DW: Η Τουρκία δεν αφήνει τους καταρτισμένους πρόσφυγες να φύγουν

Κωλύματα από τις τουρκικές αρχές όσον αφορά στη μετεγκατάστασή τους στην Ε.Ε. συναντούν αρκετοί Σύριοι πρόσφυγες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Όπως αναφέρεται, πολλοί επιλέγονται από την τουρκική Υπηρεσία Ασύλου DGMM για μετεγκατάσταση στην ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό. Στη συνέχεια «περνούν» την προβλεπόμενη εξέταση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και κατόπιν εξετάζονται από
τις αρμόδιες γερμανικές αρχές (εφόσον έχει προβλεφθεί να μεταβούν στη Γερμανία), λαμβάνοντας τη σχετική βίζα για τη Γερμανία. Κι ενώ έχει ήδη κλειστεί αεροπορικό εισιτήριο, το μόνο που απομένει είναι να λάβουν από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές άδεια εξόδου από τη χώρα, η οποία τελικά δεν τους δίνεται.

Υπήρξαν περισσότερες από 50 τέτοιες περιπτώσεις στο διάστημα των τελευταίων εβδομάδων. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, 292 Σύριοι πρόσφυγες έχουν μεταβεί από την προηγούμενη άνοιξη νομίμως απευθείας από την Τουρκία στη Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, σε 52 Σύριους πρόσφυγες όμως δεν δόθηκε η λεγόμενη «βίζα εξόδου» και μάλιστα χωρίς καμία αιτιολόγηση. Ως εκ τούτου, ένας στους επτά Σύριους πρόσφυγες που είχε προηγουμένως λάβει έγκριση μετάβασης στη Γερμανία δεν έλαβε εν τέλει την άδεια εξόδου από την Τουρκία.

Το περιοδικό Spiegel είχε μεταδώσει ήδη τον περασμένο μήνα ότι η Τουρκία δεν επιτρέπει σε εξειδικευμένους πρόσφυγες να αποχωρούν. Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάλεσε την Τουρκία να μην απαγορεύει σε καταρτισμένους Σύριους πρόσφυγες (π.χ. γιατρούς, μηχανικούς) να μεταβαίνουν στην ΕΕ. Ταυτόχρονα δεν μπορεί παρά να προκαλέσει μειδίαμα απορίας το γεγονός ότι η τουρκική Υπηρεσία Ασύλου DGMM, δηλαδή η αρχή που τοποθετεί σε πρώτη φάση τους Σύριους πρόσφυγες στη λίστα εξόδου, αποτρέπει την έξοδό τους την τελευταία στιγμή.

Η κατάρτιση της λίστας αυτής γίνεται με αδιαφανή τρόπο. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι πρόσφυγες επιλέγονται με κριτήριο το πόσο «ευάλωτοι» είναι (vulnerability criteria), με βάση προδιαγραφές που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη. Η υπηρεσία DGMM λαμβάνει τα ονόματα των προσφύγων από τα παρατήματά της στις τουρκικές επαρχίες και εν συνεχεία καταρτίζει τις λίστες. Η Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης σε αυτή τη διαδικασία επιλογής. Ακολούθως η λίστα προωθείται στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία εξετάζει αν οι επιλεγέντες πληρούν τα κριτήρια και στη συνέχεια τους ταξινομεί στα ευρωπαϊκά κράτη που πρόκειται να τους υποδεχθούν.

Σημειώνεται ότι σε συνάντηση εκπροσώπων της Ε.Ε. με εκπροσώπους της τουρκικής Υπηρεσίας Ασύλου στην Άγκυρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους, η τουρκική πλευρά ομολόγησε στη συνάντηση ότι οι Σύριοι πρόσφυγες με υψηλά επαγγελματικά προσόντα δεν επιτρέπεται να αποχωρούν από τη χώρα κατόπιν σχετικής οδηγίας «από υψηλά πολιτικά κλιμάκια».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα