Λιβύη: Μάχες μεταξύ δυνάμεων που πρόσκεινται στην Τρίπολη και τζιχαντιστών

Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συγκρούστηκαν στην κεντρική Λιβύη με δυνάμεις που πρόσκειται στην Τρίπολη, δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής και ένας στρατιωτικός αξιωματούχος.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια γνωστή μεγάλης κλίμακας αναμέτρηση μεταξύ των δύο δυνάμεων, από τότε που οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους εδραίωσαν την παρουσία της στην κεντρική Λιβύη τις πρόσφατες εβδομάδες.

Όπως αναφέρεται
σε δημοσίευμα του Reuters, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αναλυτές έχει κατακερματιστεί σε μικρότερες παρατάξεις στη Λιβύη, έχει επιδιώξει να εκμεταλλευτεί την αναταραχή στη χώρα, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και οι σύμμαχοί τους αντιπαρατίθενται για την κατάκτηση της εξουσίας.

Οι ντόπιοι υποστηρικτές των εξτρεμιστών πρόσφατα εκτέλεσαν ομάδα Αιγυπτίων χριστιανών και ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις σε πολυτελές ξενοδοχείο, ξένες αποστολές και αστυνομικά τμήματα στην Τρίπολη. Το Σάββατο οι τζιχαντιστές συγκρούστηκαν με δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στην κυβέρνηση η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, η οποία σχηματίστηκε μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας από την παράταξη της «Λιβυκής Αυγής» τον Αύγουστο. Έκτοτε, η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλά Αλ Θίνι έχει αναγκαστεί να επιχειρεί από τα ανατολικά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση που ελέγχει την Τρίπολη, δύο μαχητές της σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχασε 17 μαχητές και 13 οχήματα.

Η μάχη έλαβε χώρα περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, όπου οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια, ένα πανεπιστήμιο και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

Η Λιβυκή Αυγή έχει αποστείλει στρατεύματα στη Σύρτη από την βάση της στη Μισράτα, αλλά μέχρι πρότινος παρέμεναν στα προάστια, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, πηγές της Τρίπολης ανέφεραν ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους προσπάθησαν να περικυκλώσουν σημεία ανατολικά της Σύρτης και επιτέθηκαν σε πολίτες που περνούσαν από σημεία ελέγχου.

Η Λιβυκή Αυγή αποκηρύσσει το Ισλαμικό Κράτος ως δύναμη πιστή στον Καντάφι. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω συνασπισμός (Fajir Libya), όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Al Arabiya, περιλαμβάνει και ισλαμιστικές ομάδες και έχει εγκαταστήσει στην Τρίπολη τη δική της Βουλή, εξελισσόμενη σε ισχυρό «παίκτη» στην περιοχή. Αν και έχει καταδικάσει την τρομοκρατία, διατηρεί δεσμούς με την ακραία Ανσάρ-αλ-Σαρία, η οποία είναι παρούσα στη Σύρτη αλλά δεν αναγνωρίζει την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη. Σημειώνεται πως η Άνσαρ αλ Σαρία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έχει επεκτείνει την επιρροή του πέρα από τη Συρία και το Ιράκ, στήνοντας «προγεφύρωμα» στη Λιβύη. Επίσης, σημειώνεται ότι πρόσφατα αποδέχτηκε τον όρκο πίστης της Μπόκο Χαράμ- ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης που μάχεται για την ίδρυση ισλαμιστικού κράτους στη Νιγηρία και δραστηριοποιείται επίσης στο Τσαντ, τον Νίγηρα και το βόρειο Καμερούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα