The Elder Scrolls: Online Review

Θα σας γοητεύσει ή θα σας απογοητεύσει το νέο πόνημα της Bethesda;

Elder Scrolls: Ένα franchise με μεγάλη ιστορία πίσω του. Μετά από πέντε single player παιχνίδια η Bethesda αποφάσισε επιτέλους να κινηθεί στο χώρο του online gaming, ειδικά μετά την τεράστια επιτυχία του τελευταίου της τίτλου Skyrim.

Για όσους δεν ξέρουν τα παιχνίδια, το franchise ξεκίνησε το 1994 με το Elder Scrolls: Arena, ένα παιχνίδι πρωτοποριακό για την εποχή του που μετέφερε τον παίχτη στον κόσμο της Tamriel. Ο παίχτης είχε τη δυνατότητα να φτιάξει την όψη και τις δυνατότητες του χαρακτήρα του όπως αυτός ήθελε και είχε την ελευθερία να εξερευνήσει ένα μεγάλο ανοιχτό κόσμο γεμάτο περιπέτεια, quest και αστραφτερό loot. Η σειρά κινήθηκε σε αυτά τα πλαίσια σε όλα τα παιχνίδια που ακολούθησαν χτίζοντας έναν κόσμο με βαθιά ιστορία και καθιερώνοντας την έννοια του open-world Action/RPG. Όμως καταφέρνει να αποδώσει καλά σε ένα online παιχνίδι;

Character Creation

Ένα σημείο που η Bethesda δεν έχει απογοητεύσει ποτέ το κοινό της είναι η δημιουργία χαρακτήρα. Αρχικά επιλέγουμε παράταξη και φυλή. Υπάρχουν 3 διαφορετικές παρατάξεις που μάχονται για την κυριαρχία του Tamriel και κάθε μια από αυτές αποτελείται από 3 φυλές: οι Daggerfall Covenant(Breton, Orc, Redgard), οι Aldmeri Dominion(High Elf, Wood Elf, Khajiit) και οι Ebonheart Pact(Argonian, Dark Elf, Nord). Να σημειώσουμε ότι όσοι αγοράσουν το Imperial edition του παιχνιδιού έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να παίξουν ως Imperial σε όποια παράταξη επιθυμούν.Αναλόγως ποια παράταξη επιλέξετε θα ξεκινάτε σε διαφορετικό μέρος του χάρτη. Έπειτα έρχεται η ώρα επιλογής κάποιου class. Εδώ μας προσφέρονται τέσσερις επιλογές: Ο Dragonknight που είναι ο κλασικός πολεμιστής, ο Sorcerer που είναι ο μάγος, Nightblade που είναι ο rogue και τέλος ο Templar που θυμίζει κάτι σε paladin. Ομολογώ ότι περίμενα να δω περισσότερες κλάσεις εκ πρώτης όψεως αλλά καθώς έπαιξα το παιχνίδι κατάλαβα ότι αυτά είναι μόνο αρχέτυπα και το gameplay δεν στηρίζεται μόνο από ένα class, αλλά αυτά θα τα αναπτύξω παρακάτω. Τέλος έρχεται η ώρα παραμετροποίησης της εμφάνισης του χαρακτήρα. Εδώ πραγματικά χάθηκα στις επιλογές. Καλύπτει κάθε μικρή λεπτομέρεια του σώματος και του προσώπου ώστε ο καθένας να μπορεί να φτιάξει ένα χαρακτήρα μοναδικό, ακριβώς όπως τον θέλει.

Τα πρώτα βήματα

Ξεκινάει το παιχνίδι με τον χαρακτήρα( ή μάλλον την ψυχή του χαρακτήρα), να βρίσκεται στη φυλακή ενός Daedra Prince(σκοτεινή θεότητα), του Molag Bal. Εκεί με επισκέπτεται για πρώτη φορά ένας μυστηριώδης γέρος που αποκαλείται ο Προφήτης και μου λέει ότι γίνεται μια απόδραση. Στιγμές αργότερα ένας άλλος κρατούμενος έρχεται και ξεκλειδώνει το κελί και η περιπέτεια ξεκινάει. Σύντομα βρίσκομαι σε ένα δωμάτιο για να επιλέξω όπλο. Σε αυτό το σημείο το παιχνίδι έχει ένα μικρό Tutorial για το πώς λειτουργεί ο χειρισμός. Δεν θα εμβαθύνω ιδιαίτερα εδώ πέρα μιας και είναι μια αρκετά ευχάριστη εμπειρία και δε θα ήθελα να δημιουργήσω spoilers. Πάντως το παιχνίδι προσπαθεί να δείξει στον παίχτη από την πρώτη στιγμή ότι είναι ο ήρωας, ο “εκλεκτός”.

User Interface

To interface του παιχνιδιού είναι λιτό και απλό. Εμφανίζει 3 resource bars: Το magicka που ξοδεύεται για την χρήση Skills που προκαλούν μαγική ζημιά, το Health που είναι η ζωή και μόλις αδειάσει ο χαρακτήρας πεθαίνει και το Stamina το οποίο χρησιμοποιείται για τρέξιμο, μπλοκάρισμα και για skills που προκαλούν φυσική ζημιά. Στο πάνω μέρος υπάρχει μια μπάρα που θυμίζει πυξίδα και δείχνει τα σημαντικά σημεία, τα objectives και τα quest που υπάρχουν στον ορίζοντα, στη μεριά που κοιτάει ο χαρακτήρας.Δεξιά εμφανίζεται το active quest μας το οποίο μπορώ να αλλάξω με το πάτημα του “Τ” και στο κάτω μέρος υπάρχει το skill bar με θέση 5 active skill για τους αριθμούς 1-5, ένα ultimate skill στο κουμπί “R”, ενώ έχει θέση και για ένα αντικείμενο γρήγορης πρόσβασης με το πάτημα του “Q”. Στην αριστερή μεριά της οθόνης εμφανίζονται τα ονόματα και οι μπάρες άλλων παιχτών αν ο χαρακτήρας είναι σε ομάδα. Λυπηρό αρκετά είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιλογή για minimap μιας και θα διευκόλυνε πολύ την περιήγηση του χώρου όπως και την γνώση της θέσης άλλων παιχτών που της ομάδας όταν βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Χειρισμός & Μάχη

Η κίνηση γίνεται με τα κουμπιά WASD όμως σε αντίθεση με τα υπόλοιπα MMORPG η κάθε επίθεση πρέπει να στοχεύεται με το ποντίκι και η μάχη γίνεται με click. Με ένα πάτημα του αριστερού κλικ γίνεται η γρήγορη επίθεση ενώ αν το κρατήσω πατημένο γίνεται η δυνατή αλλά πιο αργή. Το δεξί κλικ χρησιμεύει για άμυνα και με το πάτημα και των δύο γίνεται interrupt στον εχθρό όταν κάνει channel κάποιο ability. Με το shift ο χαρακτήρας μπορεί να τρέξει για λίγη ώρα σπαταλώντας όμως έτσι πολύτιμο stamina. Με διπλό πάτημα κάποιου από τα κουμπιά κίνησης ο χαρακτήρας κάνει μια αποφυγή(dodge) ώστε να αποφύγει μια επίθεση, πάλι όμως με τη χρήση stamina. Εδώ το TESO, διατηρώντας το χειρισμό των προηγούμενων παιχνιδιών του, σπεύδει να πρωτοπορήσει στο χώρο των MMO. Είναι σίγουρα μια θαρραλέα κίνηση η οποία όμως απ’ότι παρατήρησα δεν αξιοποιείται 100%. Ο λόγος είναι ότι δε λειτουργούν οι ίδιοι κανόνες χειρισμού και στα ίδια τα NPC. Εκεί που ένας τοξότης χαρακτήρας θα υπολογίσει τη βολή του, οι εχθροί θα έχουν βέλη τα οποία όσο και να κινηθεί ο χαρακτήρας πάντα θα βρίσκουν το στόχο τους. Επίσης τα channel abilities των εχθρών εάν δεν γίνουν interrupt, όσο μακριά και αν φύγει ο χαρακτήρας του παίχτη, θα προκαλέσουν φυσιολογικά ζημιά. Οπότε πρακτικά το παιχνίδι δίνει στον παίχτη την αίσθηση ότι έχει το μειωνέκτιμα σε κάθε μάχη. Τέλος ακόμα μια πρωτοπορεία του TESO είναι ότι εισάγει το stealth σύστημα. Κάθε χαρακτήρας με το πάτημα του Ctrl σκύβει και μια ένδειξη ενός ματιού καταλαβαίνει αν οι εχθροί τον βλέπουν ή όχι. Δυστυχώς κάτι τέτοιο είναι δύσκολα υλοποιήσιμο σε ένα MMO μιας και οι εχθροί έχουν συγκεκριμένο threat range και έτσι καθιστά το σύστημα κάπως περιττό.

Level Up & Skill System

Κάτι που δε λείπει από αυτό το παιχνίδι είναι ο αριθμός των skill. To class μόνο προσφέρει στον παίχτη 3 διαφορετικά skill trees με 5 ενεργά, 4 παθητικά και ένα ultimate skill. Όμως οι επιλογές δε σταματούν εδώ. Κάθε όπλο έχει το δικό του skill tree με τα δικά του skills τα οποία καθορίζουν τον τρόπο παιξίματος κάθε φορά: Δίχερο όπλο, όπλο και ασπίδα, ένα μονόχερο όπλο σε κάθε χέρι, τόξο, ραβδί καταστροφής και ραβδί ίασης. Το ίδιο ισχύει και για τις πανοπλίες(ελαφριά, μεσαία, βαριά), όπως και για τα crafting skills, τα racial skills κλπ. Όσο χρησιμοποιεί ο παίκτης κάποιο συγκεκριμένο όπλο ανεβαίνει επίπεδο μόνο στο συγκεκριμένο όπλο που του επιτρέπει να ξοδέψει skill points για την αγορά δυνατότερων skills. Με κάθε level χαρακτήρα του δίνεται ένα attribute point το οποίο επιλέγει να ξοδέψει για να βελτιώσει magicka, health ή stamina, και ένα skill point για να αποκτήσει νέα active ή passive skills. Με τόσα skills οι επιλογές είναι άπειρες για αυτό υπάρχει επιπλέον τρόπος να κερδίσει κάποιος skill points: Με την εύρεση τριών Skyshards, που είναι διάσπαρτα στον κόσμο της Τamriel, αποκτάει επιπλέον ένα skill point. Το level cap είναι στα 50 level, αν και έπειτα ξεκινάει το Veteran game όπου ανοίγουν οι περιοχές των άλλων παρατάξεων για questing σε ανεβασμένο όμως επίπεδο. Έτσι εάν ξοδέψει κάποιος πολύ χρόνο θα μπορέσει να αποκτήσει σχεδόν όλα, αν όχι όλα τα skills κάποια στιγμή. Αυτό που φαίνεται ανησυχητικό σε αυτό το παιχνίδι είναι ότι μετά από καιρό, όλοι θα μπορούν να κάνουν τα πάντα, σπάζοντας τον κανόνα της ιερής τριάδας(Tank,DPS,Healer). Όποτε συμβαίνει αυτό σε ένα παιχνίδι χάνεται η μοναδικότητα των χαρακτήρων και έχουμε μια μάζα από super χαρακτήρες δίχως την αίσθηση της εκπλήρωσης κάποιου ρόλου. Καταντούν απλά όλοι να είναι μέλη μιας μάζας από ήρωες που κάνουν τα πάντα και τίποτα.

Εξερεύνηση & Questing

Όπως είπα το παιχνίδι δίνει στην αρχή την αίσθηση του ήρωα που θα σώσει τον κόσμο. Υπάρχουν story quests που βυθίζουν τον παίχτη βαθιά μέσα στον κόσμο της Tamriel. Μετά όμως πέφτει στο λάκκο με τα sidequest όλων των MMORPG. Παρόλο που προσπαθεί να δώσει ακόμα και σε αυτά ένα βάθος και ιστορία, μόλις φύγει η κουρτίνα των όμορφων γραφικών και voice over, για άλλη μια φορά σκοτώνεις ένα Χ αριθμό από το τάδε τέρας ή ψάχνεις να μαζέψεις αρκετά από τα Ψ αντικείμενα. Ενδιαφέροντα ίσως ήταν τα quest που δέχεσαι από κάποιες ομάδες των οποίων μπορείς να γίνεις μέλος( Fighter’s guild, Mage guild,The Undaunted), τα οποία ξεφεύγουν λίγο από τα κλασικά πρότυπα. Το exploration αρκετά καλό μιας και το παιχνίδι προσφέρει ένα πανέμορφο κόσμο προς ανακάλυψη, αν και δεν είναι απευθείας ελεύθερος όλος ο χάρτης προς κίνηση. Για να πάει κάποιος στις περιοχές των άλλων παρατάξεων πρέπει να φτάσει το 50 Level! Κάτι που με δυσαρέστησε λίγο ήταν τα εκτενή loading screens που υπήρχαν συνέχεια. Για κάθε σπίτι που ήθελα να μπω, κάθε φορά που έμπαινα σε κάποια σπηλιά, όποτε άλλαζα περιοχή, υπήρχε ένα loading screen τουλάχιστον 10 δευτερολέπτων. Παραμερίζοντας αυτά, υπάρχουν άπειρα κομμάτια ιστορίας για τον κόσμο διάσπαρτα στον κόσμο. Από την πιο κοινή βιβλιοθήκη έως σε απόκρυφα βιβλία στα έγκατα της γης.

Guilds,Alliance War

Ένας παίχτης μπορεί ταυτόχρονα να βρίσκεται σε 5 guilds τα οποία όμως πρέπει να βρίσκονται στην ίδια παράταξη. Να τονίσουμε εδώ ότι δεν υπάρχουν πολλοί servers αλλά ένας megaserver ανά περιοχή(America,Europe). Σε κάθε megaserver υπάρχει συνέχεια μία κόντρα μεταξύ των παρατάξεων για την κατάκτηση της πρωτεύουσας Cyrodiil, το ονομαζόμενο Alliance War. Ο καλύτερος παίχτης από τη νικήτρια παράταξη στεύεται αυτοκράτορας και η παράταξη του έχει πρόσβαση σε διάφορα προνόμια έως ότου η αυτοκρατορία αλλάξει χέρια.

Γραφικά & Ήχος

Αν κάτι πραγματικά ξεχωρίζει σε αυτό το παιχνίδι είναι ο τεχνικός του τομέας. Από τις περιοχές μέχρι τα μοντέλα των χαρακτήρων σε οπτικό τομέα το παιχνίδι είναι ίσως από τα ομορφότερα που έχω δει ποτέ. Ιδιαίτερο ρεσιτάλ δίνει ο φωτισμός, ο οποίος παρ’ όλη τη ζωντάνια που δίνει στον κόσμο, διατηρεί αυτή τη μουντίλα που διέπει τη σειρά. Επίσης τα καιρικά φαινόμενα και τα εφέ του νερού φαίνονται πιο ρεαλιστικά από ποτέ. Τα γραφικά πραγματικά κάνουν τον παίχτη να αισθάνεται το κάθε του βήμα στον κόσμο της Tamriel. Όσον αφορά τον ηχητικό τομέα η μουσική είναι επική και μαγευτική που μπορεί να στοιχειώσει τα όνειρα του κάθενός. Οι ήχοι των όπλων είναι ρεαλιστικοί και ακόμα και ο τελευταίος NPC του παιχνιδιού έχει voice over. Πραγματικά εδώ η Bethesda ξεπέρασε τον εαυτό της. Είναι ένα παιχνίδι το οποίο αξίζει να παιχτεί στα Ultra High γραφικά, μπορεί όμως να λυγίσει και τα πιο δυνατά συστήματα.

Συμπέρασμα

Το Elder Scrolls: Online είναι ένα παιχνίδι που προσπάθησε να παντρέψει τα MMO με το single player gameplay της σειράς του. Ίσως δεν είναι το παιχνίδι που θα καταρρίψει κάθε προηγούμενο και θα καθαιρέσει από την κυρίαρχη θέση τα υπόλοιπα MMO. Περιέχει στοιχεία που θα ξενίσουν στους παλαιότερους και πιο hardcore παίχτες. Φαίνεται όμως αρκετά φιλικό σε νέους παίκτες και αρκετά ευχάριστο σε όσους ψάχνουν κάτι διαφορετικό. Όσο για τους φανατικούς της σειράς, είμαι σίγουρος ότι θα το λατρέψουν.

Θετικά

-Απίστευτα γραφικά και ήχος
-Πρωτοποριακό σύστημα μάχης
-Ο κόσμος της Tamriel γεμάτος ιστορία για εξερεύνηση

Αρνητικά

-Μεγάλα και πολλά loading screens
-Εκνευριστικό και άδικο AI
-Πολλές “άδειες” περιοχές δίχως νόημα

Ταυτότητα Παιχνιδιού

Βαθμολογία: 6/10Πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για Review: PCΕίδος: MMORPGΚυκλοφορεί για: PC και σύντομα για PS4/XboxOne
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Απριλίου για PC, Ιούνιο του 2014 για XboxOne και PS4Εκδότρια Εταιρία: Bethesda Softworks
Εταιρία Ανάπτυξης: ZeniMax Online StudiosΔιάθεση για την Ελλάδα: IGE GroupΕπίσημη Ιστοσελίδα: http://elderscrollsonline.com/en-uk/

Keywords
elder scrolls, elder, online, elder scrolls, elder, online, έως ότου, franchise, single, player, skyrim, arena, quest, wood, imperial, class, user, health, ultimate, mmorpg, click, channel, shift, mmo, συγκεκριμένο, tree, νέα, game, super, voice, screen, ελλαδα, ige, http, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη, skyrim, δυνατα, το ποντικι, οψεως, βημα, γνωση, κοντρα, μουσικη, ονειρα, ονοματα, οψη, παιχνιδια, τοξοτης, φυσικη, ωρα, game, mmo, mmorpg, quest, ultimate, αγορα, αξιζει, αμυνα, ανησυχητικο, απιστευτα, απλα, ασπιδα, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γρηγορης, δεχεσαι, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δωσει, διπλο, ευχαριστο, εφε, υπαρχει, ελευθερια, ενδιαφεροντα, ενεργα, εννοια, εποχη, επιτυχια, ερχεται, εταιρια, εχθροι, έως ότου, ζημια, ζωη, ιδια, ιδιο, υπηρχαν, ηρωες, ισχυει, ηχοι, θυμιζει, κινηση, λειπει, λιτο, μαζα, μακρια, μικρο, μοντελα, μπορεις, μπλοκαρισμα, ομαδα, παντα, ολα τα παιχνιδια, πυξιδα, ποντικι, ψυχη, ρεσιταλ, σιγουρα, σιγουρος, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σπιτι, τοξο, τρεξιμο, φυλακη, φαινονται, φορα, χερι, arena, super, health, channel, click, class, http, δωματιο, wood, franchise, ηρωας, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ige, imperial, μια φορα, ομαδες, παιχνιδι, player, shift, single, σπηλια, screen, tree, world, ξεκινησε, χερια, voice
Τυχαία Θέματα