Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων και εμβολιασμός (HPV)

Γράφει ο Κασίμης Χαρίλαος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας συνεργάτης του doctoranytime.gr

Τι είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

O ιός αποτελεί μια αυτοτελή μορφή ζωής . Η επιβίωση και ο πολλαπλασιασμός του προυποθέτει την ενσωμάτωσή του σε ένα κύτταρο ξενιστή . Τα κύτταρα του ανθρώπου αποτελούν τον ξενιστή του ιού. Υπάρχουν περισσότεροι από 200 ορότυποι HPV και διακρίνονται σε υψηλού η χαμηλού κινδύνου ανάλογα

με την δυνατότητά τους να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκινικών ή αλλων βλαβών .

Τι προκαλεί ο ιός HPV σε μια γυναίκα που θα τον κολλήσει;

Οι υψηλού κινδύνου τύποι HPV , ονομάζονται ογκογενετικοί , είναι δυνατόν να προκαλέσουν στη γυναίκα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σπανιότερα καρκίνο του κόλπου ή του αιδοίου,εφόσον παραμείνουν χωρίς θεραπεία .

Ποιοί είναι οι πιο συχνοί τύποι ;

Οι τύποι 16 και 18 είναι οι πιο συχνοί και ευθύνονται συνολικά για το 75% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και για το 55% περίπου των υψηλόβαθμων προκαρκινικών βλαβών [ βαθμού 3 ]. Οι τύποι 6 και 11 είναι οι πιο συχνοί από τους καλοήθεις τύπους και σχετίζονται με το 90% περίπου των γεννητικών κονδυλωμάτων .

Πως μεταδίδεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων;

Σίγουρα οι σεξουαλικές επαφές αποτελούν την συχνότερη πηγή μετάδοσης του ιού HPV . Επίσης εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης είναι άλλοι όπως με υφάσματα, η μέσω των χειρών είναι πιθανοί τρόποι μετάδοσης .

Το test Παπ μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων;

H δοκιμασία του test Παπ αποτελεί μια κυτταρολογική εξέταση με την οποία ανιχνεύονται τα προσβεβλημένα από τον ιό κύτταρα και οι πρώιμες και οι απώτερες βλάβες από τη μόλυνση του ιού με τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας .

Μπορώ να προφυλαχθώ από τον ιό χωρίς να εμβολιασθώ;

O καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός πριν την έναρξη σεξουαλικών επαφών , επίσης η χρήση προφυλακτικού προστατεύει αν και αμφισβητείται από πολλές μελέτες ότι προστατεύει 100% από την μόλυνση από τον ιό δηλαδή παρά τη χρήση προφυλακτικού είναι δυνατή η μόλυνση από τον ιό HPV.

Εμβόλιο για τον ιό HPV

Το HPV εμβόλιο δεν περιέχει τον ίδιο τον ιό ή τμήμα του και έτσι δεν μπορεί να μολύνει τον οργανισμό . Είναι μη λοιμογόνο ,ανασυνδιασμένο και περιέχει και μία πρωτείνη του ιού που παράγεται στο εργαστήριο . Η πρωτείνη προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων από τον οργανισμό . Στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο πρoφυλακτικά εμβόλια για τη πρόληψη μόλυνσης με τον ιό HPV .

Πόσο σίγουρη είμαι ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δοκιμασμένο;

Οι επίσημες αναφορές των Διεθνών Οργανισμών Υγείας ,μετά την συλλογή και καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων ενεργειών , είναι ότι το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και δοκιμασμένο.

Εάν έχω ξεκινήσει τις επαφές σημαίνει ότι έχω κολλήσει τον ιό και δεν έχω όφελος από τον εμβολιασμό;

Περίπου 70% των γυναικών που έχουν ξεκινήσει τις σεξουαλικές επαφές έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον τύπο του ιού . Περίπου 90% αυτών θα ιαθεί αυτόματα. Ο εμβολιασμός όλων των γυναικών 12-26 ετών προσφέρει προστασία από τους τύπους του ιού που περιλαμβάνουν τα εμβόλια .

Υπάρχει επίσημη θέση της πολιτείας για τον εμβολιασμό;

Στην χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας και παρέχεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία . Τά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και όλες τις γυναίκες ηλικίας 12 -26 ετών.

The post Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων και εμβολιασμός (HPV) appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα