Οι ιρακινές δυνάμεις χτυπούν τις άμυνες των τζιχαντιστών στην ανατολική Μοσούλη

Ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κατά του ISIS, στόχευσαν τις άμυνες των τζιχαντιστών στην ανατολική πλευρά της Μοσούλης με πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα την Τρίτη, μία ημέρα μετά τις πρώτες συγκρούσεις εντός της πόλης.

Καπνοί υψώνονταν στον αέρα ανατολικά του προπυργίου των ισλαμιστών, και ακούγονταν ήχοι πυροβολικού, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters κοντά στη Μπαζουάια,
περίπου πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Μοσούλης. Εκρήξεις ακούγονταν ακόμα πιο ανατολικά.

«Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχες στα ανατολικά περίχωρα της Μοσούλης» είπε ο υποστράτηγος Αμπντούλ Ουαχάμπ αλ Σαΐντι, της επίλεκτης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. «Ασκείται πίεση σε όλες τις πλευρές της πόλης για να μπορέσουμε να εισέλθουμε στο κέντρο της πόλης». Όπως έγινε γνωστό αργότερα, άνδρες της αντιτρομοκρατικής εισήλθαν στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στη Μοσούλη, καταλαμβάνοντας έτσι το πρώτο σημαντικό κτίριο στην πόλη.

Δύο εβδομάδες αφού οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από εδάφους και αέρος από τις ΗΠΑ, ξεκίνησαν την εκστρατεία για την ανάκτηση της Μοσούλης από το ISIS, έχουν εκκαθαρίσει δεκάδες χωριά και πόλεις στην πεδιάδα της Νινευή και προελαύνουν κατά μήκος του Τίγρη από τον νότο.

Αλλά οι μάχες μέσα στην ίδια την πόλη, που αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στο Ιράκ, με 1,5 εκατ. κατοίκους, θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες.

Η επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν δυνάμεις του τακτικού στρατού, ελίτ αντιτρομοκρατικές μονάδες, η αστυνομία, Κούρδοι μαχητές πεσμεργκά και σιιτικές πολιτοφυλακές, είναι η πιο πολύπλοκη από την αμερικανική εισβολή του 2003, που έριξε το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ο πρωθυπουργός, Χαϊντέρ αλ Αμπαντί, είπε τη Δευτέρα πως οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούσαν να αποκλείσουν όλες τις οδούς διαφυγής για τους χιλιάδες μαχητές του ISIS εντός της Μοσούλης. «Θεού θέλοντος, θα κόψουμε το κεφάλι του φιδιού» δήλωσε, φορώντας στρατιωτική στολή, στην κρατική τηλεόραση. «Δεν μπορούν να ξεφύγουν, θα πεθάνουν ή θα παραδοθούν».

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως η επίθεση στη Μοσούλη θα μπορούσε να προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση και πιθανή έξοδο προσφύγων εάν οι άμαχοι εντός της πόλης προσπαθήσουν να διαφύγουν, με το χειρότερο σενάριο να περιλαμβάνει έξοδο μέχρι και ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασανί, δήλωσε πως μαχητές του ISIS σκότωσαν 40 πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη το Σάββατο και έριξαν τα πτώματα στον Τίγρη, επικαλούμενη αναφορές από το θέατρο επιχειρήσεων.

Το ISIS επίσης προσπάθησε να μεταφέρει περίπου 25.000 αμάχους από το Χαμάμ αλ Αλίλ, πόλη νότια της Μοσούλης, με φορτηγά και λεωφορεία τα ξημερώματα της Δευτέρας, πιθανότατα για χρήση ως «ανθρώπινες ασπίδες», προς υπεράσπιση θέσεων των τζιχαντιστών, είπε. Τα περισσότερα από τα φορτηγά γύρισαν πίσω λόγω της πίεσης από αεροσκάφη που περιπολούσαν στους ουρανούς, αλλά κάποια κατέφθασαν στο Αμπουσαΐφ, 15 χλμ βόρεια του Χαμάμ αλ Αλίλ, όπως είπε.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα