Lionel Messi: Στο “σφυρί” η χαρτοπετσέτα με το συμβόλαιο που τον έφερε στην Μπαρτσελόνα

20:31 1/3/2024 - Πηγή: InStyle

Σε δημοπρασία βγαίνει “ένα από τα πιο κομβικά έγγραφα στην ιστορία του ποδοσφαίρου”: Μια χαρτοπετσέτα που αποτελει το πρώτο συμβόλαιο του 13χρονου Lionel Messi στην Μπαρτσελόνα.

Τον Δεκέμβριο του 2000, η Μπαρτσελόνα δεν είχε ακόμη υπογράψει τον 13χρονο Lionel Messi για να τον φέρει στις τάξεις της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Leo Messi (@leomessi)

Ο σύλλογος είχε ήδη φιλοξενήσει τον έφηβο και τον πατέρα του, Jorge, στην Ισπανία για δοκιμή. Μέχρι τότε, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Αργεντινός προοριζόταν να γίνει αστέρι. Αλλά οι μήνες πέρασαν και η Μπαρτσελόνα δεν είχε δεσμευτεί, αφήνοντας τον Jorge Messi να ανησυχεί για το αν ο σύλλογος ήθελε να κλείσει τον γιο του.

Οι αξιωματούχοι της ομάδας το γνώριζαν αυτό. Και έτσι έκλεισαν μια συμφωνία, συντάσσοντας ένα συμβόλαιο σε μια χαρτοπετσέτα, στη διάρκεια ενός γεύματος.

Ο ατζέντης του Messi, ένας προπονητής της Μπαρτσελόνα και ο σύμβουλος μεταγραφών του συλλόγου υπέγραψαν το παιδί-θαύμα στις 14 Δεκεμβρίου 2000, εκφράζοντας τη δέσμευσή τους με ένα μπλε στυλό σε μια χαρτοπετσέτα. Τον Μάρτιο, η χαρτοπετσέτα θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Bonhams. Η ηλεκτρονική δημοπρασία θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 27 Μαρτίου. Ο οίκος δημοπρασιών χαρακτήρισε το αυτοσχέδιο συμβόλαιο “ένα από τα πιο κομβικά έγγραφα στην ιστορία του ποδοσφαίρου” στην ανακοίνωσή του.

Ο Ian Ehling, επικεφαλής των εκλεκτών βιβλίων και χειρογράφων στο Bonhams της Νέας Υόρκης, ανέφερε σε δήλωσή του ότι η χαρτοπετσέτα ήταν “ένα από τα πιο συναρπαστικά αντικείμενα” που είχε χειριστεί.

“Άλλαξε τη ζωή του Messi, το μέλλον της Μπαρτσελόνα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να χαρίσει μερικές από τις πιο ένδοξες στιγμές του ποδοσφαίρου σε δισεκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Ehling.

Η τιμή εκκίνησης για τη χαρτοπετσέτα είναι περίπου 379.000 δολάρια.

Ο Bonhams δήλωσε ότι δημοπρατεί την χαρτοπετσέτα για λογαριασμό του Αργεντινού ατζέντη Horacio Gaggioli, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Messi το 2000 όταν έγινε η συμφωνία.

Credit: bonhams.com

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν διάφορα ζητήματα σχετικά με το συμβόλαιο του Messi, ανέφερε ο Bonhams στην ανακοίνωσή του. Ήταν εξαιρετικά ικανός, αφού είχε στρατολογηθεί ενώ έπαιζε για την ομάδα της γενέτειράς του, τη Newell’s Old Boys στη Ροζάριο της Αργεντινής, αλλά είχε ύψος μικρότερο από 1,80 μ. Ήταν επίσης μόλις 13 ετών και ορισμένοι ηγέτες της Μπαρτσελόνα δίσταζαν να βάλουν χρήματα σε έναν τόσο νεαρό παίκτη.

Τον Δεκέμβριο του 2000, οι διαπραγματεύσεις ήταν σε αδιέξοδο. Ο Jorge Messi περίμενε μια απάντηση για το μέλλον του γιου του. Ήρθε η ώρα για τον σύλλογο να πάρει ένα τηλεφώνημα.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εκείνου του μήνα με τον Gaggioli και τον σύμβουλο μεταγραφών Josep Minguella, ο αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα Carles Rexach πήρε μια χαρτοπετσέτα από τον διανομέα στο τραπέζι και χάραξε στα ισπανικά:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Leo Messi (@leomessi)

“Στη Βαρκελώνη, στις 14 Δεκεμβρίου 2000 και παρουσία των κυρίων Minguella και Horacio, ο Carles Rexach, αθλητικός διευθυντής της Μπαρτσελόνα, συμφωνεί, με δική του ευθύνη και ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετες απόψεις, να υπογράψει τον παίκτη Lionel Messi, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα ποσά“.

Σηματοδότησε την έναρξη μιας από τις πιο ιστορικές καριέρες στο ποδόσφαιρο. Ο Messi θεωρείται ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του και είναι οκτώ φορές παγκόσμιος παίκτης της χρονιάς. Το 2022 οδήγησε την εθνική ομάδα της Αργεντινής στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο οίκος Sotheby’s δημοπράτησε αργότερα έξι από τις φανέλες των αγώνων του για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Μπαρτσελόνα παρέμεινε ο μοναδικός επαγγελματικός ποδοσφαιρικός σύλλογος για τον οποίο έπαιζε ο Messi έως το 2021, όταν ο οργανισμός δήλωσε ότι συνάντησε “οικονομικά και διαρθρωτικά εμπόδια”, ενώ προσπαθούσε να επιτύχει άλλη συμφωνία μαζί του. Ο σουπερστάρ της μπάλας έκανε μετεγγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν και αργότερα εντάχθηκε στην Ίντερ Μαϊάμι, όπου αγωνίζεται τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα