Σουλτς: Συζητούμε για το χρέος, αλλά πρέπει να μιλήσουμε άμεσα για τις επενδύσεις. Αισιοδοξία για συμφωνία

«Ελπίζουμε αύριο να βρούμε λύση για να λάβει τέλος αυτό το κεφάλαιο του προγράμματος, και να βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται επειγόντως» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξη που έδωσε στη Μοντσεράτ Ντομίνγκεζ, διευθύντρια της ισπανικής έκδοσης της Huffington Post.

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για «ήττα» της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε ότι «όταν οι ακραίοι ηγούνται της διαπραγμάτευσης,
δεν έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις, όχι μεγάλες διαφωνίες. Στους ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του υγειονομικού συστήματος στην Ελλάδα, στις οικογένειες που δεν έχουν ζεστό φαγητό για τα παιδιά τους, μπορείς να πεις καθαρές ιδεολογικές ρητορείες, αλλά δεν οδηγεί πουθενά. Έχουμε υποβάλει προτάσεις στην ελληνική κυβέρνησης: καμία αύξηση του ΦΠΑ στην υγεία, στην ενέργεια...δεν χρειαζόμαστε περικοπές στις συντάξεις, θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα, αλλά όχι να το περικόψουμε εντελώς. Η παρουσίαση ενός φόρου στα υψηλότερα εισοδήματα είναι, στα μάτια, μια αριστερού χαρακτήρα απόφαση. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι αριστεροί να αντιτίθενται σε αυτήν. Υπάρχει μια πρόταση που οδηγεί σε συμβιβασμό μεταξύ των δύο πλευρών, διασώζοντας το γόητρο του Έλληνα πρωθυπουργού- που αγωνίστηκε για τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους- και των θεσμών -που κατανόησαν ότι οι απλοί άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώνουν πάντα τον λογαριασμό. Είναι μια δίκαιη συμφωνία και είμαι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί».

Ερωτηθείς για το αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη συμφωνία, απάντησε ότι εάν το πλαίσιο είναι βραχυπρόθεσμο, τότε δεν θα οδηγήσει πουθενά, αλλά «πρόκειται για το άνοιγμα μιας νέας στιγμής, έχουμε κερδίσει χρόνο για τη δημιουργία μιας ροής επενδύσεων στη χώρα, που οδηγούν σε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αυτά είναι τα σημαντικά ζητήματα. Συζητούμε μόνο για το πώς θα διαχειριστούμε το χρέος, αλλά πρέπει να ασχοληθούμε άμεσα με το πώς θα επενδύσουμε στη χώρα, πώς θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη, με το σχέδιο Γιούνκερ, για παράδειγμα. Στην ενέργεια, τον τουρισμό, τη σύγχρονη γεωργία...πρέπει να αναμορφώσουμε τη δημόσια διακυβέρνηση της χώρας, η οποία δεν είναι σε καλή κατάσταση».

Όσον αφορά στο πότε θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο Γιούνκερ, που συζητείται στο Ευρωκοινοβούλιο το απόγευμα, απάντησε «άμεσα».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα