Bloomberg: Γιατί η νίκη του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να αποδειχθεί «Πύρρειος»

Τους λόγους για τους οποίους η νίκη του Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ή καλύτερα την πολιτική στήριξη που έλαβε η ελληνική η κυβέρνηση, μπορεί να αποδειχθεί «Πύρρειος» εξηγεί σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με αυτό, ο κ. Τσίπρας μπορεί να πέτυχε μία νίκη τη Δευτέρα, με την έννοια ότι κατάφερε να λάβει πολιτική
στήριξη για τη στάση της Ελλάδας ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα.

«Αντίθετα οι υπουργοί Οικονομικών, ενέκριναν την ελληνική πρόταση για ένα πιο χαλαρά μηχανισμό ο οποίος και θα μειώνει τις δαπάνες, χωρίς όμως να προσδιορίζουν το ύψος των περικοπών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η «νίκη» αυτή μπορεί να αποδειχτεί σύμφωνα με το δημοσίευμα «Πύρρειος», εάν οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν μειώσουν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ένα σημείο κλειδί για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται επίσης στην επιστολή που απέστειλε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στους οποίους ανέφερε το στόχο 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα ως «υψηλότερο απ' αυτό που κρίνουμε οικονομικά και κοινωνικά διατηρήσιμο μακροπρόθεσμα».

«Εάν τα υφιστάμενα μέτρα δεν είναι πολιτικά διατηρήσιμα, πώς θα μπορούσαν να είναι τα προληπτικά;», αναρωτιέται ο Γκάμπριελ Gabriel Sterne, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της Oxford Economics Ltd. στο Λονδίνο.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στην πολιτική διαδρομή του κ. Τσίπρα, από τον τρόπου που ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2015 υποσχόμενος να αποτρέψει τη λιτότητα μέχρι και σήμερα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο «οι περικοπές στον προϋπολογισμό έχουν αποδυναμώσει την θέση του κ. Τσίπρα του οποίου το κόμμα πλέον υπολείπεται δημοσκοπικά απ' τη Νέα Δημοκρατία, όσο και του ευρώ».

Επίσης το δημοσίευμα αναφέρεται και στο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού και την υποστήριξή του στην ζώνη του ευρώ. Παραθέτει επίσης δημοσκόπηση της Kapa Research, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό του πληθυσμού που υποστήριζε την παραμονή της ζώνης στο ευρώ το 2015, ανέρχονταν σε 73%, ενώ το 2016 υποχώρησε στο 60%.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα