Υψηλή "κοπτοραπτική" βουλευτών της ΝΔ στα θερινά της Βουλής!

Του Γιώργου Λυκουρέντζου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Θεσμός αναχρονιστικός, ο οποίος συμβάλλει μόνο στην περαιτέρω απαξίωση της Βουλής, χαρακτηρίζεται από όσους γνωρίζουν καλά τα κοινοβουλευτικά δρώμενα η διαδικασία των θερινών τμημάτων. Οχι άδικα. Τα όσα συνέβησαν και αυτή τη χρονιά, με εντονότατο παρασκήνιο, γκρίνιες, απειλές για «αντάρτικα», υποψία για συνδιαλλαγή και αποπομπή βουλευτών με «δυσάρεστες» για την κυβέρνηση απόψεις από τα «δύσκολα» νομοσχέδια, επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω το συμπέρασμα που

προαναφέραμε.

Το έργο των Θερινών, γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Η λειτουργία της Βουλής με το 1/3 των 300 βουλευτών, αλλά και κυρίως η δυνατότητα που παρέχει η ασάφεια του Κανονισμού στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να αντικαθιστούν «αντάρτες» βουλευτές, χωρίς καν τη συγκατάθεσή τους, με άλλους, σαφώς πιο πρόθυμους να ψηφίσουν τα πάντα, ακόμα και για μία συνεδρίαση, μετατρέπουν τη Βουλή σε κέντρο συνδιαλλαγής και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Πρώτος και καλύτερος διδάξας της -εν τέλει- αντικοινοβουλευτικής αυτής πρακτικής, ο Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος το καλοκαίρι του 2010, ως γραμματέας τότε της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες από το Α΄ Θερινό Τμήμα τους Βάσω Παπανδρέου, Κώστα Γείτονα, Νάσο Αλευρά, Εκτορα Νασιώκα και Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο λόγος; Είχαν χαρακτηρίσει «πλυντήριο ευθυνών» τροπολογία της τότε υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με την οποία ρυθμίζονταν χρέη νοσοκομείων ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι «αντάρτες» πετάχτηκαν στα άλλα δύο Θερινά Τμήματα και η τροπολογία ψηφίστηκε κανονικότατα από τους πρόθυμους.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στη Νέα Δημοκρατία, ο γραμματέας της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Θανάσης Μπούρας, αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής εκείνης της πρακτικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι μεγάλοι «πονοκέφαλοι» για τη Νέα Δημοκρατία ήταν το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής» ΔΕΗ και τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουλίου. Κυρίως, το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς και τα δάση.

Το παρασκήνιο ήταν έντονο, καθώς στη Νέα Δημοκρατία γνώριζαν ότι όλα έπρεπε να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια. Ρόλο χειρουργού ανέλαβε ο κ. Μπούρας, ο οποίος φρόντισε εγκαίρως να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των βουλευτών. Με δεδομένο ότι με την έναρξη των Θερινών Τμημάτων αρκετά από τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου είχαν ήδη ψηφιστεί, το Τμήμα στο οποίο θα εισάγονταν προς ψήφιση τα δυσκολότερα νομοσχέδια ήταν το Β΄ Θερινό. Κι αυτό γιατί εκεί, όπως όλα δείχνουν, θα εισαχθούν προς ψήφιση τα δύσκολα προαπαιτούμενα για τη λεγόμενη δόση του Ιουλίου.

Η εντολή από το Μαξίμου προς τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έφτασε με το κλείσιμο σχεδόν της Ολομέλειας, στις 4 Ιουνίου. «Το Β’ Θερινό πρέπει να είναι “καθαρό” από αντάρτες», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στον κ. Μπούρα. Ο γραμματέας, η «πονηρή αλεπού», όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί βουλευτές, έδρασε έξυπνα. Γνωρίζοντας πως ούτως ή άλλως οι περισσότεροι παλαιοί βουλευτές και οι πιο ψημένοι «αντάρτες» ήθελαν να αποφύγουν το Β΄ Θερινό Τμήμα, το οποίο είναι μέσα στο κατακαλόκαιρο (22 Ιουλίου-28 Αυγούστου), ώστε να μη διακόψουν τις διακοπές τους, αντί να αποφασίσει μόνος του, έστειλε στους βουλευτές επιστολή, καλώντας τους να δηλώσουν σε ποιο Τμήμα ήθελαν να ενταχθούν. Οι περισσότεροι, χωρίς να το καταλάβουν, την «πάτησαν», καθώς πολλοί από τους λεγόμενους «αντάρτες» έκαναν το χατίρι στο Μαξίμου και απέφυγαν το Β’ Θερινό, δηλώνοντας από μόνοι τους είτε το Α΄ είτε το Γ΄ Τμήμα. Το έργο του γραμματέα της «γαλάζιας» Κ.Ο. έτσι έγινε ακόμα ευκολότερο, με αποτέλεσμα στο Β΄ Θερινό, το δυσκολότερο και από τα τρία Τμήματα, να τοποθετηθούν τα «καλύτερα» παιδιά, όπως τα αποκαλεί χαρακτηριστικά ο κ. Μπούρας - ή, αλλιώς, οι «λοχαγοί» του Μαξίμου, οι οποίοι στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν.

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ

Ηταν, δε, τόσο αριστοτεχνική η «κοπτοραπτική», ώστε στο Β’ Θερινό, με μοναδική εξαίρεση τη Διονυσία Αυγερινοπούλου, να μην υπάρχει ούτε ένας βουλευτής ο οποίος να έχει κοινοβουλευτική εμπειρία μεγαλύτερη των δύο ετών. Με απλά λόγια, από τους 41 «γαλάζιους» βουλευτές που απαρτίζουν το συγκεκριμένο Τμήμα, οι 40 εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του 2012, είναι νέοι, σχετικά άπειροι και σίγουρα δεν διαθέτουν τόσο δυνατές πλάτες ώστε να σηκώσουν «αντάρτικα».
Μεταξύ αυτών, οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (ο μοναδικός «γαλάζιος» βουλευτής που συμμετέχει και στα τρία τμήματα), Μάξιμος Σενετάκης, Γιάννης Καράμπελας, Χρίστος Δήμας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, Φωτεινή Αραμπατζή, Διονύσης Σταμενίτης, αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

«Χρυσές εφεδρείες» σε ετοιμότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέρα από τον «αριστοτεχνικό» σχεδιασμό της σύνθεσης των τμημάτων από τον Θανάση Μπούρα, έχουν και οι αντικαταστάσεις βουλευτών. Η αρχή έγινε ήδη την εβδομάδα που μας πέρασε. Πρώτη που ζήτησε αντικατάσταση η Ελενα Ράπτη, η οποία διεμήνυσε στον γραμματέα της «γαλάζιας» Κ.Ο. πως θα ήθελε να ολοκληρώσει λίγες ημέρες νωρίτερα τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις της για προσωπικούς λόγους. Στην ηγεσία της Κ.Ο. δυσφόρησαν, υποστηρίζοντας πως κι άλλοι ήθελαν να φύγουν νωρίτερα, ωστόσο δεν άργησαν να βρουν πρόθυμο αντικαταστάτη να στηρίξει το κυβερνητικό έργο. Ποιος καλύτερος από τον Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πρέπει να αναφερθεί πως όλες τις προηγούμενες ημέρες έψαχνε τρόπο ώστε να μη χάσει τη μάχη της «μικρής» ΔΕΗ. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στη Νέα Δημοκρατία ήταν έτοιμοι να «αποκεφαλίσουν» αμέσως όποιον βουλευτή διαφωνούσε, και έτσι «χρυσές εφεδρείες» από άλλα τμήματα, όπως ο Γιάννης Καράμπελας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Μάξιμος Σενετάκης, είχαν ειδοποιηθεί να βρίσκονται στη Βουλή ακόμα κι αν δεν συμμετάσχουν στο Α’ Τμήμα, προκειμένου να γίνει άμεση αντικατάσταση αν προέκυπτε ανάγκη. Τέλος, αντικαταστάσεις με πολιτική σκοπιμότητα υπήρξαν και στη ΔΗΜ.ΑΡ. Ο Φώτης Κουβέλης θεώρησε light τη συμμετοχή της Κατερίνας Μάρκου στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και με συνοπτικές διαδικασίες την αντικατέστησε με τη «σκληρή» Ασημίνα Ξηροτύρη, η οποία μάλιστα ήταν αναφανδόν υπέρ της σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα.

Ο εφιάλτης της «μικρής» ΔΕΗ, που πέρασε

Στη Βουλή είναι κοινό μυστικό ότι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση οδηγήθηκε στο άρον-άρον κλείσιμο της Ολομέλειας ήταν το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ, καθώς, σύμφωνα με ασφαλέστατες κυβερνητικές πηγές, ήταν το νομοσχέδιο με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώσει «αντάρτες».

Τον ρυθμό, μάλιστα, έδινε ο ίδιος ο πρόεδρος της αρμόδιας επί του νομοσχεδίου Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γιώργος Βλάχος, ο οποίος μεταξύ σοβαρού και αστείου προέβλεπε ότι την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου θα… αρρώσταινε. Είχε φροντίσει, δε, να κάνει σαφές με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στο κόμμα του ότι δεν επρόκειτο να ψήφιζε το νομοσχέδιο, αν δεν γίνονταν οι απαραίτητες αλλαγές. Οι αλλαγές έγιναν και το «αντάρτικο» απεφεύχθη.

Στη Νέα Δημοκρατία γνώριζαν εξ αρχής ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τη Βουλή κατά τη διάρκεια του Α’ Θερινού Τμήματος. Οι περιοχές τις οποίες έπληττε το νομοσχέδιο ήταν συγκεκριμένες. Οι τέσσερις νομοί της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά και Φλώρινα), λόγω των εκεί μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και η Αρκαδία, λόγω του εργοστασίου στη Μεγαλόπολη. Οι διαβουλεύσεις με τους «γαλάζιους» βουλευτές που εκλέγονται στις συγκεκριμένες περιοχές άρχισαν την επομένη κιόλας του κλεισίματος της Ολομέλειας της Βουλής.

Η πρώτη ψυχρολουσία δεν άργησε να έρθει. «Γραμματέα, δεν γίνεται να το ψηφίσω», διεμήνυσε στον κ. Μπούρα ο βουλευτής Φλώρινας Στάθης Κωνσταντινίδης. Οπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο κ. Κωνσταντινίδης στην εκπομπή «Πολιτικός Καφές», στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, τα ίδια είπε και λίγες ημέρες αργότερα στον ίδιο τον πρωθυπουργό, στο Μαξίμου. Τα όργανα είχαν αρχίσει να χτυπούν. Φόβος για «αντάρτικο» προέκυψε και από την επαφή με τη βουλευτή Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, δεδομένης και της δυσαρέσκειας που είχε εκφράσει η βουλευτής για τον ανασχηματισμό εκείνων των ημερών, ενώ επιφύλαξη είχε διατυπώσει και ο βουλευτής Γρεβενών Τιμολέων Κοψαχείλης.

Η συνέχεια δεν εξέπληξε κανέναν, αφού με την ανακοίνωση της σύνθεσης των Θερινών Τμημάτων συνέβη το απολύτως αναμενόμενο. Στη «γαλάζια» ομάδα του Α’ Θερινού Τμήματος, το οποίο ψήφισε τη «μικρή» ΔΕΗ, δεν συμπεριελήφθη ούτε ένας βουλευτής από τη Δυτική Μακεδονία, ούτε φυσικά ο Ανδρέας Λυκουρέντζος από την Αρκαδία.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας κόντεψαν να πάθουν «μπλακ άουτ», διαπιστώνοντας ότι εκ παραδρομής στο Α’ Θερινό έχει συμπεριληφθεί και ο βουλευτής Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, ο οποίος μπορεί να μην εκλέγεται σε επικίνδυνο για τη ΔΕΗ νομό, υπήρξε όμως επί 40 χρόνια υπάλληλος της Επιχείρησης, στο τέλος ωστόσο αντικαταστάθηκε από τον υπέρμαχο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Γιάννη Καράμπελα. Το μήνυμα που εστάλη στον κ. Κόλλια ήταν σαφές και έλεγε πως το κόμμα είναι έτοιμο προκειμένου να βγάλει τον βουλευτή από τη δύσκολη θέση να τον αντικαταστήσει, ώστε να μην τον φέρει σε σύγκρουση με τους συναδέλφους του στη Βουλή. Ο κ. Κόλλιας, πάντως, έδειξε να αρνείται, λέγοντας πως δεν πρόκειται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο.

Η Ντόρα εκτός, λόγω αιγιαλών

Δεύτερος μεγάλος θερινός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση μετά τη «μικρή» ΔΕΗ ήταν το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, το οποίο προσδιορίζεται να έχει ψηφιστεί από το Β΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής μέχρι τις 28 Αυγούστου. «Θανάση, όποιος έχει κάνει δήλωση κατά του νομοσχεδίου πρέπει να μείνει εκτός», ειπώθηκε άνωθεν στον κ. Μπούρα, ο οποίος άρχισε να ψάχνει τις εφημερίδες για να δει ποιος έχει διαφωνήσει με το νομοσχέδιο. Η πρώτη την οποία ανακάλυψε η ηγεσία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ και απέκλεισε από το Β’ Θερινό ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε διαφωνήσει ανοικτά με το νομοσχέδιο. Προκειμένου, μάλιστα, να αποφευχθεί και η παραμικρή πιθανότητα για «αντάρτικο» αποκλείστηκαν επίσης βουλευτές οι οποίοι βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της κ. Μπακογιάννη, όπως οι κ.κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Λευτέρης Αυγενάκης και Γιώργος Κοντογιάννης. Μαζί με αυτούς και η Φωτεινή Πιπιλή, η οποία βλέποντας το νομοσχέδιο στις αρχές Μαΐου απειλούσε θεούς και δαίμονες.

Keywords
βουλη, υψηλη, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, νεα δημοκρατια, γιαννης κεφαλογιαννης, φώτης κουβέλης, στην κ, ντορα μπακογιαννη, καλοκαιρι, ΠΑΣΟΚ, παπανδρεου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, νέα, δεη, ιουνίου, συγκεκριμένο, εκλογες, ελενα, light, συμμετοχή, συριζα, δημοψηφισμα 2015, κοζανη, καστορια, φλώρινα, παραπολιτικα, μαΐου, ρια αντωνιου, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εφημεριδα δημοκρατια, ομαδα διας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, διακοπες δεη, δημοψηφισμα, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, θανασης γιαννακοπουλος, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βουλευτικές εκλογές 2012, παραπολιτικα, φώτης κουβέλης, βουλευτες, κουβελης, δημοκρατια, ηγεσια, σφαιρα, αξιζει, αννα, απλα, αρκαδια, βλαχος, γινει, γινεται, γειτονα, δαιμονες, δεδομενο, δυνατοτητα, δηλωση, δρωμενα, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγινε, ελενα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, επρεπε, ετοιμο, ετων, εφιαλτης, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κομμα, κωνσταντινιδης, λειτουργια, λογια, μαΐου, μακεδονια, μαξιμος, μαξιμου, μυστικο, μαρια, νομοι, ντορα, ομαδα, παντα, παιδια, πιθανοτητες, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμμετοχή, στομα, τμημα, τρια, φυσικα, φοβος, φορα, χρηστος, χριστος, εξυπνα, ιουνίου, κωστας, light, μεινει, ομαδες, οργανα, πηγες, πωληση, στην κ, θανασης, υγειας
Τυχαία Θέματα