Έρευνα ΠΑΜΑΚ: 4 στους 5 περιμένουν βαρύτερα μέτρα το 2016

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το νέο έτος θα φέρει χειρότερα μέτρα από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί και το 84,5% ότι είναι απογοητευμένοι με τις έως τώρα κυβερνητικές επιδόσεις. Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ που διενεργήθηκε το διάστημα 14 - 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δημοσκόπηση: Μία ανάσα ΣΥΡΙΖΑ
- ΝΔ. Σχεδόν ισόπαλα τα δύο κόμματα

Σύμφωνα επίσης με τα ευρήματα της έρευνας, ένας στους δύο προτείνει οικουμενική κυβέρνηση / ευρύτερης συνεργασίας σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ. Τέλος, θετική η πλειοψηφία στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Απαισιοδοξία

Το 66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του (σίγουρα ή μάλλον) θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό μόλις ελαφρά μειωμένο από το 70,5% της αντίστοιχης έρευνας του Νοεμβρίου.

Άλλωστε αυτό το αποτέλεσμα είναι συμβατό με το γεγονός ότι κατά 77,5% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα πράγματα (στη / για τη χώρα και τους πολίτες) κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα αυτή την απάντηση έδωσαν περισσότεροι από τους μισούς (57%) οι ερωτηθέντες - ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά είναι σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της έρευνας του Νοεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο το συντριπτικό 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης και μάλιστα μη ικανοποιημένο δηλώνει το 67% των ερωτηθέντων που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτρα και κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Μάλιστα, το 85,5% «βλέπει» δυσκολότερα μέτρα μέσα στο νέο έτος από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, ειδικά δε από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εκτίμηση έκανε το 75,5%.

Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων που καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό 39% δηλώνει ότι εκτιμά πως πράγματι κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει βουλευτές (και ένα 12,5% ότι δεν γνωρίζει / δεν απαντά) με το προβάδισμα (48,5%) τελικά να δίνεται στο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ

Το 44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ (μόλις;) το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος τα ποσοστά αλλάζουν και την προτίμησή του στη ΝΔ με την παρούσα της μορφή δηλώνει το 57%, σε σχέση με το 29,5% που εκτιμά ότι το η καλύτερη εξέλιξη για την ακροδεξιά είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στο εγγύς μέλλον.

Μετανάστευση

Λανθασμένη θεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα του μεταναστευτικού το 62,5% (23% απήντησε ότι ακολουθείται ορθή πολιτική). Απολύτως μοιρασμένοι οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ που ερωτήθηκαν, στο 44 και 42,5% αντίστοιχα.

Συγκρίνοντας τους χειρισμούς μεταξύ της παρούσας και των προηγούμενων κυβερνήσεων πάντως οι διαφορές δεν είναι μεγάλες στο σύνολο, αφού «χειρότερα» απήντησε το 39,5% των ερωτηθέντων την ώρα που το 24,5% δε βλέπει διαφορά και το 25,5% θεωρεί ότι η κυβέρνηση τα πάει καλύτερα.

Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών

Για το σημαντικό αυτό ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα, οι μισοί των ερωτηθέντων (55,5%) απάντησαν ότι συμφωνούν απόλυτα ή μάλλον συμφωνούν με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό 31,5% δηλώνει απόλυτα ή μάλλον αντίθετο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα