Μεσανατολικό:Ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με την Γάζα - Μπάιντεν: Τρομοκρατία από τη Χαμάς, απόλυτο κακό

Σε άγνωστες και άκρως επικίνδυνες ατραπούς οδηγείται η σύγκρουσηΙσραήλ - Παλαιστινίων, μετά τη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς και τη δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου πως η απάντηση της χώρας του στην Χαμάς θα ”αλλάξει την Μέση Ανατολή”.  Το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ, παρέχοντάς του ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί. 

Ήδη η ισραηλινή απάντηση είναι σε εξέλιξη, με βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας,

εκκαθάριση των ανδρών της Χαμάς από τα εδάφη του και την απόφαση για πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τρίτης, πάνω από 1.000 ήταν οι νεκροί στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς, ενώ ξεπερνούσαν τους 900 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα.  Οι όμηροι που απήχθησαν και κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση στη Γάζα θεωρείται πως είναι μεταξύ 100-150.

Όπως όλα δείχνουν, το Ισραήλ φαίνεται να ετοιμάζεται για μια χερσαία επίθεση έχοντας μετακινήσει μάλιστα μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Γάζα ενώ έχει εκκενώσει οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή. 

Οι συνέπειες του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στην περιφερειακή ασφάλεια

Όλες οι εξελίξεις

23.59  Επί ελληνικού εδάφους 90 άτομα – Έφτασαν στις 23:00 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Επί ελληνικού εδάφους αφίχθησαν περί τις 23:00 της Τρίτης, στον Διεθνη Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» 90 άτομα, με πτήση από το Ισραήλ.

Η άφιξη έρχεται σε συνέχεια των ενεργειών επαναπατρισμού Ελλήνων από την εμπόλεμη χώρα.

23.18  Χάποελ Τελ Αβίβ: «Δύο νεαροί αθλητές μας σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς» 

H Χάποελ Τελ Αβίβ ανακοίνωσε τη δολοφονία δύο νεαρών αθλητών της Ακαδημίας της, οι οποίοι «σφαγιάστηκαν στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς.

«Mε αφάνταστο πόνο ανακοινώνουμε τη δολοφονία δύο αθλητών της Ακαδημίας μας, τον Γιφτάτς και τον Γιόναταν Κοτζ, κατοίκους του Κφαρ Αζά, στο σπίτι τους.

Ο Γεφτά και ο Γιόναταν σφαγιάστηκαν μαζί με τον πατέρα τους Αβίβ, τη μητέρα τους Λιβνάτ και την αδελφή τους Ρότεμ στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση το πρωί του Σαββάτου», ανέφερε η σοκαριστική ανάρτηση της  μπασκετικής Χάποελ Τελ Αβίβ στα social media.

23.01 Ισραηλινός στρατός: Εκτοξεύσεις ρουκετών κατά του Ισραήλ από την  Συρία - Ανταπόδοση πυρών 

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι βομβάρδισε τη Συρία την Τρίτη, αφού ρουκέτες έπληξαν ανοιχτό έδαφος στα κατεχόμενα συριακά Υψώματα του Γκολάν.

Ο ισραηλινό στρατός δεν κατηγόρησε καμία ομάδα για την επίθεση με ρουκέτες.

Η συριακή κυβέρνηση δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ωστόσο, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τον πόλεμο της αντιπολίτευσης, αναφέρει ότι μια παλαιστινιακή φατρία διεξήγαγε την επίθεση με ρουκέτες από το συριακό έδαφος.

IDF soldiers are responding with artillery and mortar shells toward the origin of the launching in Syria. pic.twitter.com/4XgKFYsp8T

Israel Defense Forces (@IDF) October 10, 2023

A number of launches from Syria aimed for Israel were identified a short while ago. Part of the launches crossed into Israeli territory and presumably fell in open areas.

Israel Defense Forces (@IDF) October 10, 2023

22.52 Εκκληση για άμεση κατάπευση πυρός από την Πακιστανή νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης 

Η Πακιστανή ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση και δήλωσε ότι ”θρηνεί για όλα τα παιδιά και τους ανθρώπους που λαχταρούν για ειρήνη και δικαιοσύνη”.

Σε δήλωσή της που αναρτήθηκε στο Χ, η Γιουσαφζάι δήλωσε ότι ήταν 11 ετών όταν ”έγινε μάρτυρας της βίας και της τρομοκρατίας”. ”Η ειρήνη έγινε κάτι που μπορούσαμε μόνο να ονειρευόμαστε”, έγραψε.

Ο πόλεμος δεν χαρίζεται ποτέ στα παιδιά - ούτε εκείνα που απήχθησαν από τα σπίτια τους στο Ισραήλ, ούτε εκείνα που κρύβονται από τις αεροπορικές επιδρομές ή χωρίς φαγητό και νερό στη Γάζα.

pic.twitter.com/WdzadzFqxc

— Malala Yousafzai (@Malala) October 10, 2023

22.49 Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με Πούτιν και Γκουτέρες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τους οποίους συζήτησε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ερντογάν και Γκουτέρες εξέτασαν τρόπους για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να επισημαίνει ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων θα αυξηθεί σημαντικά λόγω της ανάφλεξης της βίας. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του ότι τυχόν «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς θα βυθίσει σε τέλμα τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν, συζητήθηκαν πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην υπό ισραηλινή πολιορκία Λωρίδα της Γάζας.

22.45 Στο Ισραήλ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, θα μεταβεί στο Ισραήλ την Πέμπτη για να συναντηθεί με ανώτερους ισραηλινούς ηγέτες, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

″Θα είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης”, δήλωσε ο Μάθιου Μίλερ σε ενημέρωση.

Live now! @StateDeptSpox briefs reporters from the State Department, also streaming at: https://t.co/ZRT8VJyFvs. https://t.co/bxkvXKZtPF

— Department of State (@StateDept) October 10, 2023

22.41 Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται σε 900 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 260 παιδιά και 230 γυναίκες

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Σάββατο έχει φτάσει τουλάχιστον τους 900, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες, ανέφερε. Περίπου 4.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανέφερε.

Επίσης Δεκαπέντε τραυματιοφορείς και 20 δημοσιογράφοι έχουν τραυματιστεί, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

22.34 Βίντεο του BBC με ρεπορτάζ εντός του κιμπούτς Κφαρ Αζά όπου οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για σφαγή αμάχων 

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ).

22.30 Χαμενεΐ: Δεν είχαμε εμπλοκή, μα τους φιλάμε τα χέρια

21.58 Χωρίς τέλος οι αναφορές για κτηνωδίες

21.41 Διάγγελμα Μπάιντεν: Είναι τρομοκρατία, πράξη απόλυτου κακού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άρχισε το διάγγελμά του για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ χαρακτηρίζοντάς την πράξη «απόλυτου κακού». 

Χαρακτήρισε τη Χαμάς αιμοδιψή, λέγοντας πως τα γεγονότα θυμίζουν τις χειρότερες κτηνωδίες του ISIS και πρόσθεσε πως μεταξύ των άνω των 1.000 που σφαγιάστηκαν ήταν τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες. 

Όπως είπε, η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τον Παλαιστινιακό λαό, καθώς «χρησιμοποίησαν Παλαιστίνιους ως ανθρώπινες ασπίδες». 

«Είναι τρομοκρατία, μα δυστυχώς για τον εβραϊκό λαό, αυτό δεν είναι κάτι καινούριο...φέρνει στην επιφάνεια επώδυνες μνήμες» αντισημιτισμού από τον προηγούμενο αιώνα, πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει γνωστά για τα γεγονότα: «Γονείς που σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας τα σώματά τους για να προστατέψουν τα παιδιά τους...αναφορές για μωρά που σκοτώθηκαν...γυναίκες που τις βίασαν και τις περιέφεραν ως τρόπαια...είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ» τόνισε. «Θα εξασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να φροντίσει τους πολίτες του, να αμυνθεί και να απαντήσει σε αυτή την επίθεση. Δεν υπάρχει δικαιολογία για την τρομοκρατία». 

«Να μην υπάρχει αμφιβολία. Οι ΗΠΑ καλύπτουν τα νώτα του Ισραήλ. Θα διασφαλίσουμε ότι το εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος του Ισραήλ μπορεί να αμυνθεί σήμερα, αύριο, όπως κάναμε πάντα. Τόσο απλά. Σε όποιον νομίζει ότι μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση, έχω να πω: Μην το κάνετε». 

21.11 Συνομιλία Μπάιντεν- Νετανιάχου

.@VP and I sat down with our teams to receive a situation update on the terrorist attack in Israel and to direct next steps.

We connected with Prime Minister Netanyahu to discuss coordination to support Israel, deter hostile actors, and protect innocent people. pic.twitter.com/u4xOHMeMqw

President Biden (@POTUS) October 10, 2023

21.07 Τι θα γίνει με την στήριξη της ΕΕ στους Παλαιστίνιους

Οι υπουργοί Εξωτερικών ανέτρεψαν την απόφαση της Κομισιόν για πάγωμα της καταβολής χρηματικών ποσών στους Παλαιστίνιους. 

Ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, είπε ότι μπορούν να εξετάσουν τη χρηματοδότηση για να βρεθεί αν υπάρχει «διαρροή» στη Χαμάς και ότι αν υπάρχει κάποιος θα πρέπει να πληρώσει για αυτό το λάθος. 

«Η συντριπτική πλειονότητα (των υπουργών) ήταν κατά της ιδέας της πρότασης του παγώματος πληρωμών στην Παλαιστινιακή Αρχή. Αυτό είναι που έχει σημασία» είπε, προσθέτοντας πως τα χρήματα «δεν θα ακυρώνονταν». Όπως σημείωσε, διαφώνησαν μόνο δύο ή τρεις χώρες. 

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα αυξηθεί επίσης, είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας πως η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Παλαιστινιακής Αρχής. 

20.31 Ανταλλαγές πυρών στα σύνορα Ισραήλ- Λιβάνου: Πύραυλος εκτοξεύτηκε κατά ισραηλινού τανκ

Η Χεζμπολά του Λιβάνου εκτόξευσε κατευθυνόμενο πύραυλο εναντίον ισραηλινού άρματος μάχης το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με αναφορές, με το Ισραήλ να λέει ότι απάντησε χτυπώντας παρατηρητήριο της Χεζμπολά. 

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό δεν υπήρξαν τραυματισμοί στην επίθεση της Τρίτης από τη Χεζμπολά, τρεις μαχητές της οποίας σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από ισραηλινά πυρά στον Λίβανο. 

20.28 «Θα αρχίσει να πραγματοποιεί σοβαρές σφαγές εκεί, χτυπώντας, καταστρέφοντας τη Γάζα»

20.02 Ισραηλινός στρατηγός μιλά για νεκρά μωρά

Στρατηγός του ισραηλινού στρατού έδωσε λεπτομέρειες για τη σφαγή στο κιμπούτς Κφαρ Άζα, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. «Βλέπεις τα μωρά, τις μητέρες, τους πατέρες στα υπνοδωμάτιά τους, στα δωμάτια προστασίας τους και το πώς ο τρομοκράτης τους σκοτώνει» είπε ο στρατηγός Ιτάι Βερούβ, σύμφωνα με το Reuters. «Δεν είναι πόλεμος, δεν είναι πεδίο μάχης. Είναι σφαγή». 

Το Reuters είπε και ότι πτώματα ανδρών της Χαμάς βρέθηκαν στον χώρο, μαζί με αυτά των Ισραηλινών κατοίκων. 

19.42 Έκρυψαν τα δίδυμά τους

19.28 Νεκροί δημοσιογράφοι στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Μοχάμεντ Σομπόχ σκοτώθηκε μαζί με δύο άλλους δημοσιογράφους όταν ισραηλινός πύραυλος έπεσε σε κτίριο έξω από το οποίο βρίσκονταν για ρεπορτάζ. 

19.25 Αναφορές για τραυματίες στην Ασκελόν

Αναφορές για τραυματίες έρχονται από την Ασκελόν, η οποία δέχτηκε επίθεση με ρουκέτες από τη Χαμάς. 

19.07 Ισραήλ: Δύο αξιωματούχοι της Χαμάς νεκροί

Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς σκοτώθηκαν σε αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα, είπαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF). 

Ο Ζακάρια Αμπού Μουάμαρ και ο Τζαβάντ Αμπού Σαμάλ, μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, σκοτώθηκαν μετά από επιδρομή στο Χαν Γιούνις νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τις IDF. 

Ισραηλινός εκπρόσωπος είπε ότι ο Σαμάλ ήταν υπουργός Οικονομίας της Χαμάς και εμπλεκόταν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εντός και εκτός της Λωρίδας της Γάζας, ενώ ηγούνταν και επιχειρήσεων με στόχους Ισραηλινούς πολίτες. Ο Μουάμαρ ήταν επικεφαλής του γραφείου διεθνών σχέσεων της Χαμάς και εμπλεκόταν στον σχεδιασμό «πολυάριθμων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων» σύμφωνα με τις IDF. 

18.47 Μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου

«Σοκαρισμένοι από τα νέα των τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών πολιτών, καταδικάζουμε αυτές της κτηνώδεις πράξεις μίσους και βίας και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο Ισραήλ» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Shocked by the news of the terrorist attacks against Israeli citizens, we condemn these atrocious acts of hatred and violence and stand in solidarity with Israel.

President GR (@PresidencyGR) October 7, 2023

18.31 Επιθέσεις με ρουκέτες στην Ασκελόν

LATEST : Several Rockets fired by Hamas hit buildings in Ashkelon, Israel #Israel#Gaza#IsraelPalestineWar#Hamas#طوفان_الأقصى#IsraelAtWar#طوفان_القدس#IsraelUnderAttackpic.twitter.com/4JKXTDLd6O

— Hareem Shah (@_Hareem_Shah) October 10, 2023

18.18 Ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο κατά του Ισραήλ

Ομοβροντία ρουκετών εξαπολύθηκε από τον νότιο Λίβανο εναντίον του Ισραήλ, είπαν στο Reuters τρεις πηγές ασφαλείας. Οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησανμε πυρά πυροβολικού. 

Έξι άτομα σκοτώθηκαν στα σύνορα τη Δευτέρα. Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο είπαν πως επιβεβαίωναν αναφορές για εκτοξεύσεις ρουκετών. 

18.09 Επιβεβαιώνονται οι αναφορές για πάνω από 1.000 νεκρούς από την επίθεση της Χαμάς

Ο ταξίαρχος Νταν Γκόλντφας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαίωσε αναφορά από νωρίτερα πως πάνω από 1.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από Παλαιστίνιους ενόπλους από την τρομοκρατική επίθεση του Σαββάτου. 

Όπως είπε σε δημοσιογράφους, «οι τελευταίες τέσσερις ημέρες ήταν πολύ σκληρές για εμάς», προσθέτοντας πως οι δυνάμεις του αντιμετώπιζαν έναν «κτηνώδη, μοχθηρό εχθρό». 

«Δυστυχώς κατάφεραν αυτή τη φορά να σκοτώσουν πάνω από 1.000 ανθρώπους...απλά...δεν μπορείς να το φανταστείς» πρόσθεσε. 

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις εθνικότητες των νεκρών (έχει γίνει γνωστό ότι ξένοι πολίτες ήταν μεταξύ των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς). 

17.51 830 νεκροί Παλαιστίνιοι από το Σάββατο, λέει το υπουργείο Υγείας της Γάζας

Το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει πως 830 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα από το Σάββατο. 

17.45 Βίντεο από τις επιθέσεις με ρουκέτες στην Ασκελόν κυκλοφορούν στα social media

Breaking: Massive rocket barrage from Gaza towards Ashkelon, Israel. pic.twitter.com/CAd8lSHc0k

— PM Breaking News (@PMBreakingNews) October 10, 2023

NEW: Israel’s channel 12 reports that there were deaths in Ashkelon as a result of the Hamas missile strike

pic.twitter.com/vyddYusBOG

— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) October 10, 2023

NBC News Chief Foreign Correspondent Richard Engel reports from Ashkelon, Israel where Hamas just fired “an intense barrage” of “dozens” of rockets. “The Iron Dome” — the Israeli missile defense system intercepts them in real time. pic.twitter.com/QmLUcLkMUI

— MSNBC (@MSNBC) October 10, 2023

17.34 Σειρήνες και στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στον Λίβανο

Keywords
γαζα, λωρίδα της γάζας, ελευθέριος βενιζέλος, ηπα, αθηνα, βενιζελος, άφιξη, media, στρατος, origin, syria, twitter, israel, october, οηε, live, https, bbc, βιντεο, isis, update, steps, support, people, president, υπουργοι, reuters, νέα, news, hit, channel, iron, system, real, time, κινηση στους δρομους, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, real news, 600 δις, εκλογες ηπα, syria, μιλα, origin, october, βιντεο, χωρες, ηπα, ισραηλ, μητερα, μωρα, οηε, τα νεα, bbc, news, people, real, reuters, steps, time, αεροπορικα, απλα, άφιξη, βιασαν, βοηθεια, βραδυ, φαγητο, γεγονοτα, γινει, δευτερα, διδυμα, δυστυχως, δηλωση, δωματια, εγινε, εδαφος, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκκαθαριση, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, ερντογαν, ερχεται, ερχονται, ετων, κυβερνηση, κτιριο, λαθος, λεπτομερειες, λογο, λωρίδα της γάζας, μπορεις, μοχαμεντ, νερο, νωτα, ομαδα, παντα, ομηροι, παιδια, πεδιο, πεμπτη, πουτιν, πρωι, πτηση, σαββατο, συνεχεια, συρια, σπιτι, σπιτια, υπουργειο υγειας, τριτη, φορα, channel, ηγετες, hit, https, χωρα, iron, υπουργειο, isis, israel, media, νεκροι, πηγες, president, support, system, σωματα, update, υγειας
Τυχαία Θέματα
Μεσανατολικό, 1 600, Γάζα,mesanatoliko, 1 600, gaza