Ευθείες απειλές της Τουρκίας στους Κούρδους του Ιράκ που ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους

Ιστορική η σημερινή μέρα για τον κουρδικό λαόΑναμένεται συντριπτική επικράτηση του «ναι» υπέρ της ανεξαρτησίαςΤο δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήραΜε πόλεμο απείλησε ο Ερντογάν τον ΜπαρζανίΕπέμβαση εάν απειληθεί ο τουρκμανικός πληθυσμός, «υποσχέθηκε» ο ΤσαβούσογλουΤο ιρακινό κοινοβούλιο απαιτεί να σταλεί στρατός στις διαφιλονικούμενες ζώνεςΈκλεισε συνοριακό πέρασμα στα βόρεια του ΙράκΤο Ιράν έκλεισε
τα σύνορά του – «Έκνομο και παράνομο το δημοψήφισμα»

Σε έντονα τεταμένο κλίμα και με απειλές τόσο από εντός όσο και εκτός χώρας, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες οι Κούρδοι του Ιράκ, σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τους, δημοψήφισμα που πρόκειται να ανοίξει τον δρόμο για την ίδρυση του κράτους για το οποίο αγωνίζονται εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που αναμένεται να ανακοινωθεί 24 ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών, θεωρείται σίγουρο – καθώς η πλειοψηφία των Κούρδων υποστηρίζει το «ναι»-, ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας Μασούντ Μπαρζανί έχει προειδοποιήσει πως η ψηφοφορία δεν θα επιφέρει αμέσως την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει μάλλον το έναυσμα για «σοβαρές συζητήσεις με τη Βαγδάτη».

Κάτι τέτοιο βέβαια δεν γίνεται «κατανοητό» από γείτονες των Κούρδων, όπως η Τουρκία και το Ιράν, οι οποίοι έχουν απειλήσει ανοιχτά με επέμβαση το ομοσπονδιακό κράτος στο Ιράκ.

Το δημοψήφισμα αυτό, που προκηρύχθηκε από τον Μπαρζανί, διεξάγεται όχι μόνο στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ), που περιλαμβάνει τις επαρχίες Αρμπίλ, Σουλεϊμανίγια και Ντόχουκ, αλλά επίσης σε ζώνες που διεκδικεί και η ιρακινή κεντρική κυβέρνηση.

Στην πόλη Σουλεϊμανίγια, τη δεύτερη μεγαλύτερη του Κουρδιστάν, ο Ντιγιάρ Όμαρ, ένας εργαζόμενος 40 ετών, ήρθε να ψηφίσει με την παραδοσιακή κουρδική ενδυμασία.

«Θα κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας με τις κάλπες και είμαι πολύ ευτυχής που είμαι ο πρώτος», δήλωσε κατά την άφιξή του στο εκλογικό τμήμα.

«Μια γιορτή»

Στην Αρμπίλ, μπροστά από το μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα, μια αγελάδα σφάχτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και ενώ είχε ήδη δημιουργηθεί μια μεγάλη ουρά ψηφοφόρων που φορούσαν παραδοσιακές ενδυμασίες.

«Έφερα αυτή την αγελάδα επειδή σήμερα είναι η γέννηση του κράτους, είναι η παράδοση να σφάζεται μια αγελάδα στις γεννήσεις», εξήγησε ο Νταλγκάς Αμπντάλα, ένας 27χρονος δικηγόρος.

«Ήρθα πολύ νωρίς για να είμαι ο πρώτος που θα ψηφίσω υπέρ του κουρδικού κράτους. Σήμερα είναι γιορτή. Γι’ αυτό και φόρεσα την παραδοσιακή ενδυμασία που αγόρασα για την περίσταση αυτή», είπε ο Ντιγιάρ Αμπουμπάκρ, 33 ετών, εργάτης.

Το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί πάντως ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα επειδή ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι έκανε με σαφήνεια γνωστό πως θα λάβει «τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει την ενότητα της χώρας.

Γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία και το Ιράν, ανήσυχες μήπως οι δικές τους κουρδικές μειονότητες ακολουθήσουν το παράδειγμα, απείλησαν επίσης με αντίποινα. Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμπάντι για να επαναλάβει την «πλήρη υποστήριξή» του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να ψηφίσουν οι περίπου 5,3 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, χαμογελαστός και φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία, ψήφισε νωρίς το πρωί, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Συνολικά 12.072 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί στην αυτόνομη περιφέρεια του Ιρακινού Κουρδιστάν και στις διαφιλονικούμενες ζώνες.

Έτσι στην πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία του Κιρκούκ και σ’ αυτή της Νινευή, όπως και στις Ντιάλα και Σαλαχεντίν, βόρεια της Βαγδάτης, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να μεταβούν στα 4.869 εκλογικά τμήματα.

Στο Κιρκούκ, εκκλήσεις προς τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα έγιναν από τα μεγάφωνα των τζαμιών, όμως η προέλευση των ψηφοφόρων ήταν περιορισμένη.

«Αν είχα είκοσι δάκτυλα θα είχα δηφίσει είκοσι φορές για το κράτος μου», λέει ο 45χρονος Ιμπτισάμ Μοχάμαντ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι πριν ρίξουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, οι ψηφοφόροι πρέπει να βουτούν τον δείκτη τους σε μελάνι.

Όμως σ’ αυτή τη διαφιλονικούμενη πόλη όπου ζουν δίπλα-δίπλα Κούρδοι, Άραβες και Τουρκομάνοι, ορισμένοι δεν έχουν την ίδια γνώμη.

«Αισθάνομαι ότι η ταυτότητά μου, η εθνικότητά μου, η κληρονομιά μου και η ιστορία μου θα χαθούν», λέει ο Αμπντουλάχ Αούτζι, ένας τουρκομάνος εκπαιδευτικός 42 ετών που προσθέτει ότι δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα: οι Κούρδοι, οι οποίοι είναι κατανεμημένοι ανάμεσα στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία, ουδέποτε αποδέχθηκαν τη συνθήκη της Λωζάννης του 1923 που τους στέρησε ένα ανεξάρτητο κράτος στα ερείπια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην πρωτεύουσά του, το Αρμπίλ, ο Μασούντ Μπαρζανί φάνηκε κατηγορηματικός. «Η σύμπραξη με τη Βαγδάτη απέτυχε και δεν θα την επαναλάβουμε. Είμαστε πεπεισμένοι πως η ανεξαρτησία θα επιτρέψει να μην επαναληφθούν οι τραγωδίες του παρελθόντος», τόνισε.

«Περιμένουμε αντιδράσεις από τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά έχουμε καταλήξει στην πεποίθηση πως όποιος και αν είναι ο κίνδυνος και το τίμημα, είναι καλύτερα απ’ ό,τι να περιμένουμε ένα σκοτεινό πεπρωμένο», υποστήριξε.

Επανέλαβε πάντως πως μια νίκη του «ναι» δεν θα είναι παρά η αρχή «μιας μακράς διαδικασίας» προς την ανεξαρτησία, λέγοντας πως είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί με τη Βαγδάτη τα σύνορα του κράτους του.

Παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα από τη Βαγδάτη με επίσημη ομιλία του, ο ιρακινός πρωθυπουργός αρνήθηκε το διαζύγιο.

«Η λήψη μιας μονομερούς απόφασης που επηρεάζει την ενότητα του Ιράκ και την ασφάλειά του καθώς και την ασφάλεια της περιφέρειας (…) αντιβαίνει στο Σύνταγμα και στη δημόσια τάξη», επέμεινε.

Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε λάβει ένα πρώτο μέτρο αντιποίνων απαγορεύοντας όλες τις πτήσεις με το Ιρακινό Κουρδιστάν, κατόπιν αιτήματος της Βαγδάτης.

Η Βαγδάτη ζήτησε χθες απ’ όλες τις χώρες να συναλλάσσονται μόνο μαζί της για όλες τις πετρελαϊκές συναλλαγές. Το Κουρδιστάν παράγει κατά μέσο όρο 600.000 βαρέλια την ημέρα, από τα οποία τα 550.000 εξάγονται μέσω του τουρκικού λιμανιού Τσεϊχάν.

Με πόλεμο απειλούν Ερντογάν – Τσαβούσογλου

Με πόλεμο απείλησαν ευθέως τον Μπαρζανί, τόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μία βραδιά μπορεί ξαφνικά να έρθουμε» τόνισε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ερντογάν αφού είπε ότι ο στρατός της Τουρκίας δεν μετέβη στα σύνορα στο Σιλόπι άσκοπα. «Δεν θα επιτρέψουμε επ’ ουδενί τρομοκρατικό κράτος στα σύνορά μας», υπογράμμισε και συνέχισε: «Όπως καθαρίσαμε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στο Τζεράμπλους και Ελ Μπάμπ από τον ISIS είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και πάλι το βήμα. Σε ετοιμότητα είναι και η αεροπορία μας».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ακόμη πως οι κυρώσεις έχουν ξεκινήσει και θα ενταθούν: «Ήδη έχει αποκλειστεί η είσοδος προς το Ιράκ. Τα σύνορα θα κλείσουν τελείως. Εντός μιάς εβδομάδας θα λάβουμε και άλλα μέτρα. Θα κλείσουμε και τις κάνουλες του πετρελαίου για να δούμε τότε η Διοίκηση του Βορείου Ιράκ πού θα πουλάει το πετρέλαιό της».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στις σχέσεις με τη Γερμανία: «Δόξα τω Θεώ αφήνουμε πίσω τις μέρες που δεν θέλαμε καν να μιλάμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά. Οι εκλογές της Γερμανίας είναι ένα μάθημα. Πλέον όλοι βλέπουν τα πάντα πολύ ξεκάθαρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με τη σειρά του, δήλωσε πως η Άγκυρα θα επέμβει στρατιωτικά αν ο τουρκομανικός πληθυσμός στο Ιράκ τεθεί στο στόχαστρο, σε μια προειδοποίηση για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν που διεξάγεται σήμερα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε το σχόλιο αυτό σε συνέντευξη με το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Η Άγκυρα θεωρεί τον εαυτό της προστάτη της ιρακινής εθνικής μειονότητας των Τουρκομάνων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην πετρελαϊκή πόλη Κιρκούκ, την οποία οι Κούρδοι κατέλαβαν το 2014 καθώς τα ιρακινά στρατεύματα υποχωρούσαν αντιμέτωπα με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής διαφόρων κυρώσεων ως απάντηση στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν, αποκλείοντας ωστόσο κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

«Προτού να είναι πολύ αργά, θα λάβουμε μέτρα σε ό,τι αφορά τον εναέριο χώρο και τη διαχείριση των συνόρων μας», είπε, και πρόσθεσε πως η Τουρκία θεωρεί στο εξής την κυβέρνηση της Βαγδάτης ως το μοναδικό νόμιμο συνομιλητή της, και όχι το Αρμπίλ.

Αν και το τουρκικό κοινοβούλιο ανανέωσε για έναν χρόνο το περασμένο Σάββατο την εντολή που επιτρέπει στον στρατό να επεμβαίνει στο Ιράκ και στη Συρία, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως η Άγκυρα δεν «πηγαίνει στον πόλεμο», αλλά μπορεί να πραγματοποιήσει μόνο «στοχευμένες επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατικών στοιχείων» που συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Εξοργισμένη η Τουρκία

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί σήμερα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ και το θεωρεί κενό και άκυρο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα θέσει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, ενώ η Άγκυρα θα λάβει όλα τα μέτρα εάν αυτό, οδηγήσει σε ενέργειες που θα στοχεύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

Παράλληλα, συνιστάται στους τούρκους πολίτες που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, να τις εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό, εάν δεν έχουν κάποια υποχρέωση για να παραμείνουν.

Όπως όμως μετέδωσε το NTV, η Τουρκία απέκλεισε την είσοδο στη χώρα, από το Βόρειο Ιράκ στη συνοριακή διάβαση Χαμπούρ που βρίσκεται στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ η διάβαση προς το Ιράκ είναι ακόμη ανοιχτή.

Το ιρακινό κοινοβούλιο απαιτεί να σταλεί στρατός στις διαφιλονικούμενες ζώνες

Το ιρακινό κοινοβούλιο απαίτησε να σταλεί στρατός στις διαφιλονικούμενες ζώνες, τον έλεγχο των οποίων πήραν οι κουρδικές δυνάμεις μετά την αμερικανική εισβολή του 2003 και την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν.

«Το κοινοβούλιο απαιτεί από τον ανώτατο διοικητή του στρατού (τον πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι) να αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις ζώνες που ελέγχονται από το 2003 από την αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιαστάν», αναφέρεται στην απόφαση που ψηφίσθηκε από το κοινοβούλιο.

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του – «Έκνομο και παράνομο το δημοψήφισμα»

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με τον ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Με αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, κλείσαμε τα χερσαία και αεροπορικά σύνορά μας» με το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο Μπαχράμ Γκασεμί. Χαρακτήρισε «έκνομο και παράνομο το δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία, που διοργάνωσε η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν παρά την αντίθεση της Βαγδάτης και γειτονικών χωρών.

Χθες το Ιράν ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των ιρανικών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια καθώς και όλων των πτήσεων που αναχωρούν από το ιρακινό Κουρδιστάν και διέρχονται από το Ιράν.

«Το Ιράν είναι προσηλωμένο στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατική ανέλιξη του Ιράκ και κάθε ενέργεια αντίθετη με τις αρχές αυτές (…) μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε όλους, ιδιαίτερα στους Κούρδους», δήλωσε ακόμη ο Γκασεμί.

Keywords
Τυχαία Θέματα