Τυρί: Μειώνει τον κίνδυνο άνοιας – Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

21:24 22/9/2023 - Πηγή: InStyle

Η κατανάλωση τυριών και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, καθώς σύμφωνα με μελέτη, οι άνω των 65 ετών που προτιμούν τα παραπάνω προϊόντα είχαν καλύτερη προσοχή, μνήμη και γλωσσικές δεξιότητες.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ και η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υγιή επίπεδα συνιστώνται από τους επικεφαλής υγείας για τη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Ωστόσο, οι ερευνητές, με βάση

το Εθνικό Κέντρο Γηριατρικής και Γεροντολογίας στο Obu, σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι η σωματική δραστηριότητα, η μεσογειακή διατροφή, η πρόσληψη γαλακτοκομικών και η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορούν να καθυστερήσουν ή να αποτρέψουν την άνοια και τη γνωστική έκπτωση.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πρόσληψη προϊόντων σόγιας, λαχανικών, φυκιών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο.

Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα: Προστατεύουν την καρδιά και χαρίζουν μακροζωία σύμφωνα με νέα έρευνα

Για να διερευνήσει περαιτέρω τη σχέση με την υγεία του εγκεφάλου και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 1.504 συμμετέχοντες ηλικίας 65 ετών και άνω στο Τόκιο, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και την υγεία τους.

Περίπου οκτώ στους δέκα περιελάμβαναν τυρί στη διατροφή τους, είτε καθημερινά (27,6%), μία φορά κάθε δύο ημέρες (23,7%) είτε μία ή δύο φορές την εβδομάδα (29,7%).

Το επεξεργασμένο τυρί ήταν το πιο δημοφιλές, με τα δύο τρίτα να το επιλέγουν αυτή. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν επίσης ότι κατανάλωναν λευκό τυρί μούχλας, όπως μπρι, καμέμπερ και τυρί κρέμα (15,3%), φρέσκο ​​τυρί, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, μασκαρπόνε και ρικότα (13 τοις εκατό) και τυρί μπλε μούχλας, όπως στίλτον, Γκοργκοντζόλα και μπλε μπρι (2,5 τοις εκατό).

Οι εθελοντές ολοκλήρωσαν επίσης μια εξέταση 30 σημείων για να ελέγξουν τη γνωστική τους λειτουργία, η οποία περιλαμβάνει ελέγχους για τον προσανατολισμό, την προσοχή, τη μνήμη, τη γλώσσα και τις οπτικο-χωρικές δεξιότητες. Μια βαθμολογία 23 ή κάτω προτάθηκε φτωχότερη γνωστική λειτουργία.

Άνοια: Ποιο τρόφιμο κρατά το μυαλό σε επαγρύπνηση – Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο νόσησης

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nutrients, έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που συμπεριέλαβαν τυρί στη διατροφή τους ήταν λιγότερο πιθανό να λάβουν βαθμολογία κάτω από αυτό το όριο, υποδηλώνοντας ότι είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία.

Κατά μέσο όρο, όσοι έτρωγαν τυρί σημείωσαν 28 πόντους, ενώ εκείνοι που δεν έφαγαν 27.

Οι τυροφάγοι είχαν επίσης ελαφρώς χαμηλότερο ΔΜΣ και αρτηριακή πίεση, μεγαλύτερη ταχύτητα περπατήματος και μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή τους. Ωστόσο, είχαν επίσης υψηλότερη χοληστερόλη και σάκχαρο στο αίμα, δείχνουν τα αποτελέσματα.

Οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους από μόνα τους δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι το τυρί προστατεύει από την κακή υγεία του εγκεφάλου, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα.

Ωστόσο, το τυρί περιέχει θρεπτικά συστατικά που «υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία», είπε η ομάδα ερευνητών.

Μεσογειακή διατροφή: Σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά προοδευτικών νευρολογικών διαταραχών (αυτές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο) που επηρεάζουν τη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλοί τύποι άνοιας, εκ των οποίων η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συνδυασμό διαφορετικών τύπων άνοιας. Ανεξάρτητα από τον τύπο που διαγιγνώσκεται, κάθε άτομο θα βιώσει την άνοια με τον δικό του μοναδικό τρόπο.

Η Εταιρεία του Αλτσχάιμερ αναφέρει ότι σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περισσότεροι από 900.000 άνθρωποι με άνοια. Αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,6 εκατομμύρια έως το 2040.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος άνοιας, που επηρεάζει μεταξύ 50 και 75 τοις εκατό όσων έχουν διαγνωσθεί.

Στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι υπάρχουν 5,5 εκατομμύρια πάσχοντες από Αλτσχάιμερ. Ανάλογη ποσοστιαία αύξηση αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Καθώς αυξάνεται η ηλικία ενός ατόμου, αυξάνεται και ο κίνδυνος να αναπτύξει άνοια.

Τα ποσοστά διάγνωσης βελτιώνονται, αλλά πολλοί άνθρωποι με άνοια πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι αδιάγνωστοι.

Υπάρχει θεραπεία;

Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια.

Όμως τα νέα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξή του και όσο πιο νωρίς εντοπίζεται, τόσο πιο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι θεραπείες.

Ποιο τυρί δυναμώνει τα οστά και δεν ανεβάζει τη χοληστερόλη – Ένα κομμάτι την ημέρα αρκεί

Keywords
Τυχαία Θέματα