LIVE η συζήτηση πρότασης εξεταστικής για τις συνομιλίες Καμμένου – Γιαννουσάκη (video)

Συζήτηση στην Ολομέλεια κατόπιν αιτήματος για εξεταστική από τη ΝΔΘέμα οι επαφές Καμμένου με τον ΓιαννουσάκηΠαναγιωτόπουλος: Απώτερος στόχος της εμπλοκής Καμμένου η πολιτική εξόντωση του ΜητσοτάκηΠαπαθεοδώρου: Ο Τσίπρας επέλεξε να κολυμπήσει μαζί με τον Καμμένο στα μολυσμένα
νερά του καθεστωτικού παρακράτουςΠαρασκευόπουλος: Στόχος της ΝΔ να πλήξει τον Καμμένο, αδιαφορώντας για το αν βοηθάει τη διερεύνηση της υπόθεσηςΠαπαγγελόπουλος: Κάποιοι ονειρεύονται ότι οι Συριζαίοι θα δικάζονται για παράνομο παρκάρισμα και θα «τρώνε» ισόβιαΟι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Στην κρίση της Ολομέλειας τίθεται η πρόταση που κατέθεσαν, τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κόμματός του, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, και ειδικότερα για τις επαφές του κ. Καμμένου με τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα σε ποινή ισοβίου καθείρξεως Ευθύμιο Γιαννουσάκη για την υπόθεση της διακινήσεως ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1.

Οι εισηγητές των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης και του Πάνου Καμμένου, κάνοντας λόγο για σκοτεινή εμπλοκή του υπουργού Άμυνας, καθεστωτικό παρακράτος, αντιθεσμικές, παράνομες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι στόχος της είναι να πλήξει τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το ηθικό πλεονέκτημά της, αδιαφορώντας για τη διερεύνηση της υπόθεσης του Noor 1.

Παναγιωτόπουλος: Απώτερος στόχος της εμπλοκής Καμμένου η πολιτική εξόντωση του Μητσοτάκη

«Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Επίσης, ανέφερε ότι «η πιο σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν (τον ισοβίτη) και ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει, με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου και πρόσθεσε ότι πρέπει να ερευνηθεί ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο 12 τηλεφωνικών συνομιλιών, διάρκειας 21 λεπτών, μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη, αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο, στο πλαίσιο ποιας αρμοδιότητάς του ενεπλάκη στην υπόθεση, ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Καμμένος, αν ήταν ενήμερος για όλα αυτά ο πρωθυπουργός και ποιος ήταν ο βαθμός εμπλοκής του υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων λειτουργών.

Παπαθεοδώρου: Ο Τσίπρας επέλεξε να κολυμπήσει μαζί με τον Καμμένο στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους

«Προκύπτουν ενδείξεις σκηνικού παρακράτους, από οργανωμένη ομάδα με κυβερνητική κάλυψη αν όχι με κυβερνητική καθοδήγηση», υποστήριξε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θεόδωρος Παπαθεόδωρου. Σκηνικό που, όπως είπε, στήθηκε, όχι για να λάμψει η αλήθεια, αλλά για τη διάπραξη αδικημάτων που επιδιώκουν να επηρεάσουν την έκβαση μιας δικαστικής υπόθεσης.

«Πόσο άλλο η παρακμή αυτού του καθεστώτος και η υπονόμευση των θεσμών, θα δείχνουν ότι η κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, έχει γίνει καθημερινή πρακτική; Αυτές οι μέθοδοι, είναι μέθοδοι παρακράτους. Πάντως δεν θυμίζουν ευρωπαϊκή χώρα, όταν εισαγγελείς μπαίνουν σχεδόν κρυφά σε φυλακές, τα μεσάνυχτα για να πάρουν κατάθεση από κρατουμένους» ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου.

«Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί απλά σε μεθόδους παρακράτους, αλλά τις υιοθετεί ως κύρια πρακτική για να συγκαλύψει τις αντιθεσμικές, παράνομες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της» σημείωσε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και τόνισε ότι αυτή η πρακτική δεν έχει να κάνει με το να λάμψει η αλήθεια, αλλά στόχος ήταν να καθοδηγηθεί η δικαιοσύνη σε συγκεκριμένη απόφαση.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε, επίσης, ότι αν και ο ανακριτικός υπάλληλος Π. Χριστοφορίδης είχε ενεργό και κυρίαρχη ανάμιξη, δεν ενοχλήθηκε από τους πολιτικούς και ιεραρχικούς προϊσταμένους του, για να συμπεράνει ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχουν τελικά πολλά ναυάγια.

Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να απαντηθεί και τι έπραξε ο πρωθυπουργός για να αποτρέψει αυτή την παραδικαστική σκευωρία και να προστατεύσει τη δικαιοσύνη. «Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το σκάνδαλο και όσο και αν πιέζει τους βουλευτές να κλείσουν τα μάτια στην κάλπη, τώρα ξέρουν όλοι ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε απλά έναν εταίρο με αντιθεσμικές συμπεριφορές, επέλεξε να κολυμπήσει μαζί του στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους και όταν χρειάζεται να τον καλύπτει με πλήρη συνείδηση αυτού που κάνει» συμπλήρωσε ο Παπαθεοδώρου.

Την παρέμβαση Κοντονή προκάλεσε η αναφορά Παπαθεοδώρου στο υπόμνημα της Τζίβα

Η αναφορά του βουλευτή της ΔΗΣΥ, Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, στο υπόμνημα που έχει καταθέσει η εισαγγελέας, Ειρήνη Τζίβα, για την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή.

«Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε μια αναφορά και του υποβάλλω τώρα το ερώτημα. Ανέφερε στοιχεία από το υπόμνημα της εισαγγελέως κ. Τζίβα, το οποίο είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών κ. Μπρακουμάτσου, και τον ερωτώ, με ποια διαδικασία και πώς έχει φτάσει το υπόμνημα της κυρίας εισαγγελέως στα χέρια του. Και απαιτώ τώρα απάντηση», είπε ο Κοντονής.

«Να αρχίσουμε από τα βασικά, κύριε υπουργέ. Όταν απευθύνεστε σε εμένα, δεν θα κουνάτε το δάχτυλο» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και κάλεσε τον υπουργό να ανατρέξει σε δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων 15 ημερών, διότι έχει αναφερθεί. «Η αναφορά στο υπόμνημα έχει γίνει από τρεις εφημερίδες τις τελευταίες 15 ημέρες, πολύ ευχαρίστως να τα καταθέσω κατόπιν» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Παρασκευόπουλος: Στόχος της ΝΔ να πλήξει τον Καμμένο, αδιαφορώντας για το αν βοηθάει τη διερεύνηση της υπόθεσης

«Στόχος της ΝΔ είναι να πλήξει τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, αδιαφορώντας για το αν η πρότασή της βοηθάει στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη ή όχι», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Έτσι διακινδυνεύει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, διότι η υπόθεση αφορά περισσότερους από 2 τόνους ηρωίνης, προκειμένου να πληγεί ένας υπουργός. Διακινδυνεύει την ουσία της υπόθεσης επειδή ένα τηλεφώνημα δεν είναι comme il faut, όπως πρέπει» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας: «Το να συζητηθεί σήμερα εδώ “ποιος τηλεφώνησε σε ποιον, με ποιον τρόπο και τι είπε”, σημαίνει ότι ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται με μια μυστικότητα για να είναι αποτελεσματικές, θα έρθουν στη δημοσιότητα και αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία».

Πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία προβλέπει ότι προκειμένου να εξαρθρωθεί μια συμμορία δικαιολογείται ακόμη και έγκλημα, πόσο μάλλον ένα τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι εγκληματικό» και κατέληξε: «Η αντιπολίτευση τείνει να καταλογίζει στους άλλους τα δικά της ελαττώματα. Καταλογίζει στους άλλους το κυνήγι της καρέκλας. Προσπαθεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση για εξουσιομανία τη στιγμή που η ίδια προκειμένου να μπορέσει να ανατρέψει την κυβέρνηση δυναμιτίζει τη διερεύνηση μια πολύ σημαντικής υπόθεσης, φέρνοντάς της στη Βουλή» και έκανε λόγο για ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, εκ μέρους της αντιπολίτευσης, μόνο για κομματικό όφελος.

Δελλής: Να απαντηθούν τα ερωτήματα για τον Καμμένο, «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής

«Να απαντηθούν καθαρά τα ερωτήματα που γεννώνται για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τις περίεργες πρακτικές του», ενώ διαρκεί δικαστική διερεύνηση για το «Noor 1», ζητεί το ΚΚΕ, το οποίο και ψηφίζει θετικά στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

Το σκεπτικό της τοποθέτησης του ΚΚΕ, εξήγησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Ιωάννης Δελλής, «χωρίς την παραμικρή ψευδαίσθηση, λόγω της προηγούμενης πείρας, για τον πραγματικό ρόλο των Εξεταστικών Επιτροπών, χωρίς να συμφωνούμε με το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ και, θέλοντας να αξιοποιηθεί κάθε μέσο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, το ΚΚΕ ψηφίζει θετικά για την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής».

Όπως είπε ο κ. Δελλής, δεν υπάρχει ούτε μία Εξεταστική που ενώ ξεκίνησε με εκκωφαντικό θόρυβο και τις γνωστές δηλώσεις για το μαχαίρι που δήθεν θα φτάσει στο κόκαλο, που να μην καταλήξει να σβήσει τελικά μέσα στην ελάχιστη δημοσιότητα και τη σιωπή.

Επί της ουσίας της υπόθεσης, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ανέφερε ότι ενώ διαρκεί δικαστική διερεύνηση «παράξενες επαναλαμβανόμενες επαφές του υπουργού Άμυνας, δημιουργούν πολλά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους και σίγουρα δεν βοηθούν αυτή τη δικαστική διερεύνηση».

«Τα ερωτήματα για τον υπουργό Άμυνας είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν καθαρά, ενώ η πρωθυπουργική ασπίδα προστασίας που στήνεται γύρω από τις περίεργες πρακτικές του κυβερνητικού εταίρου στην πραγματικότητα είναι ομολογία ότι και αυτή η κυβέρνηση παίρνει κανονικά μέρος στις άγριες επιχειρηματικές κόντρες και, παρά τα μεγάλα της λόγια ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή, δεν έχει σκοπό να πάει πιο βαθιά από τις προηγούμενες», τόνισε ο κ. Δελλής.

Κατσίκης: Πασιφανής στόχος της ΝΔ το πλήγμα στη συνεργασία ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ

«Τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει πασιφανώς η πρόταση της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο», εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος ζήτησε από τα κόμματα να μην συμπράξουν σε αυτό και να καταψηφίσουν.

«Εξηγήστε πού επικεντρώνετε την κατηγορία κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ; Μέχρι σήμερα, λέτε να γίνει Εξεταστική για να δούμε πώς εμπλέκεται ο Πάνος Καμμένος στην υπόθεση του “Νοοr 1”, δεν λέτε όμως τι προσπαθείτε να προσπορίσετε από αυτή. Δηλαδή πού εμπλέκεται; Δεν το λέτε ευθαρσώς γιατί φοβάστε, γιατί δεν έχετε στοιχεία να του προσδώσετε ποινικά κολάσιμες πράξεις» είπε ο κ. Κατσίκης απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στο ότι σεβάστηκε το δικαίωμα ενός ανθρώπου, ευρισκόμενου ακόμη και υπό αυτό το καθεστώς ειδικής σχέσης με την Πολιτεία να επικοινωνεί με όποιον εκείνος επιθυμεί, για σας είναι θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για στρατολόγηση «δημοσιογραφικών παπαγαλίσκων» που με ληβελογραφήματα, νομίζουν κάποιοι ότι θα εξωραϊσουν την «άθλια εικόνα» τους και κατέληξε: «Πλανάσθαι πλάνην οικτρά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα δώσει πολιτική απάντηση».

Αμυράς: Δεν γίνεται κανείς υπουργός να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με ισοβίτη

«Στην περίπτωση του κ. Καμμένου, η διάκριση των εξουσιών έχει γίνει λάστιχο» ανέφερε στη συζήτηση της εξεταστικής ο εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

«Το θέμα είναι αν έπρεπε να έχει ο κ. Καμμένος διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν ισοβίτη για ναρκωτικά; Φανταστείτε να έχει κάνει τη συνομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Φανταστείτε να έχει σηκώσει το τηλέφωνο ο Γιώργος Μαυρωτάς και να συνομιλούσε με έναν ισοβίτη;» είπε ο Αμυράς και πρόσθεσε ότι «κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να απευθυνθεί σε κρατικούς λειτουργούς για να διεκδικήσει τη δικαίωσή του, ακόμα και αν πρόκειται για έναν καταδικασθέντα για ένα από τα επαχθέστερα εγκλήματα, αλλά αυτό που διακρίνει τη δημοκρατία από τον απολυταρχισμό είναι οι κανόνες».

Ο Αμυράς παρατήρησε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται σήμερα τη συγκρότηση εξεταστικής, διότι η υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη, δεν έπραξε όμως το ίδιο με την εξεταστική για την Υγεία, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για το «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε και την άποψη του συνταγματολόγου Στ. Τσακυράκη, ότι τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη τις απαγορεύει η συνταγματική διάταξη για τη διάκριση των εξουσιών και ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να απέχει οποιασδήποτε επαφής με πρόσωπο που είναι φυλακισμένο ή απλά κατηγορούμενος.

«Όσο ανεχόμαστε νταραβέρια μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, τόσο πιο απροστάτευτοι αισθάνονται οι πολίτες» είπε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς υπουργός δεν γίνεται να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με έναν ισοβίτη.

Ο κ. Αμυράς κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν «ναι» στην εξεταστική, ώστε να έρθουν όλα στο φως και να μην μένουν στο ημίφως. Παράλληλα, απευθύνθηκε στον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντάς του ότι δεν θα χρειάζεται να τρέχει στα βροχερά Λονδίνα για να παίζει ρουλέτα, διότι η κυβέρνηση με απόφασή της άνοιξε το δρόμο για να υπάρξουν καζίνα σε όλη τη χώρα, χωρίς περιορισμό.

Λάππας: Δεν μπορούμε να συστήσουμε εξεταστική για εξατομικευμένες περιπτώσεις έρευνας

«Δεν μπορούμε να συστήσουμε εξεταστική για εξατομικευμένες περιπτώσεις έρευνας. Πρέπει να είναι γενικά και καθολικά τα αιτήματα και να αφορούν αόριστο αριθμό ατόμων και δομές», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει καμία σχέση με τις υποθέσεις που έχει διερευνήσει η Βουλή μέχρι σήμερα, λέγοντας: «Έχει καμία σχέση η πρότασή σας με τα σκάνδαλα στο χώρο της υγείας; Τότε δεν υπήρξε παράταξη που να διαφωνήσει για το ποσό του μαύρου χρήματος που κινήθηκε. Έχετε κάτι ανάλογο να προσάψετε ότι θα προκύψει αν διερευνήσουμε το τηλεφώνημα του υπουργού Εθνικής Άμυνας προς τον ισοβίτη; Δεν νομίζω».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε τονίζοντας ότι «για μας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι τιμή που είμαστε στο Κοινοβούλιο και για να απαντήσω στον αρχηγό της ΝΔ, που είπε ότι είναι λίγες οι μέρες μας και θα γυρίσουμε στα σπίτια μας, του λέω ότι δεν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας, αλλά θα γυρίσουμε στις δουλειές μας, στις οποίες επί δεκαετίες διακονούσαμε το κοινωνικό σύνολο. Στα σπίτια μας δεν θα πάμε, και να το ξέρετε».

Παπαγγελόπουλος: Κάποιοι ονειρεύονται ότι οι Συριζαίοι θα δικάζονται για παράνομο παρκάρισμα και θα «τρώνε» ισόβια

«Αντί για τη συναίνεση που έχει ανάγκη ο τόπος, κάποιοι ανόητοι ονειρεύονται ειδικά δικαστήρια», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επικαλούμενος ακόμη και αρθρογραφία σύμφωνα με την οποία «μόλις η κυβέρνηση χάσει τις εκλογές, οι Συριζαίοι θα δικάζονται για παράνομο παρκάρισμα και οι δικαστές θα τους ρίχνουν ισόβια». Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής ώστε να πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης και απάντησε σε όσους τον εμφανίζουν ως το πρόσωπο, στο γραφείο του οποίου, σχεδιάστηκε και ξεκίνησε η σκευωρία.

Όσο για την ουσία της υπόθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι η δικαστική έρευνα είναι σε εξέλιξη «και αν σεβόμαστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής». Ο Παπαγγελόπουλος έκανε ειδική αναφορά στον «έμπειρο εισαγγελέα Εφετών» και στο «εμπεριστατωμένο πόρισμά του» με το οποίο αποφάνθηκε ότι η κ. Τζήβα δεν πρέπει να διωχθεί ποινικά για απόπειρα ή κατάχρηση εξουσίας, η δικογραφία, κατά το μέρος που αφορά πολιτικά πρόσωπα, διαβιβάστηκε στη Βουλή, η δικογραφία κατά το μέρος που αφορά τον λιμενικό Π. Χριστοφορίδη, θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά και θα διενεργηθεί αρμοδίως πειθαρχικός έλεγχος ως προς το πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης.

Είπε ακόμη πως «έως και οι πρωτοετείς φοιτητές ξέρουν πως για να υπάρξει ηθικός αυτουργός, πρέπει να υπάρχει και αυτουργός» για να αναρωτηθεί, «σε ποια πράξη της κ. Τζήβα είναι ηθικός αυτουργός ο κ. Καμμένος, αφού η κ. Τζήβα δεν έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία κ. Μαρινάκη;» και να καταλήξει ότι δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και άρα η Βουλή πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα, εκτός και πρέπει να υπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και να εφαρμοστεί σχέδιο ποινικοποίησης. «Ένα σχέδιο που συνιστά εκτροπή που η εθνική αντιπροσωπεία πρέπει να αποτρέψει», τόνισε.

Ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής

Υπάρχει μια συνολική προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, με την ανάδειξη ανύπαρκτων σκανδάλων και με προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης. «Ο στόχος είναι προφανής. Να πληγεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Να μειωθεί όσο γίνεται το μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα που διαθέτει έναντι του παλαιού πολιτικού συστήματος», υποστήριξε ο κ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Ανδρέας Παπανδρέου

Στο σημείο αυτό όμως ο αναπληρωτής υπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει ότι και στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής με οδυνηρά αποτελέσματα για τη δημοκρατία, το πολιτικό σύστημα, τη δικαιοσύνη και μάλιστα αρκετοί άνθρωποι εξοντώθηκαν ηθικά αλλά και βιολογικά σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο κ. Παπαγγελόπουλος απευθύνθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ και του είπε: «Κύριε αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι ο αείμνηστος πατέρας σας, υπέφερε τα πάνδεινα αυτός και οι στενοί του συνεργάτες, προκειμένου να τους αποδοθούν ποινικές ευθύνες με πρωταγωνιστές ακόμα και δικαστικούς λειτουργούς. Ευτυχώς υπήρξε το άριστο πολιτικό αισθητήριο, και γιατί όχι, ακόμη και η μεγαλοθυμία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος μολονότι είχε ταλαιπωρηθεί προηγουμένως και αυτός από ειδικά δικαστήρια, έβαλε τέλος στα σχέδια των νοσηρών και επικίνδυνων για τη δημοκρατία, εγκεφάλων».

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής

Ο αναπληρωτής υπουργός επικαλέστηκε και τη φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «τους πολιτικούς ηγέτες δεν τους βάζεις φυλακή αλλά απλά ο λαός τους στέλνει στο σπίτι του», η οποία, όπως τόνισε, «εφαρμόστηκε» τότε πλήρως. Παράλληλα προέτρεψε τους νεότερους να μάθουν ότι μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ το 2004, «ένας από τους πρωταγωνιστές της επιχείρησης κατασκευής ποινικών ευθυνών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλαξοπίστησε και με την ίδια ευκολία στράφηκε κατά του ΠΑΣΟΚ. Είναι ο ίδιος που μετά το 2009 άλλαξε και πάλι στρατόπεδο και πρωταγωνίστησε στην ποινικοποίηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Καραμανλή. Αυτά, το πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να επιτρέψει να ξαναεμφανιστούν», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Όνειρα για ειδικά δικαστήρια

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε όμως και σε δημοσιεύματα που τον στοχοποιούν για παρέμβαση του στο έργο της δικαιοσύνης και ως το πρόσωπο από το οποίο σχεδιάστηκε η σκευωρία. «Στη δημοκρατία είναι απόλυτα θεμιτό η εκάστοτε αντιπολίτευση να ελέγχει αυστηρά και να κρίνει την εκάστοτε κυβέρνηση. Δεν πρέπει όμως να ξεπερνά κάποια όρια διότι τότε πλήττεται βάναυσα η ίδια η δημοκρατία», τόνισε ο Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε ότι «το τελευταίο διάστημα υπάρχουν δημοσιεύματα σχετικά με την έρευνα σε βάρος του κ. Μαρινάκη, με ευθεία αναφορά στο πρόσωπο του», σύμφωνα με τα οποία «η έρευνα της εισαγγελέως Τζήβα ξεκίνησε μετά από παραγγελία του κ. Παπαγγελόπουλου στην Ξένη Δημητρίου του Αρείου Πάγου» και ότι «η όλη σκευωρία, σε σχέση με την υπόθεση Γιαννουσάκη – Καμμένου είχε ως αφετηρία το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου». Όπως ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο αναπληρωτής υπουργός, στα τέλη Νοεμβρίου του 2016 έφτασε στο γραφείο του καταγγελία σε βάρος του κ. Μαρινάκη, η οποία πρωτοκολλήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2016, την διεκπεραίωσαν οι συνεργάτες του, και ένα μήνα μετά τη διαβίβασαν κατά πάγια τακτική στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, χωρίς μάλιστα καν να έχει διαβάσει την καταγγελία αυτή ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος. Στη συνέχεια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρέλαβε τη σχετική καταγγελία, την μελέτησε, την αξιολόγησε και κατά την «ανέλεγκτη και ανεξάρτητη δικαστική κρίση της, παρήγγειλε στην κ. Τζήβα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης».

«Σας διαβεβαιώνω ότι οι συνωμοσίες και σκευωρίες δεν μου αρέσουν καθόλου. Απεναντίας τις απεχθάνομαι», είπε ο αναπληρωτής υπουργός για να συμπληρώσει ότι «προτιμάει να τις αποκαλύπτει και να τις εξουδετερώνει», είπε ο Παπαγγελόπουλος και επισήμανε ότι αν είχε στήσει ή συμμετείχε στην σκευωρία, θα είχε στείλει πολύ νωρίτερα την καταγγελία στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ακόμη ότι τη διενέργεια της έρευνας δεν την παρήγγειλε εκείνος αλλά η κ. Δημητρίου.

Αλλά και για τα δημοσιεύματα που τον χαρακτηρίζουν ως «σιδερένια γροθιά στο βελουδένιο γάντι της αριστερής κυβέρνησης», αλλά και τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία «έχει περιπέσει σε δυσμένεια» και ότι «θα τον απομακρύνει ο πρωθυπουργός από την κυβέρνηση», ο Παπαγγελόπουλος είπε πως τίποτε από όλα αυτά δεν τον αγγίζει.

Κοντονής: Δεκτό να ασκείτε κριτική, αλλά όχι να γίνεστε ιμάντες μεταφοράς επιχειρηματικών συμφερόντων

«Όπερα κωμωδία» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την πρόταση της ΝΔ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Πάνο Καμμένο, επισημαίνοντας πως μετά το πόρισμα του Εισαγγελέα Εφετών, σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της ασχολήθηκαν με αλλότρια θέματα, όπως το ταξίδι του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο Λονδίνο και το ναυτικό ατύχημα.

«Ήταν φανερό από την αρχή της συνεδρίασης ότι η συζήτηση όχι μόνο θα περιστραφεί σε άλλα θέματα, διότι έχει γίνει συνείδηση σε όλους εκείνους που κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ότι βρίσκονται στο κενό με τη βούλα της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Κοντονής, και προσέθεσε ότι αν κάναμε αυτήν την συζήτηση πριν την έκδοση του πορίσματος του εισαγγελέα Εφετών, του κ. Μπρακουμάτσου, θα μπορούσε κανείς να καταλάβει και υπερβολές και αστοχίες και παραπλανητικά σχόλια.

Το πόρισμα όμως -όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης- έχει κομβική σημασία για το αίτημα που υπεβλήθη για Εξεταστική Επιτροπή, διότι βάζει στο αρχείο τη μήνυση του ισοβίτη (ο οποίος κρατείται για εμπόρια μεγάλης ποσότητας) για τα φυσικά πρόσωπα, και μάλιστα για την εισαγγελέα την κ. Τζίβα, αποδεχόμενο ότι δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν κάποιοι άνθρωποι από τον συγκεκριμένο κρατούμενο.

«Κι έρχεστε σήμερα και λέτε ότι υπάρχει θέμα που πρέπει να εξετάσει η Βουλή για τους ηθικούς αυτουργούς. Δεν υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί, αλλά μας λέτε να εξετάσουμε θέματα ηθικών αυτουργών. Και υπάρχει και κάτι άλλο που είναι εξίσου παράλογο. Λέτε ότι η υπόθεση δεν μπήκε στο αρχείο για τον κ. Καμμένο και για τον λιμενικό υπάλληλο. Τι είναι αυτά τα περίεργα νομικά που ακούμε σε αυτήν την αίθουσα; Επιτέλους ελάτε σε μια ευθυγράμμιση με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα λέει το απλό, ότι η ψευδομήνυση του Γιαννουσάκη πήγε στο αρχείο», τόνισε ο κ. Κοντονής, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

Σχετικώς με την αναφορά στο Σύνταγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως όταν ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ ήταν στα κυβερνητικά έδρανα δεν εστερνιζόταν αυτές τις ερμηνείες για την σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.

Ο κ. Κοντονής, αναφέρθηκε και στα ερωτήματα που τίθενται στην πρόταση της ΝΔ, λέγοντας πως:

– εκείνο που αφορά στη διερεύνηση του τι πραγματικά ειπώθηκε ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Γιαννουσάκη, είναι παντελώς αναπόδεικτο
– για το αν υπήρχαν άλλες συζητήσεις και επαφές πέραν των 12 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, δεν έχει ισχυριστεί κανείς ότι έγινε τίποτα διαφορετικό.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι αναπάντητα από τη μία, και από την άλλη πεδίο συκοφάντησης. Και μας κάνει εντύπωση ότι εμμένετε σε αυτές τις αιτιάσεις ενώ η Δικαιοσύνη μίλησε», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής καλώντας τη ΝΔ: «Μην χτίζετε λοιπόν παλάτια στην άμμο διότι η Δικαιοσύνη απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα επί του θέματος αυτού».

Εξάλλου, ο κ. Κοντονής, είπε πως αν ο κ. Καμμένος είχε προτρέψει τον κρατούμενο όχι να πράξει τα νόμιμα, όχι να δώσει στοιχεία και να λάμψει η αλήθεια, τότε θα υπήρχε λόγος να κατηγορηθεί, συνέβη όμως το αντίθετο: προέτρεψε τον κατηγορούμενο να δώσει στοιχεία, να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να δούμε επιτέλους, αυτό το κομμάτι το οποίο δεν μπόρεσε να διευκρινίσει η Δικαιοσύνη, να διευκρινιστεί ποιος είναι ο επικεφαλής αυτού του κυκλώματος.

«Λυπάμαι, αν τον κατηγορείτε γι’ αυτό» ανέφερε ο υπουργός και ρώτησε: «Θα ήθελα όμως να μάθω τί θα κάνατε εσείς; Θα του κλείνατε το τηλέφωνο όταν εκφράζει φόβο για τη ζωή του και ξέρει ότι πέθαναν άλλοι επτά;».

«Μπορείτε να ασκείτε κριτική, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορείτε να γίνεστε ιμάντες μετάβασης επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε ο κ. Κοντονής, ο οποίος συνέδεσε χρονικά τον έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του κ. Μαρινάκη και το «πυρ ομαδόν» που εξαπέλυσε ο ελεγχόμενος από τον επιχειρηματία Τύπο, με την ανακοίνωση της ΝΔ, μετά από 48 ώρες. «Σύρεστε ή δεν σύρεστε πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα;» έθεσε το ερώτημα προς την πτέρυγα της ΝΔ, καταλήγοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ ομολογεί στην πρότασή της τον άρρηκτο δεσμό Μητσοτάκη – Μαρινάκη (εικόνες – video)

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού θα είναι σκληρή με την κυβέρνηση (video)

Φώφη Γεννηματά: Αρνείστε τη διαφάνεια γιατί η «Κόπρος του Αυγεία» είναι μαζεμένη στην αυλή σας (εικόνες – video)

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η στάση του Καμμένου είναι σίγουρα προβληματική (εικόνες – video)

Σταύρος Θεοδωράκης: H ιστορία θα γράψει ότι κυβερνήσατε με την έξαλλη ψεκασμένη ακροδεξιά (εικόνες – video)

Βασίλης Λεβέντης: Ο κ. Καμμένος να μην κρυφτεί πίσω από τις 153 ψήφους (εικόνες – video)

Keywords
live, καμμενος, video, συζητηση, ανεξαρτητοι ελληνες, για μας, στην κ, τσιπρας, νεα δημοκρατια, συριζα, σημαίνει, βουλη, ΚΚΕ, φως, εκλογες, πειραιας, παπανδρεου, ΠΑΣΟΚ, συγκεκριμένο, συνταγμα, τίθενται, παραιτηση λεβεντη, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Αμυρας, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Θόδωρος Αγγελόπουλος, υπουργειο δικαιοσυνης, εκλογες 2012, σταυροι, τελος του κοσμου, γιωργος αγγελοπουλος, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, θεμα, καθημερινη, λονδινο, περιεργα, πιεση, πλαισιο, ρωτησε, σημερινη, τηλεφωνο, υγεια, φως, απλα, ασπιδα, ατυχημα, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γραφεια, γροθια, διαστημα, δηλωσεις, δωσει, διαδικτυο, εγινε, εγκληματα, εδρανα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκβαση, εξελιξη, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, ευθυγραμμιση, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, υποθεση, θεοδωρακης, ηθικο, ιμαντες, κυβερνηση, κυνηγι, κινητο, κυριε, κυρια, λαππας, λεβεντης, λιμενικο, λογια, λογο, ματια, μηνυματα, μητσοτακης, μπορειτε, μηνυση, ναυαγια, ναυτικο, ομαδα, ορια, ουσια, οφελος, παμε, πεδιο, πλοιο, πολιτεια, πρωταγωνιστες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σιωπη, σπιτι, σπιτια, σχεδια, σχεδιο, σχολια, τιμη, τι ειναι, τίθενται, φυλακη, φυσικα, χρονικα, ιωαννης, κωνσταντινος, ωρες, ασφαλεια, αυλη, δημητρης, δικαιωμα, δουλειες, ευθεια, εξεταστικη, φυλακες, ηγετες, ημιφως, χωρα, υπουργειο, κομματι, κρυφα, κωνσταντινου, κυριακου, σημαίνει, σπυρος, στην κ, ταξιδι, θεματα, θετικα, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα