Μπορούν Σουλτς – Γκάμπριελ να πιέσουν τη Μέρκελ να «θυσιάσει» τον Σόιμπλε;

Γράφει η Έλενα Καραμαγκάλη

Η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει ενώ πολύ συχνά αφορμή για την πολιτική αντιπαράθεση αποτελεί το ελληνικό ζήτημα. Δεν είναι λίγα τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν το ρόλο του Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις, μάλιστα πρόσφατα η Handelsblatt παρουσίασε ενδείξεις που κάνουν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να πιστεύει ότι ο Σόιμπλε ποντάρει στο Grexit, γεγονός που προκάλεσε

την αντίδραση του σοσιαλδημοκράτη Γκάμπριελ ο οποίος καταφέρθηκε, χωρίς περιστροφές, κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Την ίδια ώρα, την αλλαγή κλίματος που παρατηρείται διεθνώς το τελευταίο διάστημα υπέρ των θέσεων της Ελλάδας και εναντίον της εμμονής του Β. Σόιμπλε για λιτότητα και Grexit ενισχύουν δηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών και διεθνούς φήμης οικονομολόγων.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, «έβαλε πλάτη» στον Έλληνα πρωθυπουργό και επέκρινε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, τον περασμένο μήνα.

Σόιμπλε και Γκάμπριελ διαφωνούν ριζικά πλέον και στο θέμα των αναπτυξιακών κινήτρων για τις χώρες που περνάνε κρίση. Ο μεν Γκάμπριελ τάσσεται υπέρ ενός αναπτυξιακού πακέτου και μεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης, ο δε Σόιμπλε είναι απολύτως αρνητικός, διότι κάτι τέτοιο απλώς «θα δημιουργούσε ανάπτυξη με πίστωση και νέα χρέη».

Η πορεία της Ευρώπης και το ελληνικό ζήτημα λαμβάνουν κεντρική θέση στην προεκλογική εκστρατεία για τις γερμανικές εκλογές.

Μετά την στρατηγική επιλογή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να αποχωρήσει από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, επειδή όπως είπε «είμαι πολύ ταυτισμένος με τη Μέρκελ» και την ανάληψη της ηγεσίας από τον Μάρτιν Σουλτς, αυτό που διαφαίνεται και διαμηνύεται προς όλες τις πλευρές είναι πως ο «μεγάλος συνασπισμός» έχει λάβει οριστικό τέλος.

Στροφή υπέρ κοινωνικών πολιτικών και υπέρ της ανάπτυξης

Διαρροές των Σοσιαλδημοκρατών λένε πως ενδεχομένως να χρειαστεί να κοιτάξουν λίγο «αριστερότερα» προς αναζήτηση εταίρων για τον σχηματισμό ενός διαφορετικού συνασπισμού, που θα δώσει βάρος σε κοινωνικές πολιτικές, βγάζοντας τελείως από το κάδρο την Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές.

Ωστόσο, η realpolitik (πολιτική που βασίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα και παράγοντες) είναι γερμανική εφεύρεση, κατά συνέπεια οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες προετοιμάζονται για όλα τα σενάρια. Ένα από αυτά θέλει το SPD να σχηματίζει ένα νέο συνασπισμό με τη Μέρκελ, εφόσον εκείνη επικρατήσει στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, με έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές και τον εξοστρακισμό του Σόιμπλε καθώς και την αποκήρυξη των πολιτικών του.

Το βέβαιο πάντως είναι πως η Ευρώπη αλλάζει ταχύτατα και αυτοί που το αντιλαμβάνονται είναι πιθανότερο να βρίσκονται στο τιμόνι της νέας πορείας της. Οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να ζουν με τις εμμονές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα