Λίστα-"φωτιά" άφησε η τρόικα στον Χαρδούβελη

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο όρισαν οι εκπρόσωποι της τρόικα με τον Γκίκα Χαρδούβελη μετά την συνάντησή τους στο Υπουργείο Οικονομικών που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Το κλιμάκιο των δανειστών άφησε στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ μία "λίστα" με υποχρεώσεις της Αθήνας που πρέπει να εκπηρώσει μέχρι το νέο ραντεβού. Ζήτησαν να κλείσει με ισοδύναμα μέτρα η τρύπα που άνοιξε στα Ταμεία από τους ένστολους, με την ελληνική πλευρά ουσιαστικά να παραπέμπει σε

οριστικές λύσεις στον Σεπτέμβριο, προκειμένου να εξεταστεί το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων που αφορά και σε άλλα Ειδικά Μισθολόγια, όπως οι Πανεπιστημιακοί και οι Γιατροί.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Χαρδούβελης προτάσσοντας το πρωτογενές πλεόνασμα επέμεινε στην κατάργηση ή μείωση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, τη μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και τη διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση, αιτήματα που η τρόικα αντιμετώπισε με δυσφορία.

Στο τραπέζι και η διεύρυνση των δόσεων για την εξόφληση χρεών προς τις εφορίες σε 48 έως 100 και προς ασφαλιστικά ταμεία σε 72.

Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, από τον όγκο των δανείων σε καθυστέρηση θα κριθεί το αν θα χρειαστούν επιπλέον και πόσα χρήματα οι Τράπεζες από τους δανειστές. Η Αθήνα θα έχει έτοιμη την τελική της πρόταση για τα κόκκινα δάνεια έως τις 15 Αυγούστου.

Για το Δημόσιο, ο στόχος των ακόμη 6.500 απολύσεων μέσα στο 2014 θα τηρηθεί, διεμήνυαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αμέσως μετά το ραντεβού, όμως τόνιζαν πως δεν θα υπάρξουν απολύσεις (τουλάχιστον 5.000) για το 2015 συνδεδεμένες με ποσοτικό στόχο και με διαθεσιμότητα.

Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, οι οποίες πλέον θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με πειθαρχικά παραπτώματα, αλλά και κατάργηση θέσεων και οργανικών μονάδων.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το ζήτημα ενός νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, το οποίο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει τη χορήγηση πριμ παραγωγικότητας στους δημόσιους υπαλλήλους που διακρίνονται για την αποδοτικότητά τους.

Θα πρέπει πρώτα όμως να ολοκληρωθεί η μελέτη που γίενται και που δείχνει μεγάλες μισθολογικές αποκλίσεις (π.χ. μεταξύ ομοειδών υπαλλήλων και ότι απόφοιτοι δημοτικού πληρώνονται καλύτερα από καθηγητές πανεπιστημίου).

Στο μέτωπο της διαδημοτικής κινητικότητας το υπουργείο Εσωτερικών διεμήνυσε στους δανειστές ότι θα βρεθούν οι 2.000 υπάλληλοι που απαιτούνται. Φυσικά οι δανειστές δεν παρέλειψαν να ασκήσουν πιέσεις και για ταχύτερες διαδικασίες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα