Το νοσοκομείο που έγινε πεδίο μάχης: Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ το Αλ Σίφα

Υπό τον έλεγχο των Ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαμάς, το νοσοκομείο Αλ Σίφα, που έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης του αιματηρού πολέμου. Η απάντηση της ισλαμιστικής οργάνωσης ήταν η εκτόξευση δεκάδων ρουκετών προς το νότιο Ισραήλ.

Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα αποσύρθηκαν από το νοσοκομείοκαι αναδιατάχθηκαν γύρω από το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στεγάζεται μια βάση της Χαμάς, ανέφερε ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Από το πρωί της Τετάερτης, ο ισραηλινός

στρατός διεξήγαγε μια «στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου, εκτός από τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρήκε όπλα στο εσωτερικό του νοσηλευτικού ιδρύματος - έναν ισχυρισμό που η Χαμάς απορρίπτει.

Σκέψεις για εκκένωση

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός του νοσοκομείου.

Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ λέει ότι στις σήραγγες κάτω από το νοσηλευτικό ίδρυμα στεγάζεται ένα αρχηγείο της Χαμάς, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, ότι οι ασθενείς και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και εάν τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. «Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας είναι εντελώς απαράδεκτη» πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ, που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα απομάκρυνσης των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο. «Για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ασφαλώς χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής διέλευση αλλά και καύσιμα για τα ασθενοφόρα», εξήγησε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο Πίπερκορν είπε επίσης ότι με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που διέθετε, 34 από τα 39 πρόωρα βρέφη που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είναι ακόμη ζωντανά και 82 πτώματα ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο στον χώρο του ιδρύματος. Άλλα 80 πτώματα παραμένουν άταφα.

Δεν υπάρχει οξυγόνο, ρεύμα ή νερό στο νοσοκομείο που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 633 ασθενείς, περισσότερους από 500 εργαζομένους και 4.000 εκτοπισμένους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, από την πλευρά του διεμήνυσε ότι θα ελεγχθεί πλήρως όλη η Γάζα και ότι δεν θα υπάρξει κομμάτι της που να μπορεί να κρυφτεί μέλος της Χαμάς. Νωρίτερα, οι ισραηλινές ενοπλές δυνάμεις ανατίναξαν tο κοινοβούλιο της Γάζας, εκεί όπου έβγαλαν φωτογραφία πριν λίγα 24ωρα.

BREAKING: Israel army blows up and destroyed the parliament building in Gaza pic.twitter.com/ehkyyasNzc

Insider Paper (@TheInsiderPaper) November 15, 2023Χωρίς το «πράσινο φως» των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα» στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ, διυκρίνισε ένας εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.

«Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Related...Κινδυνεύει ακόμα και με αφαίρεση βαθμών η Τσέλσι λόγω των κρυφών πληρωμών του Αμπράμοβιτς μέσω κυπριακών εταιρειώνΒρετανία: Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε παράνομο το σχέδιο Σούνακ να στείλει αιτούντες άσυλο στην ΡουάνταΛιώνει από τη ζέστη η Βραζιλία: Στους 58,5 βαθμοί Κελσίου η αίσθηση της θερμοκρασίας
Keywords
Τυχαία Θέματα
Υπό, Ισαρήλ, Αλ Σίφα,ypo, isaril, al sifa