Ξενοδόχος ο δισέγγονος του Μεταξά

του Δημήτρη Κουνιά

Αν και μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον με έντονες πολιτικές επιρροές και αναφορές, η επαγγελματική διαδρομή που αποφάσισε να ακολουθήσει απο μικρός τον απομάκρυνε από τον «χώρο» στον οποίο ανδρώθηκαν οι πρόγονοί του. Η ζωή, ωστόσο, που ως συνήθως ξέρει να κάνει «παιχνίδια» τον έφερε ξανά κοντά στις καταβολές του.

Ο λόγος για τον Γιάννη Περρωτή, δισέγγονο του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, που από το 2009 είναι συνιδιοκτήτης του «Ποσειδωνίου», του ιστορικού ξενοδοχείου των Σπετσών, το οποίο αποτέλεσε επίκεντρο της πολιτικής ζωής της

χώρας κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, οπότε και μεσουράνησε ο προπάππους του. Ο απόγονος του εγκαθιδρυτή στην Ελλάδα του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, που έμεινε στην ιστορία για το «όχι» στο Ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και για την ταχεία πολεμική προπαρασκευή της χώρας μας ενόψει του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά ακινήτων, ως επικεφαλής ισχυρών εταιρειών και ομίλων.

Μετά τις σπουδές του σε διάσημα επαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Tufts, θήτευσε ως διευθύνων σύμβουλος για 15 χρόνια στην Lambert Smith Hampton, μια εταιρεία συμβούλων και εκτιμητών ακινήτων στην Ελλάδα, ενώ από το 1993 είναι επικεφαλής του ομίλου Atria και CBRE στην Ελλάδα, που θεωρείται ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος πάροχος συμβουλευτικών και επενδυτικών υπηρεσιών Real Estate στην χώρα μας.

«ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ». Έχοντας, λοιπόν, σημαντική εμπειρία στις συγκεκριμένες δραστηριότητές ξεκίνησε το 2003 μαζί με την οικογένεια Βορδώνη την «Πρωτοβουλία Σπετσών». Πρόκειται για μια εταιρεία με αντιπρόεδρο τον ίδιο και πρόεδρο τον κ. Εμμ. Βορδώνη, που στόχο είχε να αναβιώσει το ιστορικό ξενοδοχείο του νησιού, με την παράλληλη υλοποίηση διαφόρων δράσεων Παιδειάς και Πολιτισμού, στο πλαίσιο της προώθησης του οράματος του ιδρυτή του «Ποσειδωνίου», Σωτήρη Ανάργυρου για τις Σπέτσες ως τοπο τουρισμού υψηλής ποιότητας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, βέβαια, δεν ολοκληρώθηκε έξι χρόνια μετά χωρίς δυσκολίες. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Περρωτής σε συνέντευξή του, «προηγήθηκαν δύο άγονοι διαγωνισμοί για το ξενοδοχείο. Στον τρίτο διαγωνισμό βγήκαμε δεύτεροι, ωστόσο, ο πρώτος αρνήθηκε να προχωρήσει και αναλάβαμε εμείς, αφού αυξήσαμε την προσφορά μας», επισημαίνοντας παράλληλα, πως χρειάστηκε πολύ μεράκι και χρήμα προκειμένου, μετά την ανακατασκευή, αφ' ενός το κτίριο να μείνει ως έχει από αρχιτεκτονικής απόψεως και αφ' ετέρου να αποκτήσει όλες εκείνες τις ανέσεις που προαπαιτούνται για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο πρώτης κατηγορίας.

Έτσι, από το 2009, ο κ. Περρωτής συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα σημαντικότερα «πολιτικά στέκια» του μεσοπολέμου. Σύμφωνα, μάλιστα, με την ιστορία του νησιού, τακτικός επισκέπτης του «Ποσειδωνίου» ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος, ενώ, όπως αναφέρουν ντόπιοι ιστοριοδίφες, το Ιούλιο του 1926 και ενώ ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος παραθέριζε στο νησί, μένοντας στο ξενοδοχείο, έγινε γνωστό ότι διεξάγει κίνημα εναντίον του ο Κονδύλης.

Η πολιτική καταγωγή, βέβαια, του γνωστού επιχειρηματία δεν προέρχεται μόνο από τον πρωθυπουργό του «Όχι», αλλά και από τον πατέρα του, Αριστομένη Περρωτή, ο οποίος ήταν σημαίνον στέλεχος της δεξιάς παράταξης την δεκαετία του '60. Υπήρξε υφυπουργός Εμπορίου της κυβέρνησης του Π. Κανελλόπουλου, αλλά και βουλευτής Μεσσηνίας από το 1961 μέχρι το 1974, οπότε εξελέγη βουλευτής για τελευταία φορά με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Απεβίωσε στις 8 Ιουλίου 2011 με τον αρχηγό της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να εκφράζει την βαθιά του θλίψη, υπογραμμίζοντας την «πολυσήμαντη προσφορά του στην πατρίδα και τα κοινά».

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ. Όπως είναι φυσικό ο ο πολιτικός γόνος όχι μόνο έχει άποψη για τα τεκταινόμενα στην χώρα μας, αλλά δεν φοβάται και να την εκφράσει. Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα έγραφε κατά την προεκλογική περίοδο του 2012 στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Μια κοινωνική και οικονομική ελίτ του συνεχούς συμβιβασμού με περιορισμένη ηθική μας έφερε εδώ. Η χώρα μας έχει πάρει λάθος δρόμο και τώρα είναι η στιγμή της αλήθειας μετά από πολλά χρόνια ψεμάτων και παρανοήσεων. Ας ελπίσουμε ότι μια υγιής αντίδραση θα ξεκινήσει, ακόμα και τώρα. Αν όχι, αυτό σημαίνει ότι αξίζουμε ακόμα χειρότερες καταστάσεις», είχε αναφέρει, ενώ, ένα χρόνο πριν, το 2011, λίγο καιρό μετά τις ανακοινώσεις του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, έγραψε κάνοντας αναφορά στο «Όχι» του προπάππου του: «71 χρόνια μετά το Όχι, είπαμε το Ναί. Ντροπή σε όλους όσους έφεραν την Ελλάδα είναι παρούσα κατάσταση».

Η μητέρα του και το www.ioannismetaxas.gr

«Ασπίδα» σε όσους επιχειρούν να προσβάλλουν και να εκμεταλευθούν τη μνήμη του παππού της αποτελεί η αρχαιολόγος και συγγραφέας κυρία Ιωάννα Φωκά-Μεταξά, μητέρα του Γιάννη Περρωτή. Γι' αυτό τον λόγο έχει δημιουργήσει την ιστοσελίδα www.ioannismetaxas.gr, που διαχειρίζεται μέσα από το σπίτι του δικτάτορα στην Κηφισιά, όπου κατοικεί τώρα η ίδια. «Ελπίζω ότι με αυτόν τον τρόπο ενισχύω την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και καλύτερη κατανόηση ιστορικών συγκυριών, που ερμηνεύουν την πολιτική, το έργο, την προσωπικότητα και τις καθοριστικές για την ελληνική ιστορία αποφάσεις του Ιωάννη Μεταξά. Ανεβάζοντας στο διαδίκτυο αρχειακό υλικό της 4ης Αυγούστου, όπως την αρθρογραφία Ε. Βενιζέλου- Ι.Μεταξά του 1934, που αναφέρεται στον Εθνικό Διχασμό, τις ομιλίες του Ι. Μεταξά 1936-1941, όπως και τα 133 τεύχη του περιοδικού «η Νεολαία» που καλύπτουν το πνεύμα της Ε.Ο.Ν., ευελπιστώ ότι βοηθώ στην κατανόηση της ιστορικής αυτής περιόδου» τονίζει η ίδια στην εισαγωγή της ιστοσελίδας. Σημειώνεται, ότι στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα εθνικιστικοί κύκλοι, όπως και η Χρυσή Αυγή επιχείρησαν να εμφανιστούν ως οι εκφραστές των ιδεών του εμπευστή του καθεστώτως της 4ης Αυγούστου, προκαλώντας την αντίδραση της κυρίας Φωκά. «Στα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από το θάνατό του, παρανοήσεις και ενσυνείδητες διαστρεβλώσεις έχουν οδηγήσει την κοινή γνώμη σε λάθος συμπεράσματα. Ο Ιωάννης Μεταξάς ανήκει στην ιστορία και κανένα πολιτικό κόμμα δεν έχει το δικαίωμα να ιδιοποιείται την μνήμη του ή την μνήμη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου», συνηθίζει να αναφέρει η ίδια και καταδικάζει τα μημόσυνα που τελούνται εν αγνοία της στο μνήμα του παππού της.

Keywords
Τυχαία Θέματα