Η σημασία της αναγνώρισης των συναισθημάτων

Γράφει η Συκάρη Βιολέττα, Ψυχολόγος συνεργάτης του doctoranytime.gr

Στην καθημερινότητα μας μπορεί να βιώνουμε ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων ανάλογα με τα εξωτερικά ερεθίσματα που δεχόμαστε κάθε στιγμή. Το φάσμα αυτό μπορεί να ποικίλει από συναίσθηματα αγάπης τα πρωινά που ξυπνάμε δίπλα στον / στην σύντροφο μέχρι συναισθήματα θυμού απέναντι στο αφεντικό που μας υπερφόρτωσε με ένα πλήθος εργασιών. Υπάρχουν ωστόσο πολλές φορές που δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τι είναι αυτό που κάποιες στιγμές μας κατακλίζει είτε έχει θετική είτε αρνητική χρονιά.

Ποιό θα ήταν όμως
το νοήμα της αναγνωρίσης των συναισθημάτων σε καταστάσεις που νιώθουμε πως δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε;

Όπως συμβαίνει με πολλές δύσκολες καταστάσεις ση ζωή όπου η αναγνώριση του προβλήματος αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς την επίλυση του, το ίδιο συμβαίνει και με τα συναισθήματα. Εξάλλου, είναι κοινός αποδεκτί ότι αυτό που δεν γνωρίζουμε δεν μπορούμε και να το αλλάξουμε. Έτσι, όταν τα έντονα συναισθήματα μας κατακλίζουν και έχουμε τη δυνατότητα να τα αναγνωρίσουμε, να τους δώσουμε όνομα, υπόσταση και μορφή βοηθάμε τον ευατό μας να τα αντιμετωπίσουμε ως ένα κομμάτι “έξω από εμάς”, ως ένα εξωτερικό παράγοντα που άμεσα γίνεται πιο εύκολα διαχειρίσομος. Ταυτόχρονα, η αναγνώριση και αποδοχή των συναισθηάτων οδηγεί και σε “απομυθοποίηση” της σηασίας τους και συνεπώς στην πιο εύκολη αντιμετώπιση τους.

Αντιθετως, η άρνηση ή η αποφυγή των συναισθημάτων είτε γίνεται συνειδητά είτε ασυνείδητα δεν εξαφανίζει τα συναισθήματα αλλά πολλές φορές τα κάνει να επιτρέψουν με άλλους τρόπους ή άλλες μορφές που, αναλόγως τη προσωπικότητα του ατόμου, μπορύν να οδηγήσουν ακόμη και σε διάφορες μορφές ψυχοπαθολογίας. Στα πλαίσια της θεραπείας, πολύ συχνά, παρατηρείται ότι η έκφραση, η ανγνώριση ακόμη και η προσωποποίηση αυναισθημάτων μπορεί αμέσως να τα κάνει να φανούν πολύ λιγότερο απειλητικά από ότι φάνταζαν όταν έμεναν μέσα στο μυαλό του θεαραπευόμενου.

Πολλές φορές μια πλή ερώτηση, όπως, “πως νιώθω αυτή τη στιγμή;”, “τι αισθάνομαι;” μπορεί να οδηγήσει σε ανγνώριση και επίλυση μιας κατά τα άλλα πολύ έντονης και δύσκολα αντιμετωπίσιμης κατάστασης. Τέλος, ας σκεφτούμε το όφελος του μοιράσματος αυτών των συναισθημάτων με άλλους ανθρώπους, είτε εμπλέκονται στην δυσάρεστη κατάσταση είτε όχι, που θα βοηθήσει και τον απέναντι μας να καταλάβει γιατί μπορεί να φερθήκαμε όπως φερθήκαμε ενώ ταυτόχρονα θα παροτρήνει τους τρίτους να κάνουν και αυτή το ίδιο στο μέλλον. Ας αναγνωρίσουμε και ας μοιραστούμε λοιπόν τα συναισθήματα μας, έχει σημασία.

The post Η σημασία της αναγνώρισης των συναισθημάτων appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα