Μέρκελ: Δεν είναι αυτοσκοπός οι κυρώσεις στη Ρωσία. Μακροπρόθεσμος στόχος ένας κοινός οικονομικός χώρος

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία δεν είναι αυτοσκοπός, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο πως το κλειδί για την άρση τους συνεχίζει να είναι η εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ.

Ακόμη, η Μέρκελ εξέφρασε την άποψη πως μακροπρόθεσμα η Ευρωπαϊκή
Ένωση πρέπει να επιδιώξει τη δημιουργία ενός κοινού οικονομικού χώρου με τη Μόσχα, που θα εκτείνεται από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στον Ειρηνικό ως τη Λισσαβώνα.

«Πρέπει σταδιακά να κινηθούμε προς αυτόν τον στόχο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας κατά τη διάρκεια εταιρικής εκδήλωσης.

Υπενθυμίζεται πως, παράλληλα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε οικονομικό φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Σημειώνεται επίσης ότι η Άνγκελα Μέρκελ ταξιδεύει το Σάββατο στο Πεκίνο για ένατη φορά αφού ανέλαβε καγκελάριος, εν μέσω πιέσεων από τον βιομηχανικό κλάδο και από οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά την κινεζική κυβέρνηση, αλλά και ανησυχιών για τα προσκόμματα που θέτει το Πεκίνο στη δραστηριότητα ξένων επιχειρήσεων, την κινεζική εξωτερική πολιτική και τον αυταρχισμό που καταγγέλλεται ότι κλιμακώνεται στο εσωτερικό.

Καταγράφεται μια «εξάπλωση και κλιμάκωση κρυφών και ανοικτών συγκρούσεων στη σχέση Γερμανίας-Κίνας», επισήμανε ο Σεμπάστιαν Χάιλμαν, επικεφαλής του ινστιτούτου μελετών MERICS του Βερολίνου.

«Δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε σκληρές συγκρούσεις με την Κίνα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα είναι ένα δύσκολο ταξίδι», προέβλεψε ο ίδιος.

Η Μέρκελ ταξιδεύει στο Πεκίνο συνοδευόμενη από έξι υπουργούς της και μια μεγάλη αντιπροσωπεία στελεχών κολοσσών της γερμανικής βιομηχανίας, ανάμεσά τους διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών όπως οι Volkswagen, BMW, Siemens, ThyssenKrupp, Lufthansa και Airbus.

Θα δειπνήσει με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ αύριο Κυριακή και με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ μεθαύριο Δευτέρα. Ενδιάμεσα, η ίδια και ο Λι θα παρευρεθούν σε μια συνάντηση με επιχειρηματίες στην οποία οι Γερμανοί αναμένεται να εκφράσουν ανοικτά τα παράπονά τους για τους όρους που καλούνται να εφαρμόσουν στην κινεζική αγορά.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι διαφόρων γερμανικών επιχειρηματικών κλάδων κάνουν λόγο περί ενός κλίματος «απαισιοδοξίας» και ενός «όλο και πιο εχθρικού» κλίματος στην Κίνα για τις ξένες εταιρείες, καθώς το Πεκίνο στρέφει την προσοχή του στην ενίσχυση κινεζικών εταιρειών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα