εγκεφαλικά νεκρών δωρητών οργάνων», δήλωσε ο Σέρτζιο Καναβέρο, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Στο
κέντρο ο Καναβέρο και δεξιά ο εθελοντής δότης Σπιριντίνοφ

Πρόκειται για το πρώτο βήμα πριν την επέμβαση σε ζώντες ασθενείς, που αναμένεται να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους στην Κίνα, καθώς μια τέτοια επέμβαση δεν θα επιτρεπόταν στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.

Μάλιστα ο αμφιλεγόμενος καθηγητής Καναβέρο δήλωσε ότι έχει βρει ήδη τον πρώτο εθελοντή ασθενή, έναν Ρώσο ονομάτι Βάλερι Σπιριντίνοφ, που είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και ο οποίος θα καταψύξει το κεφάλι του για μεταμόσχευση σε σώμα δότη.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μεταμόσχευση σώματος, αφού το κεφάλι του λήπτη, του οποίου ο εγκέφαλος λειτουργεί, θα μεταμοσχευθεί στο σώμα ενός εγκεφαλικά νεκρού δότη.

Ο Καναβέρο υποστηρίζει πως μετά τη μεταμόσχευση ο ασθενής θα μπορεί να περπατάει, ενώ η ιατρική κοινότητα αμφιβάλει κατά πόσο η εγχείρηση θα είναι επιτυχημένη. Τονίζει δε ότι ακόμα και αν αυτή στεφθεί με επιτυχία, ο ασθενής θα υποφέρει από υπερβολικούς πόνους, ενώ δεν θα μπορεί να ελέγξει την αναπνοή και τους καρδιακούς σφυγμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα