Συνταγή της ημέρας – Κώστας Γεωργατζάς – Μία τάρτα με καπνιστή πέστροφα όλο νοστιμιά

06:43 7/12/2023 - Πηγή: InStyle

Ο Corporate Εxecutive Chef Κώστας Γεωργατζάς ετοιμάζει μια τάρτα με καπνιστή πέστροφα, σπανάκι και μαραθόριζα.

Η καπνιστή πέστροφα περιέχει υψηλές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Α καθώς και Ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά στην καρδιά, αγγεία και τον εγκέφαλο. Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν θετική δράση σε πολλά διαφορετικά συστήματα του οργανισμού μας, όπως είναι η μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Επίσης, από πολυάριθμες

μελέτες φαίνεται τα ψάρια να προλαμβάνουν τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια.

Το σπανάκι μπορεί να θεωρηθεί ως superfood. Είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά ενώ παράλληλα έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Η κατανάλωση σκούρων φυλλωδών πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι παρέχει πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνες αλλά και μέταλλα με μια σειρά διαφορετικών θετικών επιδράσεων στην υγεία μας.

Η μαραθόριζα ή φινόκιο είναι ένα λαχανικό που είτε αγαπάς είτε μισείς. Είναι πολύ δημοφιλές στην ιταλική μαγειρική και έχει σχήμα λαμπτήρα που ο κορμός του μοιάζει λίγο με σέλερι. Όταν τρώγεται ωμό, η υφή είναι τραγανή και η γεύση του είναι αρκετά δυνατή και θυμίζει γλυκάνισο. Μαγειρεμένο, είναι μαλακότερο και πιο ζεστό. Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, φωσφόρου και ασβεστίου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και φολικό οξύ. Περιέχει ουσιαστικά μεταλλικά στοιχεία όπως το μαγγάνιο, το χρώμιο, ο χαλκός, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Μια ωραία πρόταση για μεσημεριανό ή γιατί όχι και για βραδινό. Καλή σας επιτυχία.

Credit: 123RFΤάρτα με μαραθόριζα, σπανάκι και καπνιστή πέστροφαYλικά για 6 άτομα

120 γρ. καπνιστή πέστροφα,

θρυμματισμένη σε χοντρά κομμάτια

150 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και πλυμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 φινόκιο ψιλοκομμένο

1 κλωνάρι άνηθο ψιλοκομμένο

80 ml κρέμα γάλακτος

40 ml λευκό κρασί

2 κρόκοι

40 γρ. γραβιέρα τριμμένη

ελαιόλαδο

μοσχοκάρυδο αλάτι, πιπέρι

Για τη βάση

280 γρ. αλεύρι κοσκινισμένο

200 γρ. βούτυρο

1 αβγό

8 γρ. αλάτι

25 γρ. άχνη ζάχαρη

ελάχιστο νερό

Credit: 123RFΤρόπος παρασκευήςΕτοιμάζουμε τη βάση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε όλα τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα στην αρχή και σιγά-σιγά ανεβάζουμε, ώσπου να ομογενοποιηθούν και να μας δώσουν μία εύπλαστη ζύμη. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο μεγέθους ανάλογου του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, πιέζοντας με τα δάχτυλα ώστε να εφαρμόσει καλά στα τοιχώματά της. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της βάσης της τάρτας και την ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά.Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το φινόκιο για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το σπανάκι και το μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη μέχρι να μαραθεί και να ροδίσουν τα κρεμμυδάκια και το φινόκιο.Σβήνουμε με λευκό κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε στο τέλος τον άνηθο και αποσύρουμε από τη φωτιά.Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, την κρέμα γάλακτος, τους κρόκους, την πέστροφα και τη γραβιέρα και ανακατεύουμε ανάλαφρα.Μεταφέρουμε τη γέμιση στη βάση και ψήνουμε την τάρτα στους 170οC για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να σφίξει η γέμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα