Περδίκης: Δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες

Οι συνομιλίες προχωρούν με βήμα σημειωτόν και φαίνεται να επηρεάζονται από τις αλλαγές στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος μαζί με αντιπροσωπεία του Κινήματος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, στη συνάντηση έγινε μια σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό και “η εικόνα που έχουμε πάρει είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που προχωρούν οι συνομιλίες με βήμα σημειωτόν, δηλαδή ουσιαστικά παραμένουν στο ίδιο σημείο” προσθέτοντας ότι “φαίνεται

ότι οι συνομιλίες επηρεάζονται από τις αλλαγές στην Τουρκία και στην τ/κ κοινότητα. Σε δύο τρία σημεία που είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πιο διεξοδικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Φαίνεται ότι οι Τούρκοι παραμένουν στις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις”.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε μετά τις αλλαγές στην τ/κ ηγεσία οπισθοχώρηση από προηγούμενες θέσεις, ο κ. Περδίκης είπε ότι “ο Πρόεδρος μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί τέτοιο φαινόμενο από την πλευρά του Ακιντζί. Εμείς διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Θεωρούμε ότι είναι νομοτέλεια, εφόσον όλοι δεχόμαστε, και σωστά δεχόμαστε και αναγνωρίζουμε, ότι ο Ακιντζί και η τ/κ ηγεσία ελέγχονται ουσιαστικά από την Τουρκία, τότε είναι θέμα χρόνου να δούμε αυτή τη στροφή και του ίδιου του Ακιντζί στα διάφορα θέματα που αφορούν τις συνομιλίες.

“Αναμένονται δηλαδή ακόμη και πισωγύρισμα και στρεψοδικία από την πλευρά της τ/κ πλευράς, μην ξεχνάτε ότι έχουμε την υπόθεση με την ΑΟΖ, την χθεσινή εξέλιξη που αποτελεί επαναβεβαίωση της απαράδεκτης θέσης της Τουρκίας, εμείς καταδικάζουμε αυτή την επιθετική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ, ψηλαφίσαμε μαζί με τον Πρόεδρο τους κινδύνους που υπάρχουν από αυτή τη στάση, πρέπει να αναμένουμε ότι θα έχουμε επέμβαση στην κυπριακή ΑΟΖ παρόμοια με αυτή που είχαμε πριν από δύο χρόνια με το Μπαρπαρόζ και συμφωνήσαμε με τον Πρόεδρο ότι πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και συνέργεια δυνάμεων για το θέμα των απειλών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως επίσης και για το θέμα της βίζας”, είπε.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι συζήτησαν και το θέμα των θεωρήσεων τουρκικών διαβατηρίων, λέγοντας ότι “μας διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος ότι το πράγμα πάει καλά μετά την απόφαση των αρχηγών των κομμάτων στο ευρωκοινοβούλιο και με τη στάση της Τουρκίας μπορούμε να είμαστε ήσυχοι. Του είπαμε χαρακτηριστικά να μην ξανασυμβεί αυτό που είχαμε στο παρελθόν, όπου η ε/κ ηγεσία υποχωρούσε στηριζόμενη πάνω στο δόγμα, `δεν πειράζει θα το απορρίψει ο Ντενκτάς`. Αυτό μας οδήγησε στην καταστροφή, να μην συμβεί το ίδιο. Να μην λέμε `δεν πειράζει θα το απορρίψει η Τουρκία` στην υπόθεση της βίζας. Να προετοιμαστούμε”.

Πρόσθεσε ότι “ο Πρόεδρος είπε ότι ήδη έχει ζητήσει με επιστολή του που μας την περιέγραψε λεπτομερώς να τεθούν όλα τα θέματα που αφορούν την Κύπρο στο θέμα της βίζας των Τούρκων υπηκόων, και θα τα διεκδικήσει χωρίς καμία υποχώρηση, μας είπε. Εμείς θα τον στηρίξουμε, εάν επιλέξει την σύγκρουση με την ευρωπαϊκή ηγεσία για να υποστηρίξει τα συμφέροντα της Κύπρου και στο θέμα της βίζας των Τούρκων υπηκόων, εμείς θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.”.

Ο κ. Περδίκης είπε επίσης ότι στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος θα συγκαλέσει συνεδρία μετά τις εκλογές "και εκεί θα αποφασιστεί μια νέα μορφή λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου". Πρόσθεσε ότι "έχει κάποιες ιδέες ο Πρόεδρος για το πώς θα πρέπει να εξελιχθεί η λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου και είπαμε και εμείς τις δικές μας και ελπίζουμε να τις μελετήσει και ο Πρόεδρος και οι αρχηγοί των κομμάτων ώστε να έχουμε μια εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Συμβουλίου" για το οποίο, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα να σταματήσει η λειτουργία του.

Συζήτησαν, είπε, και για ένα πλαίσιο 30 προτάσεων που του κατέθεσαν οι Οικολόγοι σε σχέση με την προοπτική για μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής προκειμένου να εξέλθει η χώρα από τη ύφεση.

“Γιατί για μας ανάπτυξη που δεν καταφέρνει να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα, να μειώσει το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, και τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, αυτή η ανάπτυξη δεν είναι ολοκληρωμένη. Ο Πρόεδρος δέχεται αυτή τη θέση και δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις μας. Μάλιστα, έχουμε συνεννοηθεί για να έχουμε σύντομα συνάντηση και με την Υπουργό Εργασίας για να καταθέσουμε πιο συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, γιατί τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του ΕΕΕ και υπάρχει ανάγκη για μεταρρύθμιση και ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης”, είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι Οικολόγοι θα στηρίξουν το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης στη νέα Βουλή εφόσον υπάρξει κοινωνική συνεννόηση, συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς, και εφόσον αυτή η μεταρρύθμιση θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος “και όχι στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, φίλων επενδυτών, ή να παγιώνει υπερβολικά προνόμια και κεκτημένα”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα