7+1 συμβουλές για να αποφύγεις τον πόνο στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα σύμπτωμα που λίγο πολύ όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε αντιμετωπίσει. Συχνά μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο στην πλάτη ή στους ώμους, ωστόσο και από μόνο του ως σύμπτωμα είναι αρκετά ενοχλητικό. Γι’ αυτό, πριν σε ρίξει εντελώς στο κρεβάτι, διάβασε 7+1 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις τον πόνο στον αυχένα:

Κοιμήσου σωστά: Κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες στον ύπνο μπορεί να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα, όπως το να κοιμάσαι πιέζοντας το στομάχι σου ή να στρίβεις το κεφάλι σου

από τη μια πλευρά. Το μαξιλάρι παίζει καθοριστική σημασία, καθώς θα πρέπει να κρατά τη σπονδυλική στήλη στην ίδια ευθεία με το κεφάλι, να στηρίζει τον αυχένα σου αλλά και να είναι φτιαγμένο από ποιοτικά υλικά, διότι έρχεται σε άμεση επαφή με το πρόσωπο. Οι ειδικοί μάλιστα συνιστούν να αντικαθιστούμε το μαξιλάρι μας με νέο κάθε 2 χρόνια το πολύ.

Κάθισε ίσια: Φαντάζομαι ότι δεν είναι έκπληξη για ‘σενα αυτό που διάβασες μόλις τώρα! Η στάση του σώματος είναι ο συνήθης ύποπτος όταν πρόκειται για πόνο στον αυχένα. Όταν κάθεσαι, βεβαιώσου ότι οι ώμοι σου είναι χαλαροί, το σώμα σου βρίσκεται σε ίσια θέση, η μέση σου στηρίζεται καλά και τα πόδια σου ακουμπάνε στο πάτωμα.

Κάνε συχνά διαλείμματα: Η οδήγηση, το διάβασμα και η καθημερινή εργασία απαιτούν συνήθως ο αυχένας σου να παραμένει στην ίδια θέση για πολλές ώρες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να κρατά πιεσμένη την περιοχή, με αποτέλεσμα να τραυματίζεται. Οπότε καλό θα ήταν να κάνεις συχνά διαλείμματα, να περπατάς ή να κάνεις μικρές και σύντομες διατάσεις για να «ξεπιάνεσαι».

Μη στερεώνεις το τηλέφωνο ανάμεσα στο αφτί και στον ώμο: Πολλές φορές όταν μιλάμε στο τηλέφωνο και δεν έχουμε ελεύθερα χέρια συνηθίζουμε να τοποθετούμε το ακουστικό ανάμεσα στο αφτί και στον ώμο. Αυτό είναι λάθος, καθώς είναι πολύ πιθανό η επανάληψη της κίνησης να πυροδοτήσει προβλήματα στον αυχένα.

Ψηλά το κεφάλι: Όταν διαβάζεις κάτι, δουλεύεις στον υπολογιστή ή χρησιμοποιείς το κινητό σου είναι σημαντικό να τα τοποθετείς στην ίδια ευθεία με τα μάτια σου. Αν κοιτάς για ώρα κάτω και σκύβεις πάνω από μια συσκευή μπορεί να προκληθεί τραυματισμός στο νεύρο, ο οποίος ίσως οδηγήσει σε κάποια σοβαρότερη βλάβη.

Τοποθέτησε σωστά την οθόνη και το πληκτρολόγιο: Αν κάνεις καθημερινή χρήση του υπολογιστή λόγω της εργασίας σου θα πρέπει να τα τοποθετήσεις στην κατάλληλη θέση, ώστε να μην επηρεάζουν τη στάση του σώματός σου. Το πληκτρολόγιο θα πρέπει να είναι τοποθετημένο όχι πολύ ψηλά για να μην καταπονούνται οι μύες, ενώ και η οθόνη θα πρέπει να είναι σε τέτοια απόσταση ώστε να μην επηρεάζεται η όρασή σου.

Προσάρμοσε την καρέκλα σου στη σωστή θέση: Η θέση στην οποία καθόμαστε έχει τεράστια σημασία. Η καρέκλα θα πρέπει να είναι τοποθετημένη σε τέτοιο ύψος, ώστε να βλέπεις καλά στην οθόνη χωρίς να σκύβεις, ενώ και το σώμα σου θα πρέπει να εφάπτεται πλήρως στην καρέκλα.

Γυμνάσου τακτικά: Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις προβλήματα στον αυχένα, αρκεί βεβαίως να γίνεται σωστά. Αν το πρόβλημα προϋπάρχει τότε θα πρέπει σίγουρα πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε μορφή άσκησης να συμβουλευτείς ένα γιατρό. Αν κρίνει ότι χρειάζεσαι φυσικοθεραπεία, τότε η άσκηση θα πρέπει να ξεκινήσει αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των φυσικοθεραπειών, εκτός αν ο γιατρός κρίνει κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση η άσκηση θα πρέπει να πραγματοποιείται υπό επίβλεψη.

Και εδώ είναι το σημαντικότερο βήμα από όλα: πριν υιοθετήσεις οποιαδήποτε αλλαγή στη ζωή και στην καθημερινότητά σου, συζήτα το με το γιατρό σου! Κλείσε σήμερα ραντεβού με ορθοπαιδικό μέσω του doctoranytime και βρες άμεσα λύση στα συμπτώματα πόνου του αυχένα που σε ταλαιπωρούν. Ο ορθοπαιδικός μέσα από μια απλή κλινική εξέταση μπορεί να διαγνώσει πού ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα και να σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα