Διεθνή «σταυροφορία» κατά του Ισλαμικού Κράτους υποστηρίζει το Βατικανό

Το Βατικανό αναγνωρίζει ότι η χρήση ισχύος ενδεχομένως να είναι απαραίτητη για το σταμάτημα των επιθέσεων εναντίον των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων της Μέσης Ανατολής, εάν δεν βρεθεί πολιτική λύση.

Ο αρχιεπίσκοπος Σιλβάνο Τομάσι, κορυφαίος διπλωμάτης του Βατικανού στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό site θρησκευτικών θεμάτων Crux ότι οι τζιχαντιστές διαπράττουν γενοκτονία και πρέπει κάποιος να τους σταματήσει.

Γενικότερα,
το Βατικανό τάσσεται κατά στρατιωτικών επεμβάσεων στην περιοχή, ωστόσο σημειώνεται ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είχε καταδικάσει τον αποκεφαλισμό 21 Χριστιανών Κοπτών από το Ισλαμικό Κράτος στη Λιβύη τον Φεβρουάριο.

Οι τζιχαντιστές έχουν στοχοποιήσει θρησκευτικές μειονότητες στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους, και χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στη συνέντευξή του στο Crux ο Τομάσι ζήτησε την επέμβαση μιας συνδυασμένης διεθνούς δύναμης, η οποία θα σταματήσει το «αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία και το Ιράκ, εμποδίζοντας περαιτέρω επιθέσεις σε βάρος χριστιανών και άλλων μειονοτήτων.

«Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη γενοκτονία...αλλιώς θα αναρωτιόμαστε στο μέλλον γιατί δεν κάναμε κάτι, γιατί επιτρέψαμε να συμβεί μια τέτοια τρομερή τραγωδία».

Ο Τομάσι υπογράμμισε ότι οποιοσδήποτε συνασπισμός κατά του ISIS πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις μουσουλμανικές χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι να αποτελεί μια αμιγώς Δυτική ενέργεια. Επίσης, σημείωσε ότι θα έπρεπε να γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι οι δηλώσεις Τομάσι είναι στο ίδιο πνεύμα σχολίων του Πάπα Φραγκίσκου ότι η χρήση ισχύος είναι θεμιτή, «για να σταματήσει ένας αδίκως επιτιθέμενος».

Η τοποθέτηση του Τομάσι στο Crux έλαβε χώρα την ίδια μέρα κατά την οποία ο ίδιος παρουσίασε μια δήλωση με τίτλο «Υποστηρίζοντας τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των χριστιανών και άλλων μειονοτήτων, ειδικά στη Μέση Ανατολή», σε συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τον Λίβανο, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη. Η δήλωση υπογράφτηκε από περίπου 70 έθνη, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Ο Τομάσι δήλωσε στο Crux ότι ελπίζει το ανακοινωθέν αυτό να ωθήσει χώρες από όλο τον κόσμο να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους χριστιανούς και σε άλλες μειονότητες που υποφέρουν στα χέρια του ISIS, «έτσι ώστε να επιβιώσουν και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους».

Από εκεί και πέρα, τόνισε, η κρίση απαιτεί «πιο συντονισμένη προστασία, περιλαμβανομένης της χρήσης ισχύος για να αντιμετωπιστεί ένας επιτιθέμενος».

«Επαφίεται στα Ηνωμένα Έθνη και τα μέλη τους, ειδικά το Συμβούλιο Ασφαλείας, να καθορίσουν το ακριβές είδους της επέμβασης που απαιτείται», δήλωσε ο Τομάσι, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχει ξεκάθαρα κάποια ευθύνη (για δράση)».

«Αυτό που απαιτείται είναι ένας συντονισμένος και καλά σχεδιασμένος συνασπισμός, ο οποίος θα κάνει ο,τιδήποτε δυνατόν για την επίτευξη πολιτικής λύσης χωρίς βία, αλλά αν αυτό δεν είναι δυνατόν, η χρήση ισχύος θα είναι απαραίτητη» δήλωσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε μια τέτοια διεθνή στρατιωτική δράση με σκοπό την υπεράσπιση απειλούμενων μειονοτήτων ένα δόγμα που έχει αναπτυχθεί τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και από τις κοινωνικές διδασκαλίες της Καθολικής Εκκλησίας.

Όσον αφορά στο προαναφερθέν ανακοινωθέν (13 Μαρτίου), ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι αποτελεί πρωτιά για τα Ηνωμένα Έθνη, από την άποψη ότι είναι η πρώτη φορά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τίθεται το θέμα των διώξεων χριστιανών. Όπως επεσήμανε, πρωτοστάτησε η Ρωσία, που παραδοσιακά θεωρεί τον εαυτό της προστάτιδα δύναμη των Ορθόδοξων στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Λίβανος είναι μια χώρα της Μέσης Ανατολής όπου οι χριστιανοί ευημερούν μαζί με τους μουσουλμάνους γείτονές τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα