Διαβητικό πόδι

Γράφει ο Μανουσαρίδης Ιορδάνης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Οι ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα στα πόδια τους. Ακόμα και μια απλή δερματική βλάβη μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση , ικανή να απειλήσει την βιωσιμότητα του σκέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation ) το 80% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών που διενεργούνται στις μέρες μας σε όλο

τον κόσμο αφορά διαβητικούς ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό σκέλους σε σύγκριση με άλλους.Οι βασικές αιτίες εμφάνισης ενός διαβητικού ποδιού είναι η διαβητική νευροπάθεια και η περιφερειακή αρτηριοπάθεια .

Η νευροπάθεια παρουσιάζεται στο 30% των διαβητικών αρρώστων. Κατά την εμφάνιση της χάνεται η προστατευτική αίσθηση του πόνου και το σκέλος του διαβητικού ασθενούς δεν «πονάει» όταν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή θερμό ερέθισμα του προκαλέσουν βλάβη. ‘Έτσι μπορεί να δημιουργηθεί οποιαδήποτε πληγή χωρίς ο ασθενής να το αντιληφθεί. Ταυτόχρονα επειδή συνυπάρχει βλάβη των αγγείων λόγω του Σακχαρώδη Διαβήτη, διαταρράσεται η μικροκυκλοφορία του ποδιού με αποτέλεσμα αυτό να μην αιματώνεται σωστά και να υπάρχει πρόβλημα στην επούλωση των πληγών.

Τα διαβητηκά έλκη παρατηρούνται συνήθως στην κάτω επιφάνεια του ποδιού,ειδικότερα στο δεύτερο δάκτυλο,σημείο που δέχεται εκτός από την πτέρνα την μεγαλύτερη πίεση του βάρους του σώματος της στάσης και της βάδισης.

Έλκη στα πλάγια του ποδιού οφείλονται συνήθως σε τραυματισμούς από υποδήματα τα οποία δεν εφαρμόζουν σωστά.Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε έλκος όσο μικρό και αν είναι όσο ανώδυνο και αν είναι πρέπει να εξετάζεται από ειδικό. Παραμελημένα έλκη μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές φλεγμονές και να θέσουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα ολόκληρου του κάτω άκρου.

Για την επούλωση του έλκους είναι η πολύ σημαντική επίσης η καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Η υπεργλυκαιμία αποτελεί μεγάλο εμπόδιο όλων των μηχανισμών επούλωσης των πληγών . Ακόμη είναι σημαντικό να γίνεται λεπτομερής έλεγχος της αρτηριακής κυκλοφορίας. Μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα πόδια είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα προσβάλει κυρίως τα μικρά αγγεία στα πόδια , μειώνει την αιμάτωση τους και εμποδίζει την επούλωση των πληγών . Οι περισσότεροι διαβητικοί ασθενείς που ακρωτηριάζονται είναι καπνιστές.

Απλές συμβουλές που αν εφαρμοστούν από τα άτομα με Διαβήτη σώζουν τα πόδια τους:

Δεν περπατάμε ξυπόλυτοιΕλέγχουμε κάθε βράδυ τα πόδια μας για μικροαμυχές και πληγέςΧρησιμοποιούμε καθρεπτάκι για να ελέγχουμε τα πέλματα αν υπάρχουν πληγέςΕλέγχουμε τα παπούτσια αν υπάρχει καμία ραφή ή κάποιο καρφί που μπορεί να προκαλέσει πληγή.Προσοχή στα καινούργια παπούτσια να μην είναι στενά και σκληράΚόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμήΔεν αφαιρούμε τους κάλους μόνοι μαςΑπευθυνόμαστε πάντα σε εξειδικευμένο προσωπικό.

The post Διαβητικό πόδι appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα