Οι 6 βασικές αρχές για την απώλεια βάρους

Όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να λάβει υπόψη τις παρακάτω βασικές αρχές για το αδυνάτισμα.

Σκέψου τα οφέλη της σωστής διατροφής

Η σωστή διατροφή είναι πρόληψη, αλλά και θεραπεία για πολλές παθήσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υγεία μας μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μόνο με 5-10% μείωση του υπερβάλλοντος βάρους.

Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετική περίπτωση, οπότε η προσέγγιση στο να χάσει βάρος εξαρτάται από το ίδιο το άτομο, αλλά και τις συνήθειες του. Επομένως, θα πρέπει να αναρωτηθείς τι ακριβώς είναι αυτό που

κάνεις διαφορετικά, όπου πιθανώς να ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σου. Μερικές από τις συνήθειες που μπορεί να ευθύνονται για την αύξηση βάρους είναι οι εξής:

Η υψηλή κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε σάκχαρα και λιπαράΗ υψηλή κατανάλωση απλών υδατανθράκωνΗ κατανάλωση των μεγάλων σε όγκο γευμάτωνΗ παράλειψη γευμάτων και σνακ μέσα στην ημέραΗ υψηλή κατανάλωση αλκοόλΗ υψηλή κατανάλωση των fast-food, deliveryΣυναισθηματική διατροφή

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τις αδυναμίες σου μπορείς πιο εύκολα να τις αντιμετωπίσεις με ένα βήμα την φορά.

Βάλε στόχους

Είναι πιο εύκολο να βάζεις μικρούς στόχους. Δηλαδή είναι προτιμότερο να σκέφτεσαι ποιος είναι ο στόχος σου για αυτή την εβδομάδα παρά για όλο το μήνα ή και τους επόμενους. Ακόμα και αν δεν πάει καλά μια εβδομάδα διατροφικά, δεν πρέπει να απογοητεύεσαι, αλλά να προσπαθήσεις καλύτερα την επόμενη.

Οργανώσου

Η οργάνωση είναι το Α και το Ω στην επιτυχία της δίαιτας. Διάλεξε μια μέρα της εβδομάδας που σε βολεύει για να εφοδιαστείς με τις τροφές που θα καταναλώσεις εβδομαδιαία, σύμφωνα με το διατροφικό σου πρόγραμμα. Μια λίστα τροφίμων πάντα διευκολύνει την διαδικασία αυτή. Μεριδοποίησε τα τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη σύμφωνα με τα άτομα που θα τα καταναλώσουν (π.χ. αν μαγειρεύεις για 1 άτομο, χώρισέ το το 1 κιλό κοτόπουλο σε 4 μερίδες πριν το βάλεις στην κατάψυξη).

Μπορείς να καθαρίσεις και να πλύνεις τα λαχανικά σου και έπειτα να τα διατηρήσεις αρκετές μέρες στο ψυγείο,έτσι ώστε να είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Αν εργάζεσαι πολλές ώρες, φρόντισε από την προηγούμενη μέρα να έχεις μαγειρέψει το γεύμα σου για να το πάρεις στη δουλειά σου, μαζί με κάποια ενδιάμεσα σνακ. Αν σκεφτείς από την προηγούμενη μέρα τι θα φας την επόμενη και κάνεις μια προετοιμασία, όπως να φτιάξεις ή να ξεπαγώσεις κάποιο τρόφιμο που είναι στην κατάψυξη, είτε να πλύνεις τα λαχανικά για να φτιάξεις την σαλάτα σου σίγουρα θα σου είναι πιο εύκολο να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής. Όλα είναι θέμα διαθεσιμότητας. Αν δεν έχουμε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία το πιθανότερο είναι να καταφύγουμε σε λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Γνώση

Η εκπαίδευση και επιμόρφωση του ατόμου σε θέματα διατροφής αποτελεί βασικό παράγοντα στην επιτυχία της δίαιτας, της πρόληψης, της θεραπείας και γενικότερα, της βελτίωσης της υγείας.

Υπομονή και επιμονή

Ένας φυσιολογικός ρυθμός απώλειας βάρους ανά εβδομάδα είναι περίπου 500γρ. με 1 κιλό ανάλογα με την περίπτωση. Πολλές φορές τα άτομα που βιάζονται να χάσουν βάρος καταφεύγουν σε στερητικές και μη ισορροπημένες δίαιτες κάνοντας όλη αυτή την προσπάθεια κουραστική και δυσάρεστη.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι ακολουθώντας μια σωστή διατροφή κάνεις ένα δώρο στον εαυτό σου. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποφέρεις και να πεινάς. Μπορεί πολύ εύκολα να γίνει μια ευχάριστη εμπειρία για εσένα αν το προσπαθήσεις.

Ακόμα και στην περίπτωση που ενώ ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, δεν χάνεις βάρος ή έχεις κολλήσει για κάποιο λόγο ή μόνη λύση είναι να κάνεις υπομονή και να συνεχίσεις το πρόγραμμά σου και είναι σίγουρο ότι αν επιμείνεις θα πετύχεις το στόχο σου.

The post Οι 6 βασικές αρχές για την απώλεια βάρους appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα