Βιταμίνη C: Γιατί ο κόσμος της ομορφιάς έχει πάθει εμμονή με αυτή και με ποια συστατικά δεν πρέπει να την αναμειγνύουμε;

08:30 2/3/2024 - Πηγή: InStyle
Η βιταμίνη C μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα συστατικά, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της ή προκαλώντας ερεθισμούς στην επιδερμίδα.

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά στον κόσμο της περιποίησης, και με πολύ καλό λόγο. Με τις ευεργετικές της ιδιότητες, προσφέρει μια πολυάριθμη σειρά οφελών για την επιδερμίδα, κάνοντάς την να ακτινοβολεί υγεία και νεανικότητα. Από την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες μέχρι την παραγωγή κολλαγόνου και την αντιγηραντική της δράση,

η βιταμίνη C είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο στην καθημερινή φροντίδα του δέρματος. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια συστατικά δεν πρέπει να αναμειγνύουμε με αυτήν. Κι αυτό γιατί επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά της ή προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα. Πώς λοιπόν, θα τη χρησιμοποιήσουμε σωστά;

Τα οφέλη της βιταμίνη C

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει την επιδερμίδα από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και του περιβάλλοντος.

Παραγωγή κολλαγόνου. Επίσης, είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που διατηρεί την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Αναγέννηση και επιδιόρθωση. Η βιταμίνη C βοηθά επιπλέον στην αναγέννηση των κυττάρων του δέρματος και στην επιδιόρθωση των βλαβών που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση και άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες.

Αντιγηραντικές ιδιότητες. Τέλος, συμβάλλει στη μείωση των ρυτίδων και της αφυδάτωσης, βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας και προλαμβάνοντας την πρόωρη γήρανση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Everyday Health (@everydayhealth)

Ωστόσο, η βιταμίνη C μπορεί να αλληλεπιδρά με ορισμένα συστατικά, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της ή προκαλώντας ερεθισμούς στην επιδερμίδα. Ορισμένα από αυτά που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα εξής:

Σίδηρος – χαλκός. Η συγκεκριμένη βιταμίνη αλληλεπιδρά με τον σίδηρο ή τον χαλκό, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της.

AHA. Και τα δύο ενεργά συστατικά στοχεύουν στην αύξηση της λάμψης και της λείας υφής της επιδερμίδας, όμως αν συνδυαστούν αλλοιώνουν το pH της λόγω της έντονης οξύτητας.

Ρετινόλη. Αν και θαυματουργά, είναι απολύτως ασύμβατα μεταξύ τους, προκαλώντας τσούξιμο και ερεθισμούς. Βάλτε βιταμίνη C στην πρωϊνή ρουτίνα και ρετινόλη στη βραδινή.

Επομένως, μέσα από τη σωστή χρήση και την αποφυγή αντίθετων συνδυασμών, μπορούμε να απολαύσουμε τα μέγιστα οφέλη της βιταμίνης C, αναδεικνύοντας την εσωτερική μας φυσική ομορφιά στο έπακρο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη O M A Y M A (@omayma.skin)

Keywords
Τυχαία Θέματα