Πιστοποιήθηκε η πανοπλία του Μέγα Αλέξανδρου

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον παλαιοανθρωπολόγο Αντώνη Μπαρτσιώκα που δημοσίευσε χτες την αποκαλυπτική επιστημονική έρευνα για τη Βεργίνα , τονίζει πως η Ελλάδα κατέχει αντικείμενα του Μ. Αλεξάνδρου και συγκεκριμένα τη ασπίδα και την περικεφαλαία του.

Η ασπίδα και η περικεφαλαία βρέθηκαν στον Τάφο ΙΙ που τελικά ανήκει στον Αρριδαίο και όχι στον Φίλιππο όπως ήταν η μέχρι σήμερα καθιερωμένη άποψη. Αυτό είχε προταθεί παλαιότερα από τον E. Borza και την Ο. Παλαγγιά το 1987 και το 2000. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται

ότι τα αντικείμενα αυτά τα κληρονόμησε ο Αρριδαίος από τον Μ. Αλέξανδρο.

Η ασπίδα: Η παράσταση πάνω στην ασπίδα δείχνει τον Αχιλλέα να σκοτώνει τη Βασίλισσα των Αµαζόνων, Πενθεσίλεια. Η παράσταση είχε µεγάλη σηµασία για τον Μ. Αλέξανδρο καθώς θεωρούσε τον εαυτό του ως απόγονο του Αχιλλέα από την µεριά της µητέρας του. Δεν είχε καµιά σηµασία για τον πατέρα του Φίλιππο, ούτε για τον ετεροθαλή αδελφό του Αρριδαίο. Η ίδια η παράσταση ταυτίζεται διαχρονικά µε τον Μ. Αλέξανδρο. Για παράδειγµα, βρίσκεται στα χρυσά µετάλια του Αµπουκίρ που φέρουν την ίδια παράσταση, και έγιναν για να τιµήσουν τον Αυτοκράτορα της Ρώµης Καράκαλλα που θεωρούσε τον εαυτό του ως τον “Νεο Αλέξανδρο.”

Η περικεφαλαία: Μία τέτοια σφηρίλατη περικεφαλαία από σίδηρο, γυαλισµένη σε σηµείο που να µοιάζει µε ασήµι, είχε περιγραφεί από τον Πλούταρχο ότι φορούσε ο Μ. Αλέξανδρος.

Αυτό είναι και το σηµαντικότερο επακόλουθο της έρευνας: ότι για πρώτη φορά µπορεί να υποστηριχθεί µε βεβαιότητα ότι η Ελλάδα κατέχει αντικείµενα που ανήκουν στην πανοπλία του γνωστότερου παγκοσµίως βασιλέα της αρχαιότητας, του Μ. Αλέξανδρου!

Keywords
Τυχαία Θέματα