To μήνυμα Τσίπρα προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε ο πρωθυπουργός κατά την πρωινή σύσκεψη που είχε με συνεργάτες του, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τηρείται στάση αναμονής για τα αποτελέσματα της αυριανής ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης είναι το όριο των 120 βουλευτών το οποίο και θα κρίνει τις εξελίξεις
στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Σε περίπτωση που η ψήφιση των προαπαιτούμενων συγκεντρώσει κάτω από 120 βουλευτές της κυβέρνησης τότε δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να παραιτηθεί και να συγκροτηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Οι εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα δρομολογηθούν στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος, όπου θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τη διοργάνωση ενός Συνεδρίου να είναι ένα αρκετά πιθανό σενάριο.

Σε ότι αφορά την πρωινή συνεδρίαση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός φέρεται να άφησε αιχμές κατά όσων από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν στον ίδιο κριτική για το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπέγραψε με τους θεσμούς.

«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια «iou» αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας φέρεται επίσης να παραδέχτηκε ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη με τους εταίρους είναι δύσκολος.

«Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού,όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε. Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση», ανέφερε επίσης.

Επίσης ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «καθοριστική» για την κυβέρνηση την έκβαση της διαπραγμάτευσης:

«Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών, στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε.

Οι τέσσερις άξονες της κυβερνητικής πολιτικής

Ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε επίσης και τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «κατά το διάστημα αυτό, θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής στους τέσσερις παρακάτω άξονες:

Στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής,

Στην προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα

Στη προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων

Στην προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία».

Συνέδριο το Σεπτέμβρη

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης και εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας ουσιαστικά προς την Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ ουσιαστικά παραπέμπει σε Συνέδριο το Σεπτέμβρη.

«Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά την στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας. Ο “κομματικός” ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον “κοινωνικό”. Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ενημέρωση των βουλευτών για τα προαπαιτούμενα

Στο μεταξύ για το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορά στο δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων ενημερώνονται απόψε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές στις οποίες εισάγονται αύριο πρωί για συζήτηση και ψήφιση οι προωθούμενες διατάξεις.

Η ενημέρωση θα γίνει στη Βουλή και η σύσκεψη είναι πολύ πιθανό να είναι διευρυμένη ώστε να επιτρέψει τη συμμετοχή όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να ενημερωθούν. Στο επίκεντρο της ενημέρωσης αναμένεται κυρίως να βρεθούν οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα