Η Γερμανία άνοιξε ξανά την πόρτα στον εθνικισμό

Τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών έδειξαν ότι η Γερμανία έκανε ένα βήμα πίσω από την Ευρώπη. Η τραυματισμένη Άγγελα Μέρκελ και η είσοδος της ακροδεξιάς για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στη γερμανική Βουλή στήνουν το σκηνικό μιας καινούργιας μέρας στη Γερμανία και μιας καινούργιας μέρας στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ είναι ακόμα εκεί,

αλλά έχουν αλλάξει πολλά γύρω της:

Πρώτον, κατατροπώθηκαν οι Σοσιαλιστές και πέρασαν στην αντιπολίτευση.

Δεύτερον, θα πρέπει να συνεννοηθεί με καινούργιους πολιτικούς συμμάχους, οι οποίοι θα θέσουν κι αυτοί τους όρους τους.

Τρίτον, έχει την ακροδεξιά να την αντιπολιτεύεται με ένα ισχυρό ίδιο όπλο, καθώς το AfD έχει την ίδια σχεδόν πολιτική άποψη με τον Σόιμπλε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδίωξε στην πραγματικότητα, μέσα από την πολιτική του, τη συρρίκνωση της Ευρώπης, οδήγησε τη Μεγάλη Βρετανία σε έξοδο και επεδίωκε μέχρι την τελευταία στιγμή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εν ολίγοις, κυριαρχία της Γερμανίας, περισσότερη Γερμανία.

Δεν είναι μακριά οι απόψεις του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο μιλά για μια Γερμανία εκτός ευρώ και βεβαίως δεν επιθυμεί και την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Άρα, η Μέρκελ έχει την πρώτη απάντηση. Η πτώση της και η άνοδος των ακροδεξιών οφείλεται αποκλειστικά στον Σόιμπλε και στην πολιτική λιτότητας που ακολούθησε. Κρατώντας τον Σόιμπλε στην ίδια θέση υπογράφει τη βαθμιαία πτωτική της πορεία και χρεώνεται την επαναφορά της ακροδεξιάς στη γερμανική Βουλή για πρώτη φορά μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άρα, οι κινήσεις της στενεύουν και οι αποφάσεις της θα καθορίσουν το αν στις επόμενες εκλογές το ακροδεξιό κόμμα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις δυνάμεις του. Η Μέρκελ άνοιξε την πόρτα στον εθνικισμό, άνοιξε την πόρτα στην ξενοφοβία και επί των ημερών της ξεκίνησε η διάλυση της Ευρώπης. Οι Γερμανοί της έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία για να επανορθώσει και να ξαναχτίσει το τείχος της Ευρώπης, διότι από τις πέτρες αυτού του τείχους έχτισε ακόμα μεγαλύτερο τείχος στη Γερμανία. Απομένει να δούμε τις κινήσεις της. Το σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα της έδωσαν ξεκάθαρη απάντηση.

Νίκησε στη Γερμανία, ηττήθηκε στην Ευρώπη

Όσον αφορά στην επιρροή που θα έχει στην Ελλάδα το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, αν ο Σόιμπλε παραμείνει στη θέση του τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα διότι το όραμα του για έξοδο της Ελλάδας για μικρότερη Ευρώπη και ισχυρότερη Γερμανία ταυτίζεται με το ακροδεξιό όραμα του AfD.

Δυναμώνει δηλαδή ένα αντιευρωπαϊκό ρεύμα αυτή τη στιγμή στη Γερμανία και κρίνεται αναγκαία η πολιτική στροφή της γερμανίδας Καγκελαρίου αν δεν θέλει η τελευταία της τετραετία να σημαδευτεί με την άνοδο της ακροδεξιάς ξανά στη Γερμανία, έτσι όπως αθώα ξεκίνησε τον Μάιο του 1924, όταν το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξεως του 6,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα