Βαρουφάκης: Παγκόσμιας σημασίας η επίλυση του ελληνικού δράματος

Στην ομιλία του με τίτλο «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς της εταίροι» στο Ινστιτούτο Brookings ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών εξήγησε ότι η επίλυση του ελληνικού δράματος χρέους το 2015 θα αποδειχθεί ότι έχει μεγάλη σημασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επωμιστεί την επίτευξη της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους ενώ επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές χρειάζονται χρόνο γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους παγκόσμιους
εταίρους ότι το προηγούμενο πρόγραμμα έχει αποτύχει. Και αυτό, όπως είπε, πρέπει να επιτευχθεί προτού υπάρξει συμφωνία σε ένα νέο πακέτο πολιτικών.

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα αφήγηση ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών.

«Παρ'όλα αυτά οι χρόνιες παθογένειες της Ελλάδας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το εύρος και την επιμονή της τρέχουσας κρίσης. Προκειμένου να εξηγηθεί πρέπει να ερευνηθούν τα λάθη στον σχεδιασμό της νομισματικής ένωσης», εξήγησε.

«Η Ελλάδα κατέληξε πειραματόζωο»

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους έχουν σημασία για την παγκόσμια οικονομία επειδή «η έκβασή τους θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη στάση της Ευρώπης προς το ευρύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στον ιστό των δημοκρατιών και στα θεμέλια των πραγματικών οικονομιών μας». Ενώ πρόσθεσε ότι «το ελληνικό δράμα χρέους του 2010 ήταν ο προάγγελος πολλών από αυτά που ακολούθησαν σε μεγάλα τμήματα της ευρωζώνης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι λογικό να πιστέψει κανείς την τρέχουσα ρητορική ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την οικονομική κρίση και ότι οι διασώσεις των οικονομιών των περιφερειακών της χωρών σε συνδυασμό με την αυστηρή λιτότητα είχε αποτέλεσμα και ότι μόνο η Ελλάδα δεν κατάφερε να ανακάμψει εξαιτίας δικών της λαθών».

Και πρόσθεσε ότι συχνά δέχεται την ερώτηση γιατί οι άλλες χώρες που ακολούθησαν πολιτικές λιτότητας δεν αντιμετώπισαν την καταστροφική κατάρρευση που σημειώθηκε στην Ελλάδα. «Ο λόγος είναι απλός», εξήγησε.

«Οι χώρες υποβλήθηκαν σε λιγότερη λιτότητα και για σημαντικά μικρότερη χρονική περίοδο. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που διασώθηκε και κατέληξε ένα πειραματόζωο, όπου έγιναν πολλά πειράματα προς όφελος άλλων, όμως τελικά η Ιστορία θα δείξει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που συνόδευε τα δάνεια, ήταν λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε η Ελλάδα όχι μόνο πέρασε από μία περίοδο λιτότητας χωρίς προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, πέρασε από μία «πυραμίδα» ανάπτυξης, σε μία «πυραμίδα» λιτότητας (from ponzi growth to ponzi austerity) και οι δύο βασισμένες σε ένα μη βιώσιμο δανεισμό.

«Έντιμη συμφωνία με τους εταίρους»

Επιπλέον επανέλαβε ότι «η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της» υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει και ότι το χρέος της Αθήνας δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010.

Η δυσκολία των διαπραγματεύσεων

Αναφερόμενος στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και το γεγονός ότι διαρκούν πολύ, υπογραμμίζοντας αρχικά ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί περισσότερο από κάθε άλλο να καταλήξουν επιτυχώς εξήγησε ότι η λέξη - κλείδι είναι το επιτυχώς και υπογράμμισε ότι θα ήταν πολύ εύκολο για εκείνον και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προσυπογράψουν το υπάρχον Μνημόνιο.

«Μόνο που αυτό θα ήταν λάθος», είπε και πρόσθεσε «Λάθος προς τους δανειστές μας, προς τους εταίρους μας και τον λαό της χώρας. Εξηγώντας ότι το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μια συνταγή, μια θεραπεία, που κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να θεωρήσει επιτυχημένη».

Παρ'όλα αυτά ο κ. Βαρουφάκης παραδέχθηκε ότι οι έως τώρα επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δεν ήταν ικανοποιητικές και πρόσθεσε ότι εξαρτάται από τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα η οποία θα έχει αποτέλεσμα.

Όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν θα προσυπογράψει στόχους που γνωρίζει ότι η οικονομία της Ελλάδας δεν μπορεί να πετύχει μέσω πολιτικών που οι εταίροι μας δεν θα έπρεπε να θέλουν να επιβάλουν.

Οι 7 μεταρρυθμίσεις

Ο Έλληνας υπουργός περιέγραψε τις συνολικά επτά μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις με ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ θα προχωρήσει με την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η γραφειοκρατία και οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τους ολιγάρχες και τα μέσα ενημέρωσης.

Αναλυτικά:

«Προτεραιότητά μας είναι να ξανα-αντιστρέψουμε την πυραμίδα των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων προς όφελος και της αποτελεσματικότητας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης για να εμπνεύσουμε και να κερδίσουμε την υποστήριξη του ελληνικού λαού», τόνισε και συνέχισε: «Οι πολιτικές μας για τις ιδιωτικοποιήσεις στοχεύουν στη σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αντί για τα απαράδεκτα ξεπουλήματος του παρελθόντος:

Α. Απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται έτσι ώστε να υπάρχει αντιστοιχία των βραχυπρόθεσμων εσόδων με τη μακροχρόνια αύξηση του ΑΕΠ.

Β. Πρόβλεψη για συμμετοχή στα συνταξιοδοτικά ταμεία από την συμμετοχή στο κεφάλαιο που θα διατηρήσει το κράτος

Γ. Ίδρυση μιας Δημόσιας Τράπεζας Επενδύσεων όπως η γερμανική KfW – χρησιμοποιώντας δημόσια περιουσία ως εγγυήσεις – έναν φυσικό εταίρο της ΕΤΕπ και δυνητικό δίαυλο για τη μεταφορά επενδύσεων της ΕΤΕπ στον ιδιωτικό τομέα».

Όσον αφορά στο συνταξιοδοτικό σύστημα ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θα περιορίσει δραστικά πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θα αποτρέψει τράπεζες και άλλες εταιρίες (δημόσιες και ιδιωτικές) από το να μετακινούν τα διαχρονικά εργασιακά τους κόστη στα ασφαλιστικά ταμεία ενθαρρύνοντας πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Μεταξύ άλλων ο Βαρουφάκης είπε ότι παρά τις γνωστές παθογένειες της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε μια αληθινή ολοκλήρωση και «μια σωστή τραπεζική ένωση».

Στις ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και σχολίασε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Αρνούμαστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός Grexit ή να παίξουμε με την ιδέα. Οποιοσδήποτε το κάνει είναι βαθιά αντιευρωπαϊστής».

Επίσης απέκλεισε είτε εκλογές είτε τη διαξαγωγή δημοψηφίσματος:

«Δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη» τόνισε.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα