Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Βατοπεδίου – Τι σχολιάζει ο Καραμανλής

Το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο ΔημόσιοΜεταξύ των αθώων και οι Εφραίμ και Αρσένιος«Δεν είχαν δόλο στις πράξεις τους», απεφάνθη το Δικαστήριο«Αποκαλύφθηκαν οι σκευωρίες κατά της κυβέρνησής μου», τονίζει ο Καραμανλής«Μαζική» η αντίδραση πρώην «γαλάζιων» υπουργώνΙκανοποίηση από τους συνηγόρους υπεράσπισηςΓια δικαίωση της Ν.Δ. και της κυβέρνησης Καραμανλή κάνει λόγο το κόμμαΤον Θεό και την Παναγία ευχαρίστησε ο ηγούμενος Εφραίμ

Μετά από δύο χρόνια δικαστικής εμπλοκής και αφού κάθονταν στο εδώλιο εδώ και

δυο χρόνια για την υπόθεση των ανταλλαγών του ελληνικού δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου σήμερα 21 Μαρτίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθετώντας απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ανακοίνωσε, σήμερα, την ετυμηγορία του για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» που ανέδειξαν ως πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στην Μονή, μοναχό Αρσένιο.

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, ανταλλαγές, η Δικαιοσύνη έκρινε ότι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι για τον βαθμό εμπλοκής που τους καταλογίζεται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων. Αυτή ήταν και η πρόταση που υπέβαλε στο δικαστήριο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η εισαγγελέας Έδρας Βασιλική Κρίνα, η οποία ζήτησε να κηρυχθούν όλοι οι κατηγορούμενοι αθώοι, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει για κανέναν δόλος στις πράξεις του.

Η εισαγγελέας είχε τονίσει ότι οι δύο ιερωμένοι είχαν ακλόνητη πεποίθηση πως οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στη Μονή και δεν επηρέασαν κανέναν, ενώ οι κρατικοί υπάλληλοι που ενεπλάκησαν στην υπόθεση ουσιαστικά εκτελούσαν κυβερνητικές επιλογές σχετικά με το θέμα.

Το σκάνδαλο

Σημειώνεται ότι η υπόθεση αφορά την παράδοση από τη Μονή στο Δημόσιο της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της, συνολικού εμβαδού περίπου 27 χιλιάδων στρεμμάτων, με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η εν λόγω ανταλλαγή που, κατά την δικογραφία, προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο, έγινε την περίοδο 2006- 2008 και στηρίχθηκε στην προηγούμενη παραδοχή εκ μέρους των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών ότι η αγιορείτικη Μονή έχει στην ιδιοκτησία της τη Βιστωνίδα από το 1080, οπότε της έγινε σχετική δωρεά από τον τότε βυζαντινό Αυτοκράτορα με χρυσόβουλο και άλλα που ακολούθησαν.

Κατά τη δικογραφία, οι κατηγορούμενοι εν γνώσει τους «παρερμήνευσαν το περιεχόμενο των χρυσόβουλων που επικαλείται η Ιερά Μονή, ως τίτλους ιδιοκτησίας, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς της με ατεκμηρίωτες και προσχηματικές αιτιολογίες» με αποτέλεσμα οι ενέργειές τους να «πλήξουν τα συμφέροντα του Δημοσίου».

Στην υπόθεση αρχικά οι κατηγορούμενοι ήταν 32. Με βούλευμα ωστόσο του Συμβουλίου Εφετών 18 κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν, καθώς κατά την κρίση των Εφετών δεν προέκυπταν ικανά στοιχεία για την παραπομπή τους σε δίκη.

O Κώστας Καραμανλής για την ετυμηγορία

Την απόφαση της αθώωσης όλων των κατηγορούμενων στην υπόθεση του Βατοπεδίου σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κάνοντας λόγο ότι η σημερινή ετυμηγορία «κλείνει μία μεγάλη πληγή» και καταγγέλλοντας «σκευωρίες κατά της κυβέρνησής του».

Τι αναφέρουν οι συνήγοροι υπεράσπισης

«Ιστορική» και «πανηγυρική» χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση Βατοπεδίου, με αθώωση όλων των κατηγορουμένων.

«Μαζική» επανεμφάνιση πρώην «γαλάζιων» υπουργών

Πέρα από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, την απόφαση σχολίασαν και άλλα πρώην «γαλάζια» στελέχη, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Βουλγαράκης και ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

ΝΔ: «Αβάσιμα κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Καραμανλή»

Την απόφαση αθώωσης όλων των κατηγορούμενων στην υπόθεση του Βατοπεδίου σχολιάζει, με επίσημη ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία, αναφέροντας ότι η ετυμηγορία «δικαιώνει την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, που αβάσιμα κατηγορήθηκαν και άδικα συκοφαντήθηκαν».

Ηγούμενος Εφραίμ: «Ευχαριστώ τον Θεό, την Παναγία και τους συνηγόρους»

Τον Θεό και την Παναγία ευχαρίστησε ο ηγούμενος Εφραίμ, βγαίνοντας από τα δικαστήρια, μετά την ετυμηγορία από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα